News

Komentari 0

U lavinama poginuli Slovenac i pripadnik OS BiH - jutros su ga izvukli i prevezli u Jablanicu

U lavinama poginuli Slovenac i pripadnik OS BiH - jutros su ga izvukli i prevezli u Jablanicu

Slovenski turni skijaš stradao je na talijanskoj strani Kanina, a Rade Šimić iz BiH poginuo je u lavini ispod vrha Cetina na Prenju, dok je alpinist koji je bio s njim lakše ozlijeđen

Iako se činilo da opasnost od lavina nije velika jer se stari snijeg stvrdnuo, a novog nije puno napadalo, u našem susjedstvu u nedjelju su se dogodile tragedije uzrokovane lavinama.

Na talijanskoj strani Kanina u lavini je smrtno stradao slovenski turni skijaš, s njim su bila još dva Slovenca, ali su prošli bez ozbiljnijih posljedica.

U području Kaminiških Alpa, na planini Storžič, na nadmorskoj visini 2132 metara, gotovo cijeli dan trajala je opsežna akcija spašavanja zbog dvije lavine. Tri alpinista su poginula a dvije su osobe ozlijeđene. Jedan spašavatelj također je ozlijeđen.

Gorske službe spašavanja u BiH dobile su u nedjelju ujutro dojavu kako je lavina usmrtila jednog i ozlijedila drugog alpinistu ispod vrha Cetina na Prenju. Smrtno je stradao mladi alpinist i pripadnik Oružanih snaga BiH Rade Šimić. U ranim poslijepodnevnim satima pripadnici gorskih službi spašavanja počeli su pripreme za izvlačenje tijela nastradalog alpinista prema najbližoj cesti. 

GSS BiH objavio je jutros da su Šimićevo tijelo izvukli i helikopterom Oružanih snaga BiH i prebacili ga u Jablanicu.

Iz HGSS-a upozoravaju da se u zimskim uvjetima ne upućujete na planine ako za to nemate dovoljno iskustva i opreme te ako se niste prethodno informirali o uvjetima na planini.

Najčitaniji članci