Obavijesti

News

Komentari 58

U mesu su otkrili bakteriju koju su znali samo u SAD-u...

U mesu su otkrili bakteriju koju su znali samo u SAD-u...
1

Fekalne bakterije u mesu uzrok su intenzivnog neugodnog mirisa. No, još uvijek se ne zna kako je došlo do kontaminacije. Bakterija mojarela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj

VIDEO

Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Toliko me naljutilo da sam odlučila spremiti to meso, otići u Plodine reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju i zašto nas truju, ispričala je za Potrošački kod Dijana Čović.

U trgovačkom lancu Plodine kupila je meso, a nakon što ga je donijela doma, shvatila je da je pokvareno. Meso je imalo intenzivan, izrazito neugodan miris. Dijana nije dobila odgovor od Plodina, pa je meso poslala na analizu u Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Rezultati su pokazali da su u mesu prisutne enterobakterije u dva soja - seracija i mojarela, koje se ubrajaju u fekalna zagađenja.

Marijan Katalenic

- Radi se o blagom povećanju broja bakterija, nikako ne o ostacima fekalija. Bakterije se na toplome brzo umnožavaju - kaže Ivančica Kovaček iz Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Dodaje kako Zavod za javno zdravstvo ne raspolaže relevantnim informacijama na koji način je došlo do kontaminacije s obzirom da se ne radi o službenom uzorku.

Stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane, Marijan Katalenić dodaje da je u cijelom slučaju nepoznato gdje je i na koji način meso zaraženo.

- Nepoznanica je da li proizvod bio konfekcioniran, odnosno zatvoren u prodavaonici pa tada zapakiran ili je bio zapakiran u tvornici. Ako je bio zapakiran u tvornici, onda se kontaminacija dogodila u tvornici i to je sekundarna kontaminacija, vjerojatno nastala manipulacijom pri pakiranju u prodavaonici hrane - kaže Katalenić. Navodi kako je to propust proizvođača, ali da ga u ovom trenutku još ne treba osuđivati jer nije poznat cijeli tijek kontaminacije.

- Znamo samo posljedicu, a posljedica je da je došlo do kvarenja mesa koje se manifestiralo neugodnim mirisom. Kontaminacija se može dogoditi i na mjestu prodaje. Sve skupa je to jedna nejasna situacija koja može utjecati da se utvrdi osnovni krivac - smatra Katalenić.

Proizvođač spornog mesa u Plodinama je Karlovački PPK. Oni tvrde da su od potrošača zatražili uzorak mesa, ali ga nisu dobili.

- Ipak, radi predostrožnosti predmetni artikl s rokom trajanja 17.12.2017. povukli smo radi utvrđivanja eventualne mogućnosti uzroka promjene kvalitete proizvoda. Analiza Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta pokazala je zdravstvenu ispravnost - kažu u PPK-u Karlovac. Iz trgovačkog lanca Plodine nam, baš kao ni na jedno pitanje koje smo im postavili tijekom godina, nisu odgovorili. Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da nisu dobili prijavu oko neispravnog mesa. Vidjeli su priopćenje Plodina u kojem stoji da je meso bilo ispravno.

- Ovaj slučaj opet ukazuje da bi nadzor proizvođača i papirnati nadzor od inspekcija trebao biti bolji. Veterinarske inspekcije bi više trebale ići u kontrole - zaključio je Katalenić

Kontrole su bitne

Zakonom o hrani koji je izašao 2002., a kod nas primjenjen 2004., proizvođač mora biti siguran da je njegova hrana koja izlazi na tržište zdravstveno ispravna, objašnjava stručnjak Marijan Katalenić.

Ističe da proizvođači moraju provoditi interne i eksterne kontrole. Pritom interne provode u malom laboratoriju, a eksterne koje bi trebale potvrditi rezultate internih o medicinskoj ispravnosti, u neovisnim laboratorijima.

Veterinarska inspekcija prošle godine analizirala 4983 uzorka

U 2017. veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede pretražila je 4983 uzorka od kojih su 123 bila nesukladna. U mljevenom mesu od peradi pronađena je salmonela, esherihia coli i aerobne bakterije. Salmonelu su našli i u strojno okoštenom mesu, trajnim mesnim proizvodima te mesnim pripravcima i mljevenom mesu od drugih vrsta osim peradi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa