Obavijesti

News

Komentari 41

U muzeju 'Memo' Puljani se prisjećaju zlatnog doba 'Juge'

U muzeju 'Memo' Puljani se prisjećaju zlatnog doba 'Juge'
8

Neobični muzej ima tri cjeline: u prvoj, pod nazivom "Život na ulici", stoji spomenuti fićo koji je još u voznom stanju, motor Tomos, bicikl poni... Ulazi se potom u drugi dio "Trg kod Mađara"

VIDEO

Miris tek skuhane kave dok svira glazba KUD Idijota i Atomskog skloništa vraća Puljane u doba bivše Jugoslavije, a sve to i još puno više može se pogledati u novootvorenom muzeju "Memo" koji predstavlja vremeplov od 50-tih do 80-tih godina prošlog stoljeća.

U pulskom muzeju “Memo”: Stari fićo i učionica iz doba bivše Jugoslavije

U pulskom muzeju “Memo”: Stari fićo te učionica iz doba bivše Jugoslavije Reporterka: Dijana Marić

Posted by 24sata Video on Thursday, 5 July 2018

- Osjećam se kao kod kuće jer u ovom muzeju je i kompletno uređen stan kakav su brojne obitelji, pa i ja imale u to vrijeme. Stari telefon na okretanje brojčanika kakav nitko više nema, Titova slika na zidu sobe, kuhinja opremljena svim aparatima toga vremena, pa i stari fićo koji je nakrcan stvarima na krovu auta, otkriva kako se nekad obiteljski u fići putovalo "s guštom" na more ili drugdje. To su bila neka sretnija vremena kojih se rado prisjećam - kazala je starija posjetiteljica muzeja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Idejni začetnik muzeja je Filip Zoričić koji je oduševljen reakcijom posjetitelja.

- Probali smo pokriti svako sjećanje i način života od '50-ih do kraja 80-ih godina. Tu su bitne sitnice, a već mjesto od dvjestotinjak kvadrata u kojem se muzej nalazi, u prostoru je nekadašnje kultne slastičarnice "Kod Mađara". To mnogima predstavlja sretno sjećanje na šampite i kolače koji su oni stariji Puljani obožavali. Čak i kava u posudama u staroj kuhinji stoji od 80-tih godina prošlog stoljeća i tako i miriše. Žene imaju svoj kutak s nekad popularnom "haubom" ispod koje su održavale frizuru dok su čitale modni časopis "Burda - odao je Zoričić.

Neobični muzej ima tri cjeline: u prvoj, pod nazivom "Život na ulici", stoji spomenuti fićo koji je još u voznom stanju, motor Tomos, bicikl poni... Ulazi se potom u drugi dio "Trg kod Mađara". Puljani se u tom dijelu mogu prisjetiti školskih vremena pogledom na ploču s natpisom bivše škole "Moša Pijade" ,a tu je i dječji vrtić.

- Treći dio je stan, a u njemu živi majka koja radi u nekadašnjoj Arena trikotaži, dok je otac Uljanikovac i imaju dvoje djece. Mlađe dijete se igra fliperom i skuplja značke, a stariji ima prva računala i sluša pulski rock - rekao je Zoričić i dodao da je Memo muzej za sve generacije, jer oni stariji se mogu prisjetiti kako su nekada živjeli, mlađi se žele "vratiti" u dane bezbrižnog djetinjstva, a oni najmlađi će se "čudom čuditi" gledajući u stare stvari od kojih mnoge nikada nisu imali prilike vidjeti. Muzej je otvoren svakoga dana od 10 do 22 sata.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e