Obavijesti

News

Komentari 3

'U neizvjesnosti kakva se ne pamti, dočekali smo Ramazan'

'U neizvjesnosti kakva se ne pamti, dočekali smo Ramazan'
5

"Našu zahvalnost dugujemo i  Nacionalnom stožeru civilne zaštite koji nas je iz dana u dan stručno vodio i usmjeravao u što lakšem savladavanju opasnosti koja nam je prijetila, rekao je ef. Hodžić

VIDEO

Bajramska molitva u Splitu obavljen je u nedjelju u jutro u maloj dvorani sportskog centra Gripe, a predvodio ju je u nazočnosti više od 200 vjernika imam  Vahid ef. Hodžić koji je u hutbi istaknuo kako je ovaj ramazan zbog epidemije koronavirusa dočekan u neizvjesnosti kakva se ne pamti.

POGLEDAJTE VIDEO: Muslimani slave Ramazanski bajram

Pokretanje videa...

02:39

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu Vahid ef.  Hodžić  pozvao je da se i nakon popuštanja mjera poštuje upute kako bi se spriječila zaraza i širenje koronavirusa.

"Moramo biti svjesni da je ovo mjera popuštanja, a nikako mjera potpunog opuštanja što znači da se i dalje moramo pridržavati propisanih uputa i procedura pri dolasku u džamije. Molim vas, da euforija bajramska ne upropasti ono što smo mjesecima štitili. Sustegnute se od rukovanja i zagrljaja prilikom čestitanja za ovaj Bajram", poručio je efendija Hodžić u Ramazanskoj  hutbi.

Znam, dodao je, da je stisak ruke i zagrljaj izraz naše srčanosti i pozitivne emocije koju želimo podijeliti s drugima, međutim trenutno se u tome vidi i veliki izvor širenja tog podmuklog virusa koji nam prijeti.

Glavni imamu Splitu istaknuo je kako je suradnji sa  Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nacionalnim stožerom civilne zaštite bila dobra te je doprinijela da se u drugoj polovici ramazana otvore džamije i mesdžidi u Hrvatskoj.

"Našu zahvalnost dugujemo i  Nacionalnom stožeru civilne zaštite koji nas je iz dana u dan stručno vodio i usmjeravao u što lakšem savladavanju opasnosti koja nam je prijetila", poručio je ef. Hodžić.
Također je istaknuo da Islamske zajednica u Hrvatskoj mora ostati na čvrstim temeljima vjere i morala.
"Bilo kakvi pokušaji uvlačenja naše zajednice na političku pozornicu unaprijed je osuđeno na neuspjeh. Tome se energično protivimo. Pozivam sve one koji su u političkoj areni, da neodgovornim nastupima ne štete zajednici, da se suzdrže toga. Nije jednom, već više puta, Islamskoj zajednici u Hrvatskoj ispostavljen račun na naplatu radi neodgovornih izjava pojedinaca koji ne biraju sredstvo da ostvare svoj cilj", upozorio je ef. Hodžić na Ramazanski bajram.
U Medžlisu Islamske zajednice u Splitu objasnili su kako je ova blagdanska molitva održan u maloj dvorani sportskog centra Gripe zbog pandemije covida-19.
Bajramskoj je molitvi nazočio je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Reis Kavazović: Vrijeme kušnje upozorilo na čovjekovu ranjivost

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović kazao je u nedjelju u Sarajevu kako je razdoblje pandemije još jednom podsjetilo cijeli današnji svijet koliko je čovjek u njemu ranjiv i koliko je važna solidarnost među ljudima.

Reis Kavazović je predvodeći središnju molitvu u povodu Ramazanskog bajrama u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji vjernicima poručio kako se trebaju prisjetiti s kakvim ih je kušnjama suočio protekli mjesec posta uz epidemiju koja je svima prijetnja te da se stoga i ubuduće moraju ponašati tako da štite i sebe i zajednicu u kojoj žive i vrijednosti na kojima se ona temelji.

"Ovaj ramazan ćemo pamtiti po velikoj kušnji koja nas je zadesila. Suočili smo se sa sićušnim, golim okom nevidljivim virusom, koji je svojom agresivnošću pokazao koliko smo slabi i nemoćni. Cijelo čovječanstvo je osjetilo strah. Svi narodi i sve države, bez obzira na to kolika je njihova moć i sila, bili su bespomoćni", rekao je Kavazović.

Zoran Milanović vjernicima čestitao Ramazanski bajram
Zoran Milanović vjernicima čestitao Ramazanski bajram

Vjernicima je poručio kako im je i u takvom okruženju najvažnije sjetiti se jednostavne istine da živjeti život dostojan čovjeka znači svim svojim bićem, srcem i dušom, upijati etičku sliku svijeta, u kojoj se spajaju iskreno vjerovanje u Boga sa časnim i uzoritim ponašanjem i življenjem u ljudskoj zajednici.

"Jer što bi Bogu značila naša molitva ako bi naš život u vjeri bio lišen dobročinstva i pravednosti u zajednici? Formalno vjerovanje bez empatije prema slabima, siromašnima, jetimima (djeci bez oca) i siročadi nema velike vrijednosti u islamu. Vjera od nas traži duhovnu, moralnu i socijalnu budnost, osjećaj za pravdu i pravednost, što i jesu elementi najviše bogobojaznosti", poručio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Dodao je i kako je obveza muslimana da bdiju na granicama slobode jer "musliman ne može šutjeti onda kada vidi da se gazi ljudsko dostojanstvo ili želi laž nametnuti kao pravilo i vrijednost". 

"Oni koji olako sude ljudima najčešće pogriješe, a najgori ljudi su oni koji u svojoj grešci ustraju. Teške moralne posljedice ostavlja grijeh kojeg čovjek svojevoljno počini prema svom bratu ili susjedu, a u ovoj zemlji svi smo braća i susjedi", rekao je Kavazović.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"