News

Komentari 1

U Njemačkoj pao broj dozvola za gradnju vjetroelektrana: 'Sve su veći izazovi u troškovima'

U Njemačkoj pao broj dozvola za gradnju vjetroelektrana: 'Sve su veći izazovi u troškovima'

U razdoblju od siječnja do ožujka izdane su dozvole za rad 204 vjetroturbine, što je gotovo 14 posto manje nego u prva tri mjeseca prošle godine

Njemačka je u prva tri mjeseca izdala znatno manje dozvola za gradnju vjetroelektrana na kopnu u prva tri ovogodišnja mjeseca nego na početku 2021. godine, pokazali su podaci, potaknuvši sektor da od vlade zatraži ubrzanu proceduru.

U razdoblju od siječnja do ožujka izdane su dozvole za rad 204 vjetroturbine, što je gotovo 14 posto manje nego u prva tri mjeseca prošle godine.

U proizvodnju pak idu 93 turbine, što je 29 posto manje nego u istom tromjesečju lani.

U 2021. godini u Njemačkoj su s radom počele 484 nove kopnene vjetroturbine kapaciteta 1,9 gigavata (GW).

"Trend rasta kojem smo svjedočili od prošle godine očito je oslabio u prvom tromjesečju 2022.", rekao je predsjednik njemačkog udruženja za energiju vjetra Hermann Albers.

Iako priključivanje novih kapaciteta po njegovim riječima u pravilu varira tijekom godine, "loše prvo tromjesečje signalizira sve veće izazove u troškovima, lancima opskrbe i dozvolama za prijevoz".

"Politika mora odmah pomoći, gdjegod može", dodao je čelnik udruge, poručivši vladi da stvori uvjete za ubrzano izdavanje novih dozvola.

Najčitaniji članci