Obavijesti

News

Komentari 4

U novi saziv Bundestaga opet su ušli i hrvatski zastupnici Mihalić iz Zelenih i Juratović iz SPD-a

U novi saziv Bundestaga opet su ušli i  hrvatski zastupnici Mihalić iz Zelenih i Juratović iz SPD-a

Josip Juratović u parlament ulazi na listi pobjedničkog SPD-a, a Irena Mihalić zastupnica je Zelenih. On je karijeru započeo kao automehaničar, a ona je bila presretačica na autocesti

VIDEO

Polovica Nijemaca u anketama je rekla da im Angela Merkel neće nedostajati, a to se očito odnosilo i na CDU/CSU, koji su postigli najgori rezultat u povijesti. SPD je dobio 25,7 posto glasova, CDU/CSU 24,1 posto (CDU 18,9, CSU 5,2), Zeleni 14,8 posto, FDP 11,5 posto, AfD 10,3 posto, ljevica 4,9 posto, a ostali 8,6 posto.

Olaf Scholtz - to ćemo ime ubuduće često slušati - obvezao se modernizirati industriju i zaustaviti klimatske promjene koje je prouzročio čovjek.

Party leadership meeting of the SPD after German general elections, in Berlin

No prije toga treba savladati samo jednu prepreku - mora ispregovarati koaliciju. Analitičari procjenjuju da bi se taj posao mogao rastegnuti do Božića, možda i kasnije. “Glasači su poslali jasnu poruku”, rekao je Scholtz jučer ujutro i dodao: “Rekli su tko bi trebao sastaviti sljedeću vladu.

To su tri stranke, Socijaldemokratska stranka, Zeleni i Slobodni demokrati (FDP). Iz toga proizlazi jasan mandat za sastavljanje vlade”. Te tri stranke imaju natpolovičnu većinu mandata. Zeleni i Slobodni demokrati povećali su svoj udio u parlamentu u odnosu na prošle izbore na 14,8 posto, odnosno 11,5 posto. .

Njemački socijaldemokrati odnijeli tijesnu izbornu pobjedu
Njemački socijaldemokrati odnijeli tijesnu izbornu pobjedu

Njemačka politika, ni unutarnja a pogotovu ne vanjska, neće radikalno, mož- da ni osjetno, mijenjati smjer. Ostaju na kursu koji je zacrtala Mutti. Ta se politika može svesti na “merkantilizam” (njemačka vanjska politika nastavak je gospodarstva drugim sredstvima) i traženje kompromisa u sve složenijoj europskoj i svjetskoj konstelaciji.

Klimatske promjene, migrantski val koji bi mogao rasti, sve veća moć Kine i stagnacija SAD-a na svim područjima veliki su izazovi.

Za Hrvatsku se neće promijeniti ništa bitno. Ali ako Scholz formira vladu, jedan bi čovjek u Zagrebu mogao biti nezadovoljan. Plenković bi na idućim izborima za Komisiju mogao ostati bez podrške Berlina, barem za one funkcije na koje računa. Nabava francuskih aviona jamči francusku podršku, ali u politici ništa nije trajno, osim interesa, pa se i to može promijeniti. Kako god bilo, obje ključne stranke u njemačkom političkom životu, SDP i CDU/CSU, vremenom gube udio u biračkom tijelu.

Industrijalci: Ne želimo ponoviti 2017. kada je Njemačka pola godine čekala na novu vladu
Industrijalci: Ne želimo ponoviti 2017. kada je Njemačka pola godine čekala na novu vladu

Stare političke formacije, nastale nakon Drugog svjetskog rata, s dubokim korijenima u 19. stoljeću, nemaju jasne odgovore na izazove 21. stoljeća, pa otvaraju prostor za nove snage. Zeleni rastu, od Berlina do Zagreba. Njemački SDP zazelenio je retoriku, možda time pokaže put i luzerima s Iblera. Među onima koji su ušli u novi saziv Bundestaga je i dvoje zastupnika hrvatskih korijena. Radi se o Josipu Juratoviću koji u parlament ulazi na listi za sada pobjedničkog SPD-a, i Irene Mihalić, zastupnici Zelenih.

Ni Juratoviću ni Mihalić ovo nije prvi ulazak u Bundestag, a do danas su ostali jedini Hrvati u njemačkom parlamentu. Zastupnica zelenih bila je presretačica na autocesti, a zastupnik SPD-a karijeru započeo kao automehaničar

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.