News

Komentari 85

U okolici Rijeke u strahu zbog pomora miševa: 'Posvuda su, takvo što još nismo doživjeli'

U okolici Rijeke u strahu zbog pomora miševa: 'Posvuda su, takvo što još nismo doživjeli'

Tako što još nismo doživjeli. Znalo se nakon deratizacije naći pokoji uginuli miš, ali u ovakvoj količini ne, ispričala je mještanka s matuljskog područja. Alarmirali su sve službe, a Općina Matulji analizira pomor

Brojni mještani okolice Matulja kod Rijeke u proteklim su danima naišli na velik broj uginulih miševa. Nalaze ih u dvorištima, pod autima, u vrtovima i na cesti, a kako piše Novi list, svakodnevno nalaze desetke uginulih životinja.

POGLEDAJTE VIDEO: Pojavila se mišja groznica

Matuljci su alarmirali komunalnu službu te zvali veterinare, ali su zabrinuti i zbog mišje groznice.

- Tako što još nismo doživjeli. Znalo se nakon deratizacije naći pokoji uginuli miš, ali u ovakvoj količini ne. Evo, neki dan mačka mi je na tepih pred vrata donijela pet krepanih miševa, a susjed ih je oko kuće sakupio više desetaka. Točnije u petak 35, u subotu 17, nedjelju 19 i u ponedjeljak 9 uginulih miševa - rekla je jedna mještanka gornjeg matuljskog područja.

Iz Općine Matulji su po prijavi na pomor miševa alarmirali sve službe, ali su ih izvijestili da nema mjesta panici. No, tražit će i da se dalje istraži pomor životinja.

- Odgovor od nadležnih službi bio je da je to najvjerojatnije posljedica deratizacije. Međutim, mi nismo zadovoljni tim odgovorom i smatramo da treba točno utvrditi zbog čega se to događa. I prije se radila deratizacija pa se nikada tako nešto nije događalo. Obratit ćemo se i Nastavnom zavodu i tražit ćemo da se tome posveti malo veća pažnja i ukazati da je, ne tako daleko, u Gorskom kotaru zabilježena mišja groznica - rekao je Danijel Jerman, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Matulji.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je u prva četiri mjeseca zabilježeno preko 70 zaraza mišjom groznicom što je izuzetno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je zabilježeno tek tri slučaja. Najviše oboljelih je u Primorsko-goranskoj županiji – njih 40. Slijedi Ličko-senjska sa 17 oboljelih, 11 je slučajeva u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a tri u Karlovačkoj. Liječnici upozoravaju na oprez. 

Najčitaniji članci