Obavijesti

News

Komentari 5

U Osijek stigla nova generacija komaraca, Gradska uprava je najavila nove tretmane...

U Osijek stigla nova generacija komaraca, Gradska uprava je najavila nove tretmane...
1

Zbog trenutno povišenih vodostaja Dunava i Drave u Osijek je stigla nova generacija komaraca, pa je grad Osijek osigurao dodatna sredstva za njihovu kontrolu i tretiranje, koje će se obaviti u ponedjeljak i utorak

VIDEO

Prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak i utorak, u večernjim satima, provodit će se se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u cijelome gradu. U ponedjeljak će se tretirati dvije tisuće hektara površine istočnog dijela grada, a u utorak dvije tisuće hektara površina zapadnog dijela grada, priopćila je Gradska uprava.

Proteklih dana Drava i Dunav izlili su se u naplavna područja, što je stvorilo idealne uvjete za razvoj nove generacije komaraca. Služba Zavoda za javno zdravstvo odradila je na ovim područjima larvicidne tretmane, no Dunav je donio vodu i u Kopački Rit, te na druga nedostupna područja, pa je u Osijek stigla očekivana nova generacija komaraca, navode iz Gradske uprave.

Ovo o krvi niste znali: Koliko komaraca treba da vam popiju svu krv, kako utječe na zdravlje
Ovo o krvi niste znali: Koliko komaraca treba da vam popiju svu krv, kako utječe na zdravlje

Pročelnik gradskog Upravnog odjeka za socijalnu zaštitu i zdravstvo Romano Kristić ističe u kako se ovome trenutku pojavljuje intenzivan ulet komaraca s istočne strane grada , zbog visokih razina Dunava. Podsjeća kako je Grad dosad proveo sedam larvicidnih i 18 adulticidnih tretmana,  od kojih su četiri bila iz zraka, ali i napominje da su "okolne općine i gradovi i ove godine propustili larvidicne tretmane prije izlijetanja komaraca", a radi se o području od oko 30 tisuća hektara poplavnih površina.

"Upozoravali smo i nastavljamo upozoravati na nužnost larvicidnih tretmana prije izlijetanja. Grad Osijek ih je proveo, no samo 6 posto poplavnih površina je na području grada. Potreban je sinergijski rad svih općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji, u suprotnom će naši tretmani biti nedovoljno učinkoviti", istaknuo je Kristić.

U Gradskoj upravi podsjećaju kako je grad Osijek još u siječnju donio Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije te Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, a u gradskom proračunu osigurano je 2,1 milijuna kuna.

Tornada komaraca: Teroriziraju mještane formirajući pijavice!
Tornada komaraca: Teroriziraju mještane formirajući pijavice!

Napominju kako od prošle godine Grad ima ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje, te za usluge stručnoga nadzora, a da županijski Zavod za javno zdravstvo, kao stručna služba i ugovorni partner grada Osijeka, upravlja cijelim sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji.

HDZ pozvao Gradsku upravu da najezdu komaraca suzbije avio-tretiranjem

Osječki Gradski odbor HDZ-a pozvao je u ponedjeljak Gradsku upravu da avio-tretiranjem hitno riješi problem najezde komaraca i tako zaštiti građane i gospodarstvo.

Predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić podsjetio je na konferenciji za novinare da je lani Osijek zadesila velika najezda komaraca, koja je riješena tek uz pomoć Vlade i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Radić je upozorio da je za suzbijanje komaraca u ovogodišnjem gradskom proračunu bilo namijenjeno 3,1 milijun kuna, da bi rebalansom proračuna taj iznos bio smanjen na 2,1 milijun kuna.

Podsjetio je da je lani za tu svrhu izdvojeno 2,8 milijuna kuna, što nije bilo dovoljno pa su se morali uključiti Vlada i Županija, stoga pita kako su u Gradskoj upravi mislili da će 2,1 milijun kuna ove godine biti dovoljno.

"Tražimo od odgovornih u Osijeku da riješe problem komaraca, i to danas, podizanjem aviona. Neka zaštite sugrađane i osječko gospodarstvo od najezde komaraca", poručio je Radić.

Gradska uprava prethodno je priopćila kako je za suzbijanje komaraca potreban sinergijski rad svih općina i gradova u Županiji, inače će tretmani koje poduzima grad biti nedovoljno učinkoviti jer se samo šest posto poplavnih površina nalazi na području grada.

Radić je na to kazao kako je "Osijek lider regije i tako se treba ponašati, a ne konstantno prebacivati odgovornost na nekog drugog". 

Anušić: Neka se jedinice lokalne samouprave prihvate posla 

"Ako okolne općine ne tretiraju komarce ja to osuđujem, i trebaju snositi odgovornost, ali mi se nalazimo na području Osijeka, a grad ne provodi sve ono što bi trebao provoditi", ustvrdio je Radić.

Kritiku čelnicima jedinica lokalne samouprave zbog nedovoljne aktivnosti u suzbijanju komaraca u ponedjeljak je uputio i župan Ivan Anušić.

U izjavi medijima Anušić je podsjetio kako je nakon suzbijanja prošlogodišnje najezde komaraca, za što su Vlada i Županija izdvojili više od pet milijuna kuna, Županija od jedinica lokalne samouprave tražila prihvaćanje županijske strategije suzbijanja komaraca.

No, neke jedinice lokalne samouprave očito nisu shvatile upozorenje Županije od 23. siječnja da se odmah počne s larvicidnim tretiranjem i drugim pripremama temeljem preporuka županijskog Zavoda za javno zdravstvo. 

"Danas opet imamo sličnu situaciju kao prije godinu dana, i u ovom trenutku mogu reći da općine i gradovi svoj posao nisu odradili kako treba, ali ni grad Osijek. Neka se uhvate posla i počnu primjenjivati strategiju koju smo donijeli", poručio je Anušić.

Smatra kako nije točna tvrdnja osječke Gradske uprave da su se pridržavali propisanih preporuka jer "nisu provodili avio-tretiranja i tretmane zaprašivanja komaraca onoliko koliko je preporučivao županijski Zavod za javno zdravstvo". 

Anušić je upozorio da je Županija lani "potrošila vlastite novce na ono što nije njezina obaveza, ali ove godine to neće raditi".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.