Obavijesti

News

Komentari 5

'U ovih 8 mjeseci smo povukli proizvoda u gotovo jednakom broju kao čitave prošle godine'

'U ovih 8 mjeseci smo povukli proizvoda u gotovo jednakom broju kao čitave prošle godine'

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je kako je do jučer s polica povučen 71 proizvod, a lani u 12 mjeseci njih 74. Naglasila je kako se nitko nije javio sa zdravstvenim tegobama te da ih ne bi trebalo ni biti

VIDEO

Ove godine smo do jučer povukli 71 proizvod, od kojih se više od 50 odnosilo na povlačenje zbog utvrđivanja prisutnosti aditiva koji sadrži etilen oksid u gumi od rogača, poručila je u srijedu ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Otkrila je i nevjerojatan podatak da je do jučerašnjeg dana s hrvatskih polica povučeno proizvoda u gotovom jednakom broju kao čitave prošle godine, kad su povučena 74 proizvoda. 

- Želim uvjeriti javnost, to potvrđuju i kontrole međunarodnih tijela i njihovo izjašnjavanje o našem nacionalnom RASFF sustavu, da se on sada pokazuje potpuno, stopostotno učinkovitim - istaknula je. 

Druga povlačenja ili opozivi, dodala je, dogodila su se zbog prisutnosti različitih mikroorganizama, neodgovarajućeg označavanja alergena i prisutnosti stranih tijela, najčešće stakla. 

- Kriza s povlačenjem započela je već krajem 2020., kada je povučeno 12 proizvoda zbog etilen oksida. Riječ je o sastojku koji u EU uopće nije dozvoljen. U lipnju i srpnju je raspravljano o ovome i odlučeno je da se neće provoditi testiranja ni analize nego se preventivno povlače proizvodi, a one analize koje su napravljene prethodno pokazuju da kod proizvoda kod kojih je stvarno utvrđen, razina detekcije bila prilično niska stoga ne očekujemo probleme po zdravlje ljudi - poručila je naglasivši kako prijava zdravstvenih tegoba nije bilo. 

- Riječ je zaista o najvišem stupnju zaštite - dodala je. 

Osvrnula se i na rast cijena hrane. 

- Čitam što najavljuju veći i značajniji proizvođači, pratim što se događa na međunarodnim tržištima. Rast cijena u cijeloj EU, možda i u cijelom svijetu, potaknut je, prije svega, rastom cijena plina, goriva.  Prosječna stopa rasta cijena u Hrvatskoj je u sedam mjeseci bila 2,8 posto, što je značajno više nego prethodnih godina, no još uvijek nije zabrinjavajuće s obzirom da je veći dio tog rasta uzrokovan vanjskim čimbenicima i na velik rast osobne potrošnje - rekla je. 

Analitičari predviđaju, dodala je, da će se do kraja godine te cijene smirivati. 

- Mi imamo priličan problem sa rastom cijena stočne hrane, to itekako negativno utječe na sektor stočarstva. Nastojali smo im pomoći pregovaranjem oko pojedinih mjera koje se odnose isključivo na sektor stočarstva kroz program ruralnog razvoja. Uspjeli smo u povećanju financiranja, dobili odobrenje nove operacije kroz taj program, koji se odnosi na stajsko gnojivo, no poremećaji su veliki. Mljekarstvo i svinjogojstvo u ovom trenutku pogotovo i Vlada razmatra mogućnosti daljnje pomoći kroz određene vrste potpora, unatoč ograničenjima u proračunu - rekla je ministrica dodavši kako će ovom sektoru pomoći i izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje su u pripremi, a u kojima se predlažu mjere za dugoročnu stabilnost u sektoru stočarstva. 

'Vlada čini strateške korake kako bi Hrvatska povećala samodostatnost'

Na pitanje zašto onda i dalje nismo u situaciji da smo samodostatni u proizvodnji hrane za sebe, ministrica pita u čemu to. 

- U proizvodnji banana - pita. 

Na opasku novinara da je tu pšenica koju izvozimo, ministrica poručuje kako smo u tom segmentu samodostatni iznad 100 posto. 

Unatoč kriznim vremenima, naglasila je, Ministarstvo je objavilo alokaciju vrijednu 250 milijuna kuna. 

- I dobili smo 20 prijava, od toga 13 iz Slavonije, koje su popunile 220 milijuna kuna alokacija. Ako se te investicije ostvare, procjene govore da ćemo mi sa 64 posto samodostatnosti u svinjogojstvu porasti na više od 80 posto. Naš sljedeći natječaj je za robotizaciju malih mljekarskih firmi i to je pravi odgovor na to pitanje. Ne možemo sve odjednom i ne mogu ja odgovarati za nešto što je netko radio prije 10, 20, 30 godina - poručila je naglasivši kako Vlada čini strateške korake kako bi Hrvatska povećala samodostatnost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu