News

Komentari 16

Netaknuti grad blizu epicentra: Nemaju niti jednu žrtvu potresa i niti jedna se zgrada nije srušila

Netaknuti grad blizu epicentra: Nemaju niti jednu žrtvu potresa i niti jedna se zgrada nije srušila

Iako se Erzin nalazi u pokrajini Hatay u kojoj je potres odnio više tisuća života, stanovnici ovog grada su ostali netaknuti. Nema mrtvih, nema ozlijeđenih i niti jedna se zgrada nije urušila

Više od tjedan dana nakon razornog potresa koji je pogodio Tursku i Siriju te odnio više od 40.000 života, počinju se postavljati pitanja kvalitete građevina koje su se urušile. Brojni strani mediji navode kako je jedan od razloga zašto je snažan potres bio toliko fatalan upravo loša izgradnja. 

Nagađa se da su građevinske tvrtke micale pomoćne stupove s nekih katova u zgradama, kao i iz garaža, te radili promjene u nosivim zidovima, vratima i prozorima. 

No, jedan grad je ostao "netaknut" tragedijom koja je pogodila Tursku - Erzin. U tom gradu nije zabilježena niti jedna smrt od posljedica potresa. 

- To je grad u kojem živi 42.000 ljudi. Blizu je Adani, ali nismo izgubili niti jednog stanovnika i nitko nije ozlijeđen. Jedine žrtve našeg grada su oni koji su bili u susjednim područjima - rekao je gradonačelnik Erzina Okes Elmasogu za Euronews, prenosi Vox News

Poručio je i kako, otkako je gradonačelnik, nije dopustio niti jednu izgradnju bez dozvola. 

- Pitali bi me dopuštam li im da izgrade zgradu. Rekao sam im da ja nemam takav autoritet i ne mogu to napraviti - poručio je. 

- Čak i ako se borite protiv toga, građani i dalje pokušavaju graditi na svoju ruku i bez dozvole. Ako nemate dovoljno ljudi, nemate šanse da sve kontrolirate. No, mi smo imali puno volje i odlučili smo da ćemo tome stati na kraj u našem mandatu - rekao je. 

Grad je čak odlučio i kažnjavati ljude koji grade bez dozvola. 

- U ovome smislu, moja je savjest čita - rekao je Elmasogu. 

Fenomen grada Erzina komentirao je i seizmolog prof. dr. Naci Görür. 

- Živjet ćemo zauvijek u ovoj zemlji, bez obzira na potrese, jer oni neće nestati. Mi moramo napraviti naselja i gradove koji su otporni na potrese. Erzin je primjer za to - rekao je. 

Najčitaniji članci