Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
295 komentara

U pet mjeseci 8490 branitelja zatražilo je status invalida

Priznavanje statusa traži se na osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Hrvatske...

gracani
Foto: Igor Soban/PIXSELL
295 komentara

U prvih pet mjeseci od donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida, zaključno s 31. svibnja 2018., zaprimljeno je 8490 zahtjeva. Podatke je u svom odgovoru iznijelo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Priznavanje statusa traži se na osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Hrvatske. Zahtjevi se obrađuju i kompletiraju kako bi mogli biti upućeni na stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove prije nalaza i mišljenja tijela vještačenja o uzroku i postotku oštećenja organizma, radi ostvarivanja statusa.

Do sada je riješeno 4239 predmeta.

U Ministarstvu kažu kako su očekivali ovoliki broj zahtjeva i dodaju:

- Broj podnesenih zahtjeva za priznanje statusa HRVI iz Domovinskog rata u skladu s očekivanjima je i zbog činjenice da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata u proteklih dvanaest godina nisu mogli podnositi zahtjeve temeljem bolesti kao i da je nakon 1. siječnja 2006. godine izvan zakonskog roka podneseno oko 7000 zahtjeva za utvrđivanje statusa  HRVI, a koji su u upravnom postupku odbijeni, odnosno odbačeni upravo zbog toga što su podneseni izvan roka. To znači da u ukupnom broju podnesenih zahtjeva u određenom broju participiraju i podnositelji zahtjeva iz gore navedene brojčane skupine, koji stupanjem na snagu novog Zakona, iznova podnose zahtjeve.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message