Obavijesti

News

Komentari 6

'U petak će biti analiza koraka u procesu dodjele pomoćnika'

'U petak će biti analiza koraka u procesu dodjele pomoćnika'
1

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je najavila sastanak s dionicima procesa dodjele pomoćnika u nastavi, osnivačima škola te predstavnicima škola i udruga

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak da je ove godine mnogo više zahtjeva za pomoćnicima u nastavi nego prethodnih, te da će se u petak na sastanku s dionicima procesa dodjele pomoćnika analizirati svi koraci.

Problem pomoćnika u nastavi stručno je pitanje i stručnjaci trebaju odlučivati o tome koje dijete treba dobiti pomoćnika, rekla je Divjak novinarima nakon sjednice kluba HNS-a u Hrvatskom saboru.

S obzirom na eksploziju zahtjeva za pomoćnicima osnovala je povjerenstvo i zatražila analizu. "Ove je godine tih zahtjeva mnogo više nego prethodnih i već sada je odobreno više od 4000 pomoćnika. Za usporedbu, prošle je godine bilo 3000, prije pet godina ih je bilo nešto više od tisuću, prije deset godina 200. Dakle, imamo eksploziju zahtjeva i to je pitanje za struku", kaže Divjak.

Pokretanje videa...

01:27

Najavila je sastanak s dionicima procesa dodjele pomoćnika u nastavi, osnivačima škola te predstavnicima škola i udruga. "Mi ćemo u petak imati sastanak na kojemu ćemo predočiti svoje analize i prijedloge osnivača i udruga kako bismo bili sigurni da je pomoćnika dobio svatko tko ga je trebao dobiti", rekla je Divjak.

Ali taj pomoćnik djetetu mora koristiti, jer ako smo djetetu koje može samostalno djelovati ili razviti samostalnost i odgovornost dodijelili pomoćnika, u tom smo mu slučaju naštetili, upozorila je ministrica. To je pitanje za struku, a sastanak o tome sa svim analizama bit će u petak.

Na pitanje novinara je li sve moglo biti ranije riješeno, ministrica je odgovorila da zahtjevi pristižu još i sada. To znači da škole, roditelji i osnivači moraju biti uključeni kako bismo bili sigurni da će se sve to napraviti na vrijeme. Rokovi su davno prošli, a zahtjevi još pristižu.

Nema uvijek opravdanja za kasno slanje zahtjeva. Uvijek može postojati izuzetak, a ti se izuzeci ne mogu mjeriti ovakvim brojkama kakve sada imamo, rekla je ponovivši da se odluka o tome uvijek mora prepustiti struci.

Podsjetila je da su uvjeti, način plaćanja i ostala prava pomoćnika riješeni pravilnikom, "Uvjeti su osigurani, a jedino je pitanje primjenjuje li se pravilnik kako treba", kaže Divjak.

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Stanovnike sjevera Hrvatske zbunili brojni krugovi na nebu: Evo o čemu je riječ...
POGLEDAJTE VIDEO

VIDEO Stanovnike sjevera Hrvatske zbunili brojni krugovi na nebu: Evo o čemu je riječ...

Kako je vidljivo na stranici Flightradar, nebo nad Zagorjem u jutarnjim satima nedjelje bilo je 'poligon' za trening let...

Plenković: Stric Milanović je odmogao SDP-u! A umjesto da je skupio kofere, Grbin vrijeđa!
PREGOVARAJU S DP-OM

Plenković: Stric Milanović je odmogao SDP-u! A umjesto da je skupio kofere, Grbin vrijeđa!

Uz Plenkovića su ministri Božinović, Grlić Radman, Obuljen Koržinek i Piletić..
Ključ pobjede: Skupio je jedva 305 glasova, ali je Sanaderu pomogao da sastavi svoju Vladu
FELJTON: POSTIZBORNA TRGOVINA

Ključ pobjede: Skupio je jedva 305 glasova, ali je Sanaderu pomogao da sastavi svoju Vladu

Plus+ Predsjednik Stjepan Mesić 2007. nekoliko je dana oklijevao dati mandat bilo kojoj stranci. I lijevi centar i HDZ grčevito su pokušavale sastaviti većinu. “I, jesi sastavio vladu?” To je pitanje, podrugljivo intonirano, Sanader u prolazu na konzultacijama kod predsjednika Mesića postavio Zoranu Milanoviću. “Nisam, a ti”, uzvratio je Milanović. Par dana kasije, Sanader je mogao reći – “ja jesam...”