Obavijesti

News

Komentari 1214

Grad ne da Rivu: Gay pride će biti na Prokurativama u Splitu

Grad ne da Rivu: Gay pride će biti na Prokurativama u Splitu
11

Radna skupina Grada je otklonila mogućnost da će se govornica za predstojeći Split pride naći na splitskoj Rivi, gdje je prošle godine Povorka ponosa napadnuta

VIDEO

Radna grupa Grada Splita odlučila je da se središnja događanja ovogodišnjeg Split pridea 9. lipnja neće održati na Rivi, već na Prokurativama. Zahtijevaju da se sudionici povorke, kao i lani, okupe i krenu iz Đardina, te potom prođu Ulicu kralja Tomislava i Marmontovu. No, umjesto ranije dogovorene Rive, gdje su lani napadnuti sudionici parade i novinari, iz Marmontove moraju skrenuti na susjedne Prokurative gdje će se od 14 do 19 sati održavati program Split Pridea. Radi te odluke udruge Kontra, Iskorak i Domine, organizatori parade, najavili su tužbu protiv Grada smatrajući je kršenjem ljudskih prava.

- Gradu Splitu su se obratile tri udruge građana sa zahtjevom za izmjenom trase kojom će povorka proći, a priložile su i potpise građana. Time su, za Grad Split, bitno promijenjene okolnosti u kojima se povorka organizira u odnosu na prošlogodišnju situaciju - stoji u priopćenju Grada Splita kojeg potpisuju Jure Šundov i Anđelka Visković, zamjenici gradonačelnika.

Kažu kako su i lani Prokurative isprva bile dogovorena ruta, no, da su se organizatori naknadno odlučili za Rivu.

- Pokrenuti ćemo sudski postupak protiv Grada, jer nemaju ovlasti zabraniti javno okupljanje, a promjena rute upravo to znači. To je jedno od osnovnih ljudskih prava koje se nikome ne može osporiti, a pogotovo Grad Split za to nema ovlasti. Svuda u svijetu ove se parade održavaju u gradskim središtima, a Riva ima i simbolično značenje zbog lanjskih događanja - rekla je Sanja Juras iz Kontre.

Grad Split zatražio je od "građana drukčije seksualne orijentacije i političkih stavova  od sudionika Split Pridea da se ponašaju civilizirano, uljuđeno te da ne pribjegavaju nasilju".

 Stjepan Lozo iz Građanske inicijativa protiv Split Pridea je dijelom zadovoljan odlukom Grada.

- To je nekakav kompromis, jer mi smo se zalagali u skladu s raspoloženjem većine građana Splita da se ne održi taj skup na javnim površinama ili da se raspiše referendum. Svojim smo istupom željeli i uspjeli potaknuti raspravu o toj temi, a ne da gay parada postane tabu, "sveta krava" o kojoj se ne smije diskutirati. Splićanima je dosta bilo totalitarizama s istoka, pa ne trebamo uvoziti nove sa zapada. Uvažavamo ovu odluku - poručio je povjesničar Lozo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1214
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.