Obavijesti

News

Komentari 189

Ministar Aladrović: Ne možemo prihvatiti zahtjeve sindikata

Ministar Aladrović: Ne možemo prihvatiti zahtjeve sindikata
4

Očito Vladi ovaj prosvjed nije puno značio, ali možda će im značiti kad ćemo predsjedati  EU. Možda će ih to malo razbuditi. Naša glavna poruka je da mi nećemo odustati, istaknula je Sanja Šprem

VIDEO

Štrajk u školama se nastavlja i ovog tjedna, u ponedjeljak u Požeško-slavonskoj i Splitsko-dalmatinskoj, u utorak u Međimurskoj, Varaždinskoj te Krapinsko-zagorskoj, a u srijedu u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Sindikati svih javnih službi u ponedjeljak ujutro stigli su u Ministarstvo rada na novi krug pregovora s Vladom oko povećanja osnovice plaća. Podsjetimo, Vlada im nudi povećanje od 6,12 posto. 

- Ne znamo što će biti danas, vidjet ćemo. Mi idemo sa jednom pozicijom, znamo što je fiskalno realno, a što politički realno. Politički relativno loše stojimo jer Vlada ne da, a fiskalno bi se moglo razgovarati o mnogim varijantama, a kako će to ispasti, vidjet ćemo - rekao je prije sastanka Vilim Ribić iz Sindikata Matice Hrvatske.

'Odaziv štrajku je velik': Nema nastave u tri županije u utorak
'Odaziv štrajku je velik': Nema nastave u tri županije u utorak

Na sastanak nisu došli čelnici dvaju obrazovnih sindikata zaposlenih u srednjim i osnovnim školama, koji su u štrajku, poručivši kako oni ne idu na sastanke oko povećanja osnovice. Njihov zahtjev je povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto. No, ni nakon mjesec dana štrajka nisu postigli dogovor s Vladom. Ni jedna strana ne odstupa od svojih stajališta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

Prošlog tjedna konačno su nastavili razgovarati s Vladom o tom pitanju, a danas su trebali imati završni sastanak na kojem im je Vlada trebala ponuditi svoje konačno rješenje. No, poziv za danas nisu dobili. 

- Bilo bi razumno da se nađe neki dogovor i da se štrajk završi. Treba naći varijantu u kojoj ljudi koji su u štrajku nisu povrijeđeni, poniženi, a s druge strane Vlada ne bi trebala biti gubitnik - rekao je Ribić.

Ministar rada Josip Aladrović prošli tjedan je istaknuo kako treba doći do kompromisa, ali da on ne može biti u vezi iznosa povećanja nego samo u vezi dinamike plaćanja 2+2+2 posto povećanja.

- To je njegovo mišljenje, ali to nije kompromis. Po njegovom bi sindikati trebali odustati od svojih zahtjeva, po našem ne - rekao je Ribić.

Pokretanje videa...

Ribić 01:22

Javni službenici traže povećanje osnovice 3+3+3, božićnicu, povećanje dara za djecu...

Nakon sastanka s Vladom oko povećanja osnovice plaća svim javnim službenicima, sindikati su istaknuli svoje zahtjeve. Naglasili su kako su s ministrom rada Josipom Aladrovićem riješili nesporazum koji je nastao zbog shvaćanja Vlade da sindikati traže povećanje osnovice za 18,3 posto sada odmah, a to, naglasili su, nije tako. Rast plaća za 18,3 posto, za koliko zaostaju plaće javnim službenicima, kako ističu sindikati, zahtijevaju u idućih nekoliko godina. 

- Sindikati su postavili zahtjev za rast osnovice 3+3+3, 2500 kuna božićnica, povećanje proračunske osnovice na 5000 kuna i povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna - istaknuo je Ribić dodavši da su dogovorili da će se do idućeg sastanka, u četvrtak 21. studenog, napraviti analiza kojom će se utvrditi njihova tvrdnja da plaće u javnom sektoru zaostaju za ostalima za 18,3 posto. 

- Naš podatak o zaostajanju je 18,3 posto i temelji se iz sporazuma iz 2009. Temeljem te analize treba onda dati jednu deklaraciju, izjavu, da je cilj politike plaća težiti ka uklanjanjanju tog zaostajanja u idućim godinama - dodao je Ribić. 

O koeficijentima na ovom sastanku, istaknuli su sindikati, nije bilo riječi jer to nije tema ovih pregovora. 

Renata Čulinović Čaić iz Hrvatskog liječničkog sindikata naglasila je kako nije u redu od Vlade da je svoj prijedlog za povećanjem plaća, tj osnovice za 6,12 posto, iznijela javno prije samih pregovora sa sindikatima. 

- Ako Vlada unaprijed da svoj prijedlog, to onda nisu pregovori. Ovo što smo mi njima danas predložili, Vlada je primila na znanje i o tome će se očitovati na sljedećem sastanku - istaknula je.

'Vlada ne prihvaća zahtjeve sindikata'

Ministar rada Josip Aladrović odmah nakon sastanka je poručio kako zahtjeve sindikata javnih službi, koji traže povećanje osnovice za 3+3+3, u ovom trenutku Vlada ne može prihvatiti. 

- Očekujemo da dalje kroz pregovore dođemo do onog što smo nudili u početku i eventualno određene ustupke kroz materijalna prava - rekao je. 

Sa sindikatima su dogovorili da će do idućeg četvrtka napraviti analizu kojom bi se ustvrdilo da plaće u javnom sektoru zaostaju za ostalima za 18,3 posto, no ministar poručuje da zaostajanje sigurno nije toliko. 

- Dogovorili smo tu mini analizu i očekujemo da ćemo izanalizirati odnose plaća, no to sigurno ne može biti toliko zaostajanje. Zahtjevi sindikata su nerealni, a i oni su reteriranjem od zahtjeva za povećanjem od 18,3 posto shvatili da su nerealni. Mi to ne možemo prihvatiti - istaknuo je ministar dodavši kako će biti još nekoliko sastanaka sa sindikatima te se nada da će postići kompromis. 

Što se tiče prosvjetnih sindikata s kojima su danas trebali imati sastanak oko njihovih zahtjeva za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto, dodao je kako će vjerojatno biti sutra. Ali ni te zahtjeve Vlada i dalje, poručuje, ne prihvaća.

- Naši stavovi su i dalje jednaki i poznati. Smatramo da je naša ponuda povećanja osnovice plaća za 6,12 posto te potencijalni rast koeficijenta za dva posto ukoliko ne redizajniramo cijeli sustav plaća, razumna. Vidjet ćemo kako će završiti sutrašnji sastanak, mi i dalje apeliramo da se štrajk okonča - poručio je Aladrović. 

Što se tiče zabrane štrajka i hoće li Vlada ići u tom smjeru, istaknuo je kako bi u ovom trenutku odbacio bilo kakve represivne mjere. 

- Za 10. mjesec će štrajk biti plaćen, a ovisno o pregovorima ide u svako moguće djelovanje u tom kontekstu. Vidjet ćemo sve nakon pregovora - istaknuo je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa