News

Komentari 6

U Puli našli eksploziv: Policija pokupila 2000 granata, ima još

U Puli našli eksploziv:  Policija pokupila 2000 granata, ima još

Podsjetimo, razorne i opasane granate uočio je jedan građanin još tijekom listopada prošle godine, a nakon dojave na teren su odmah izašli pripadnici protukesplozivnog odjela policije

Bivše vojno područje Vallelunga 2 kod Pule, gdje su se mnogi šetači u miru mogli se opuštati, još uvijek je zatvoreno zbog pronalaska neutvrđene količine zaostalih vojnih projektila iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Kada će ljudi tamo nogom moći kročiti niti se ne zna. Naime, kako stvari stoje tek treba se dogovoriti tko će to područje očistiti, a nitko ne zna ni podatak o koliko se materijala radi. 

Podsjetimo, razorne i opasane granate uočio je jedan građanin još tijekom listopada prošle godine, a nakon dojave na teren su odmah izašli pripadnici protukesplozivnog odjela policije, koji su nakon očevida i u dogovoru s Gradom Pula, iz preventivnih i sigurnosnih razloga privremeno ograničili kretanje tim područjem sve do uklanjanja zaostalih predmeta.

U međuvremenu policija je od tamo samo sa površine terena izuzela čak preko dvije tisuće komada raznih granata i projektila, a koje su kasnije na vojnom poligonu Marlera i uništili. Sada ostaje nepoznanica koliko je toga ostalo unutar samih napuštenih i razrušenih vojnih skladišta i hangara, odnosno starim labirintima duboko pod zemljom još iz doba Austrougarske.

Posljednjih stotinu godina tamo je bila samo vojska, a posljednja u nizu nakon JNA, bila i HVO-a, pa stoga još više čudi kako nitko nije uočio ili znao da na tom djelu ima toliko opasnog zaostalog materijala. Štoviše jer Lučka je uprava lanjskog travnja upravo dobila to područje na upravljanje od države zbog izgradnje putničkog terminala. Ne treba niti zamišljati što se sve moglo dogoditi da okolnosti pronalaska nisu išla sadašnjim tokom.

- Mi smo zbog zbog svega navedenog poduzeli sve mjere da građani mogu biti sigurni. Postavili oznake, stražare i pristup tamo do daljnjeg više nije moguć, iako smo mislili da će to brzo se riješiti. Tražili smo od nadležnih organa da područje se očisti, te na koncu ušli u administrativne probleme tko je zato odgovoran, Hrvatski centar za razminiranje, policija, ili Hrvatska vojska koja ima logistiku, tehniku, opremu i ljudstvo - rekao nam u kratkim crtama ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi.

Iako nadležni sve umiruju kako opasnosti nema, stanovnici pulskog naselja Veli vrh, a koji su u neposrednoj blizini, nisu mirni. Negoduju što će na sve to reći turisti, a nije im i svejedno biti u nepoznaninici što sve može se očekivati obzirom na sve zakopano pod zemljom.

Najčitaniji članci