Obavijesti

News

Komentari 60

U raljama kamatara: "Ubit ću ti djecu, zalit ću ih kiselinom"

Žrtva (62), od koje je Zoran M. (51) iznuđivao novac čak 12 godina, osim 1,5 milijuna kuna, treba mu platiti i sudske troškove od 40.000 kuna. Žrtva je dobivala i prijetnje

VIDEO

Rolete na prozorima kuće u Zagrebu u kojoj stanuju supružnici u dobi od 62 i 49 godina, koje je Zoran M. (51) iznuđivao 12 godina, spuštene su, a njihovi susjedi kažu da ih tamo nisu vidjeli već neko vrijeme, navodno je riječ o mjesecima.

O supružnicima od kojih je Zoran M. navodno iznudio gotovo 200.000 eura, odnosno oko 1,5 milijuna kuna, nisu htjeli govoriti.

- Naše susjedstvo nije baš blisko. Svatko živi svoj život i gleda svoja posla - kratko su rekle dvije susjede koje smo zatekli na ulici.

Kuća u kojoj stanuju supružnici zapravo je dvojni objekt, ima dva stana i dva odvojena ulaza te je drugi stan u vlasništvu druge obitelji. U želji da razgovaramo sa žrtvama kontaktirali smo jednog člana njihove obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Netko će vam se javiti tijekom dana - rekao nam je, no nitko nam se kasnije nije javio.

Osim što je Zoran, sumnja policija, 62-godišnjaka silom i prijetnjama natjerao da mu mjesečno predaje novac, uspio ga je prisiliti da potpiše izjavu o nepostojećem dugu u visini od 198.900 eura, a potom ga tužio sudu zbog neisplate duga.

U tom je postupku Općinski građanski sud u Zagrebu u travnja 2014. godine donio presudu zbog ogluhe u Zoranovu korist. Prema toj presudi, koju je zagrebački Županijski sud potvrdio u svibnju 2015. godine, žrtva ne samo da mora isplatiti Zoranu oko 1,5 milijuna kuna s kamatama, nego mu treba nadoknaditi i parnični trošak od 40.531 kunu!

Ugovor o zajmu sklopljen je u lipnju 2011. godine, a 62-godišnjak se njime obvezao vratiti spomenuti novac najkasnije do prosinca iste godine. Presuda zbog ogluhe donesena je jer žrtva nije u zakonskom roku od 30 dana odgovorila na tužbu, a nije se pojavila ni na dva ročišta zakana u postupku.

Policajcima je objasnio kako se nije pojavio na sudu u strahu za svoj život i živote svoje obitelji. Naime, prije ročišta Zoran bi ga kontaktirao i zaprijetio mu da će ga ubiti ako dođe na sud. Osim toga, slao mu je fotografije iz Sarajeva, gdje su se njihova djeca školovala, uz prijeteće poruke što će im sve činiti ako ga ne posluša. Prijetnjama i pritiscima, tvrdi policija, prisilio je i suprugu oštećenog da kod javnog bilježnika potpiše izjavu o preuzimanju nepostojećeg duga u visini od 125.000 eura od supruga te da garantira isplatu prodajom zemljišta u vlasništvu njezine obitelji na području Dubrovnika. I dok policija još traga za Zoranom, krajem rujna uhitili su Branka S. (67), kojeg je poslao da preuzme novac od 49-godišnjakinje. Sastanak su dogovorili u jednom kafiću u zagrebačkoj Ilici, gdje je žena Branku predala kuvertu s 2000 eura, polovicu iznosa koji je Zoran od njih tražio. Policija je protiv obojice osumnjičenika, Zorana i Branka, podnijela prijave zbog iznude. I dok je Zoran na policijskoj tjeralici, Branka su nakon ispitivanja pustili da završetak istrage čeka na slobodi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1