Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U raljama nilskog konja: Vukao me na dno, krvi je bilo svugdje

Ostalima je rekao da brzo odveslaju na obalu, a on je požurio prema Evansu. No, kad je pokušao dohvatiti njegovu ispruženu ruku, Paul se odjednom našao u mraku....

Foto: screenshot/Youtube
29 komentara

Paul je imao 27 godina kada se to dogodilo. Radio je u Africi na rijeci Zambezi kao turistički vodič, a s godinama je naučio izbjeći svakog nilskog konja s kojime se susretne na turi. 

- Tog dana su sa mnom bili i tri vježbenika za turističkog vodiča, Mike, Bed i Evans. Svi su bili u kajacima. Bili smo skoro gotovi s našom turom kad sam osjetio jak udarac. Okrenuo sam se prema Evansu koji je pao iz svog kajaka u vodu. Njegova dva klijenta i dalje su bila u brodu koji je bio napola podignut na leđima golemog nilskog konja - priča Paul. 

"Kao da sam postao gluh i slijep" 

Ostalima je rekao da brzo odveslaju na obalu, a on je požurio prema Evansu. No, kad je pokušao dohvatiti njegovu ispruženu ruku, Paul se odjednom našao u mraku. 

- Kao da sam odjednom postao gluh i slijep - ispričao je. 

- Bio sam svjestan da su mi noge okružene vodom, no moja gornja polovica bila je potpuno suha. Činilo se da sam zarobljen u nečemu slinavom. Osjetio sam užasan, sumporni miris, poput trulih jaja i ogroman pritisak na prsima. Ruke su mi bile zarobljene, ali sam uspio osloboditi jednu i tek onda sam shvatio da se nalazim u ustima golemog nilskog konja, pod vodom - kazao je Paul. 

Na nekoliko sekundi na koliko je nilski konj popustio pritisak, Paul se uspio izmigoljiti i osloboditi. Krenuo je plivati prema Evansu kad ga je nilski konj ponovno zgrabio. Vukao ga je natrag na samo dno. 

Zadobio čak 40 ubodnih rana 

- Nikad nisam čuo da uzastopno napadaju, kao tad, ali me očito želio vidjeti mrtvog - priča Paul.

Dodaje kako je nilski konj u jednom trenutku potpuno poludio. Bacao je Paula u zrak i tresao ga kao što psi tresu svoje igračke. Doktor je kasnije na Paulu izbrojao čak 40 ubodnih rana koje mu je nilski konj zadao. 

- Zatim smo opet otišli na dno i sve se smirilo. Sjećam se da sam gledao gore, tri metra iznad sebe reflektiralo se svjetlo i pitao sam se tko od nas dvojice može duže držati zrak. Vidio sam kako moja krv pluta oko mene u oblacima i odjednom sam odustao. Pitao sam se koliko dugo sam već dolje. Vrijeme sporo prolazi kad si u ustima nilskog konja - prepričava Paul. 

No, nilski konj je odjednom krenuo prema površini i ispljunuo Paula van. Njegov kolega Mike ga je i dalje čekao u kajaku i uspio ga odvući na sigurno. Paulova lijeva ruka bila je potpuno smrskana, cijeli je bio krvav, a rane na leđima bile su toliko duboke da su mu se vidjela čak i pluća. Srećom, Mike ga je uspio "pokrpati" na brzinu, a medicinski tim bio je blizu pa je Paul vrlo brzo odveden u bolnicu na operaciju. 

"Sreli smo se još jednom" 

Ostao je bez svoje lijeve ruke. 

Evansovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije. Svi su se trudili pronaći i ubiti nilskog konja koji ih je napao, no očito se dobro sakrio. 

- Uvjeren sam da sam ga sreo još jednom. Dvije godine kasnije vodio sam turu istom rijekom i, dok smo se vozili dijelom gdje me ranije napao, golemi nilski konj izvirio je iz vode pokraj mog kanua. Vrisnuo sam toliko glasno. Oni koji su bili sa mnom rekli su da nikada prije nisu čuli takav zvuk. Nilski konj je zaronio i više ga nikad nisam vidio. Kladim se da je to bio isti taj - prepričao je Paul za The Guardian

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message