Obavijesti

News

Komentari 16

U S. Irskoj napokon legalizirani istospolni brakovi i pobačaj...

U S. Irskoj napokon legalizirani istospolni brakovi i pobačaj...
1

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem nisu bili dopušteni istospolni brakovi...

VIDEO

Pravo na pobačaj i istospolni brak legalizirani su u utorak u Sjevernoj Irskoj po odluci parlamenta u Londonu u kojem se donose odluke o toj britanskoj pokrajini jer izvršna vlast u Belfastu ne zasjeda već gotovo tri godine.

Od ponoći u S. Irskoj legalni pobačaji i istospolni brakova
Od ponoći u S. Irskoj legalni pobačaji i istospolni brakova

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem nisu bili dopušteni istospolni brakovi, a za razliku od Engleske, Škotske i Walesa, zakoni u toj regiji zabranjivali su i pobačaj, osim u slučaju kad je ugrožen život majke. U ostatku Ujedinjenog Kraljevstva pravo na pobačaj je ostvareno 1967.

Lišena izvršne vlasti od siječnja 2017. nakon izbijanja političko-financijskog skandala, institucije Sjeverne Irske su paralizirane, što su iskoristili zastupnici u Westminsteru i u srpnju izglasali amandmane kako bi proširili pravo na pobačaj i omogućili sklapanje istospolnih brakova ukoliko se do ponedjeljka 21. listopada ne oformi nikakva lokalna vlada.

Te su promjene stupile u ponoć u Belfastu.

Propisi vezani uz istospolno partnerstvo će se biti gotovi do 31. siječnja, a prvi civilni istospolni brakovi bi se najkasnije trebali početi sklapati 14.  veljače 2020., na Valentinovo, kazao je Julian Smith, britanski državni ministar zadužen za Sjevernu Irsku.

Dosadašnji su zakoni bili na snazi zahvaljujući konzervativcima u obje vjerske zajednice Sjeverne Irske - onoj protestantskoj koja zagovara ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu te onoj katoličkoj koja zagovara ujedinjenje s Republikom Irskom. 

Kako bi izrazili protivljenje promjeni zakona, sjevernoirski zastupnici su se okupili na raspravi u Zakonodavnoj skupštini, ali radi se o simboličkoj gesti jer bez potpore više stranaka nisu se do ponedjeljka mogli izabrati premijer i zamjenik premijera te se nije mogao blokirati niti zakon izglasan i usvojen u Londonu.

Čelnica ultrakonzervativne Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster kazala je da je "danas tužan dan".

Ispred parlamenta se okupilo oko tristotinjak prosvjednika, zagovornika zabrane abortusa koji su osudili "nedemokratsku i pogrešnu odluku" Londona i koji su "glas najranjivijih - nerođene djece u našem društvu", ali i aktivista za pravo na izbor koji su skandirali "želimo pravo na izbor i to odmah".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa