Obavijesti

News

Komentari 360

Emotivni govor Dunje Špoljar: I moja kći je dijete iz epruvete

Emotivni govor Dunje Špoljar: I moja kći je dijete iz epruvete
17

Zastupnici u Saboru raspravljaju o prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji koji je u Sabor uputila Vlada. Osim toga, Komadina je prisegnuo u Sabor

VIDEO

Raspravu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji potpredsjednik Sabora Josip Leko nakratko je prekinuo kako bi bivši ministar prometa Zlatko Komadina, danas saborski zastupnik svečano prisegnuo. Tako je nakon višemjesečnog bolovanja Komadina i službeno postao saborski zastupnik SDP-a.

Zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljaju o prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji koji je u Sabor uputila Vlada. Novim zakonom ukinula bi se obveza da parovi idu na obvezna pravna i psihološka savjetovanja. Omogućilo bi se da svaka žena i svaki par imaju mogućnost za dijete. 

- Teška je spoznaja da se dijete ne može začeti prirodnim putem, to je potresno za svaku ženu i par, to je dijagnoza s neizvjesnim ishodom, ne samo da je stresna dijagnoza, nego i sam postupak koji ne jamči da će uspjeti. Kada budete raspravljali i glasovali sjetite se njihovog kraja puta i omogućite im sreću i radost na kraju tog puta - poručio je zastupnicima ministar zdravlja Rajko Ostojić. Dodao je kako je ponosan na predloženi zakon te ga je nazvao europskim jer njime Hrvatska, rekao je, ulazi u krug europskih zemalja. 

Za ispravak netočnog navoda javio se Davor Stier (HDZ) rekavši kako ovo nije europski zakon i dio europske pravne stečevine, podsjetivši da je Europski sud pravde donio odluku po kojoj život počinje začećem.

- Zakon je diskriminatoran jer neka djeca već od starta nemaju oca - poručio je. Predloženim zakonom darivateljica jajnih stanica može biti žena čije se jajne stanice uz njezin pristanak koriste za MPO druge žene, te žena koja sudjeluje u postupku MPO-a u kojem je nastao višak jajnih stanica. Darivatelj sjemenih stanica može biti muškarac čije se sjemene stanice uz njegov pristanak koriste za MPO žene koja nije njegov bračni, odnosno izvanbračni drug. Darivatelji zametaka mogu biti bračni, odnosno izvanbračni drugovi koji su odustali od korištenja vlastitog zametka te su dali pristanak na darivanje. Čovjek začet i rođen uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godina ima pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja. Po predloženom zakonu, o odabiru postupka MPO odlučuju bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna, poslovno sposobna žena bez partnera čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno.

HDZ je protiv prijedloga Zakona

Biljana Borzan, predsjednica Odbora za zdravstvo u uvodnoj raspravi Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji navela je kako se na odboru također vodila žustra rasprava.

- Zakon će biti za bračne drugove, one u vanbračnoj zajednici, ali i za poslovno sposobne žene čije je liječenje bilo neuspješno, a imaju želju imati dijete.

Davor Stier iz HDZ-a ispravio je ministra Ostojića te ga upozorio da Zakon nije u skladu sa stečevinom EU.

- U pravnoj stečevini europskog suda pravde piše Život počinje začećem. Zato molim ministra, odnosno Vlade da se očituju na naš zahtjev je li on u skladu sa stečevinom EU. Naime, neka djeca su već od starta osuđena da nemaju oca- rekao je Stier. Sonja Konig u ime Kluba HNS-a rekla je kako će njena stranka podržati ovaj zakon.

- Kontroverzan, liberalan, politički, inkvizicijski sve su to riječi koje čujemo o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji. Ali ljude koji imaju problema s oplodnjom zanimaju riječi mogućnost i izbor. Svatko ima pravo odlučiti želi li djecu, da li jedno, dvoje ili troje. Država daje mogućnost i šansu, a na građanima je da odluče žele li to koristiti. Zato će Klub HNS-a podržati ovaj zakon. Hrvatskoj ionako pada natalitet pa ovaj zakon povećava šanse za povećanje djece - rekla je Konig.

Igor Kolman (HNS) rekao je kako ne prihvaća argumente da dijete treba oca. To je razljutilo Jadranku Kosor (HDZ).

- Zastupnik je diskriminirao muškarce na ovaj način i sveo ih na razinu stvari. Ja sam dijete koje je raslo bez oca i cijeli život mi je to nedostajao. Tko nam daje pravo da budućem djetetu oduzimamo oca kroz zakon - poručila je Kosor. Dodala je kako je Kolman time prekršio dva zakona. 

Željko Reiner (HDZ) rekao je kako se HDZ protivi prijedlogu Zakona. Njegove argumente kritizirao je ministar Rajko Ostojić.

- Zahvaljujem Reineru jer je odustao od svjetonazorske rasprave. Liječnik je kao ja pa ne razumijem njegove riječi, citiram: 'ne radi se o liječenju neplodnosti jer žena ostaje neplodna'. Onda bi mogli reći da ne treba liječiti karcinom želuca jer nakon operacije ostaje dijagnoza karcinoma želuca i metastaze jetre. Nevjerojatna logika - rekao je Ostojić Citirao je još nekoliko Reinerovih argumenata pa ih komentirao. Na kraju mu je dao nedovoljnu ocjenu.

- Citiram: 'Kako se može utvrditi neplodnost žena?' To je ginekologija, peta godina medicine. Sve koji ne bi znali odgovoriti na to pitanje oborio bih na ispitu. Ocjena 1, sjedi - zaključio je ministar.

Dinko Burić (HDSSB) upozorio je kako neki smatraju rigidnim svjetonazor, koji je drugačiji od liberalnog, ali da svatko ima pravo na svoj svjetonazor.

- Imamo pravo reći da za nas biti gej nije okej već reći da za nas nije prihvatljivo bilo kojim zakonskim rješenjem, štiteći pravo na zdravlje i život jedne osobe, ne samo ne štititi već i svjesno ugrožavati život druge osobe, u ovom slučaju djeteta, a zametak jest živo ljudsko biće, jer život počinje začećem - zaključio je Burić.

Stadiji embrija drže se na -196 stupnjeva Celzijevih, čime se, moram reći, na vrlo grub način krši temeljno ljudsko pravo na život. Zašto se krši? Zato jer pet godina roditelji sami odlučuju i da se pet godina drži na račun države. Ne bih htjela govoriti o troškovima, o cijeni. Zar nešto može imati veću cijenu od ljudskog života? Ne može. Međutim nakon pet godina roditelji moraju sami plaćati, u tom tekućem dušiku na -196 stupnjeva duboko zamrznuto svoje dijete. A što se dešava kada neće, što se dešava nakon 10 godina?, zapitala se Đurđica Sumrak (HDZ).

Dunja Špoljar: Moja kći je dijete iz epruvete

- Dozvolite mi da vas upoznam s mojom kćeri. Prohodala je s devet mjeseci, a rečenice izgovarala već na prvom rođendanu. Zdrava je, ne budi se noću, ne sanja bijele kute. Zadnji antibiotik popila je s 18 mjeseci. Sada ide u osmi razred. U prvom razredu je slomila ruku, a s pet godina je imala vodene kozice. Odlična je učenica, članica je planinarskog društva i redovita polaznica mažoretkinja. Nespretna je za sve sportove s loptom, a soba joj je i više nego često neuredna. Ovisna je o slatkišima i Facebooku. I da, moja kći je dijete iz epruvete. Njezina budućnost, potpuno je neizvjesno u ovom trenutku hoće li odabrati najbolju školu za sebe, hoće li je savladati, hoće li upisati i završiti fakultet, udati se rano ili ne, ostaviti karijeru, biti majka. No, ima mogućnost izbora. Neizvjesno je kako će njezin život teći od sadašnjosti nadalje, ali izvjesno je da smo mi, njezini roditelji izabrali nju, jer smo imali mogućnost i pravo izbora. Potpuno je izvjesno da, da je 1997. bio na snazi važeći, tzv. Milinovićev zakon, nje danas ne bi bilo - naglasila je Dunja Špoljar (SDP). Dodaje kako njena kćer ne bi rasla okružena ljubavlju i obiteljskom srećom.

- Nedolaskom nje, naši životi ne bi dobili naš smisao ako smo tada bili sigurni da smo spremni prihvatiti život i bez djece. Kao majka djeteta iz epruvete, koja je nakon osam godina liječenja, 13 izvantjelesnih hormonskih agresija i osam izvantjelesnih oplodnji, postala roditelj, dajem si za pravo reći, liječenje neplodnosti tko god nije upoznao posredno ili neposredno, ne može razumjeti. Ne postoji veće iskušenje za roditelje nego li je takvo liječenje. Zajednica koja to stoički izdrži i ustraje u želji da ima dijete, bez obzira bila ona heterogena, homogena, bračna, izvanbračna, zaslužila je to dijete i takva će zajednica znati cijeniti dijete i kao Božji dar. Stoga vas molim, raspravimo ovaj prijedlog dostojanstveno, učinimo ga optimalnim kako bi pomogao liječiti neplodnost bez nepotrebnih ograničenja i na kraju, prihvatimo ovaj prijedlog zakona u moje ime, u ime moje kćeri, u ime moje obitelji, u ime svih majki djece iz pomognute oplodnje i u ime svih budućih majki iz epruvete i na kraju, ne manje važno, iz razuma - zaključila je Špoljar. Nakon njenog govora zastupnici su zapljeskali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 360
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...