Obavijesti

News

Komentari 47

Linić: Neće biti lako, volim se svađati! Zastupnici: To znamo!

Linić: Neće biti lako, volim se svađati! Zastupnici: To znamo!
10

Vidim da vam je stalo do svađe. Volim se svađati tako da neće biti lako, rekao je ministar financija Slavko Linić na što je nekoliko zastupnika dobacilo 'To znamo!'.

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljaju o izvješću o izvršenju proračuna za prošlu godinu pa je ministar financija Slavko Linić iznio brojke, koje najbolje karakteriziraju 2012. godinu. BDP je realno pao za 2 posto, potrošnja kućanstva pala je za 3 posto, investicije za 4,6 posto dok je državna potrošnja smanjena za 0,8 posto. Inflacija je porasla za 3,4 posto, a industrijska proizvodnja pala je za 5,5 posto, broj nezaposlenih porastao je za 18.990 u odnosu na prethodnu godinu.

- Smjernice rada Vlade za 2012. godinu bile su bitka za gospodarski rast, prije svega kroz investicije, fiskalna konsolidacija i sređivanje državnih računa te bitka za reforme - rekao je Linić te podsjetio što je sve Vlada Zorana Milanovića učinila.

- Najprije je mijenjala fiskalnu politiku. Ocijenili smo da su parafiskalni nameti previsoki pa smo smanjili naknade za šume, vodni doprinos i spomeničku rentu. Donijeli smo i odluku da smanjimo usluge u ugostiteljstvu. Što se tiče rješavanja problema nelikvidnosti, odmah smo krenuli s mogućnostima reprograma - nabrajao je Linić. Dodao je kako su dovršili proces Hrvatskih željeznica, koje su bile potpuno devastirane te da će se rezultati toga uskoro vidjeti. Za primjer je dao i Autoceste.

- Sve to ukazuje da smo se u prošloj godini bavili restrukturiranjem, a da smo se manje bavili ulaganjima i projektima - rekao je Linić. Pohvalio se i napretkom u brodogradnji.

- Krenuli smo s procesima privatizacije i završili ih sa 6. mjesecom - rekao je Linić.

Čim je završio sa svojim obrazlaganjem, krenula je paljba od strane HDZ-ovaca. Martina Dalić (HDZ) ustanovila je da je ministar govorio o ciljevima, koje je Vlada željela postići, a da se danas, u srpnju 2013. jasno reflektiraju rezultati Vlade.

- Državnim financijama prijete teški problemi. Te su teme puno važnije. Što ćete poduzeti, kad ćete poduzeti i kako ćete poduzeti, jer je 2013. rezultat vašeg vođenja ekonomske politike - rekla je Dalić. Linić joj je odgovorio.

- Ako želite strašiti građane, onda ih izvijestite o dugovima koje ste ostavili. Da se točka dnevnog reda zove šest mjeseci izvještaja za 2013., govorio bih o 2013. godini - odrješit je bio ministar financija.

HDZ–ov Ivan Šuker nije mogao prešutjeti Linićeve optužbe na račun bivše Vlade pa je Linića optužio da opet koristi poznati argument aktualne vlasti da je situacija teška jer nisu znali kakvo ih stanje u državnim financijama čeka.

- Kada ste mene čuli da to govorim!? Nikada u svom izlaganju nisam rekao da nismo znali što nas čeka! Pismen sam, nešto o financijama znam, a to što sam bio u saborskim klupama ne znači da sam spavao - komentirao je Šuker, a Linić mu je mirno odgovorio kako on govori samo o onome što je zatekao kad je preuzeo vlast, odnosno da evidencije nisu bile usklađene sa stvarnim stanjem.

Đuri Popijaču (HDZ) zasmetalo je što se ministar hvali procesom privatizacije u brodogradnji.

- Vi ste ga jedva završili. Prodali ste Brodosplit na osnovu čijeg smo programa restrukturiranja i završili pregovore 2011. godine. To jako dobro znate - rekao je Popijač.

- Najlakše je bacati cifre iza kojih ništa ne stoji. Vidim da vam je stalo do svađe. Volim se svađati tako da neće biti lako - rekao je Linić na što mu je nekoliko zastupnika dobacilo 'To znamo!'. Linića to nije smelo već je nastavio:

- Rado bi vam prepustio odluku i pregovore i s DIV-om, Uljanikom, odluku o Kraljevici, ali niste imali hrabrosti za to. Najlakše je sad iz klupe dobacivati - uzvratio je Linić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 47

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje
OPREZ!

Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje

Preko SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija
Procurili su podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj: 'Radimo na rješenju'; Oglasio se i Božinović
VELIKI PROPUST

Procurili su podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj: 'Radimo na rješenju'; Oglasio se i Božinović

Možemo potvrditi kako se na USB sticku odnosno sadržanoj datoteci nalazi više od milijun zapisa o vlasnicima vozila (fizičke i pravne osobe), kao i o tehničkim podacima vozila, kažu iz AZOP-a