Obavijesti

News

Komentari 44

HDZ želi osnivanje istražnog povjerenstva zbog prodaje CO

HDZ želi osnivanje istražnog povjerenstva zbog prodaje CO
6

Goran Marić je u ime HDZ-a zatražio stanku rekavši kako je nalaz državne revizije u svezi prodaje CO uznemirio javnost. Pauzu su zatražili i Kajin, Laburisti te HNS

VIDEO

HDZ će tražiti osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo sve činjenice i okolnosti oko prodaje Croatia osigurana, najavio je Goran Marić (HDZ) u Saboru

Naveo je da je HDZ nekoliko puta upozoravao na štetnu prodaju Croatia osiguranja, a na ozbiljnost upućuje i nalaz Državne revizije koja je utvrdila niz nepravilnosti i propusta. 

- Nesporno je da su mnoge prodaje državnih tvrtki ostavile sumnju u pogodovanje kupcima zanemarujući interes države. Ali niti za jednu kupoprodaju Državna revizija nije izrijekom zapisala da je bila protuzakonita sve do prije pet dana kada je za prodaju Croatia osiguranja nedvosmisleno utvrdila da je odluku o prodaju trebao donijeti Sabor, a ne Vlada - upozorio je Marić koji je u ime Kluba HDZ-a zatražio stanku. Neshvatljivo je što je Vlada samovoljno preuzela ovlasti Sabora. Upitao je može li opstati protuzakoniti ugovor i pozvao je DORH da odgovori na to pitanje. 

Dragutin Lesar (Laburisti) smatra da bi Sabor od Vlade trebao zatražiti da se cijeli pravni posao oko privatizacije vrati na početak.

Nezavisni Damir Kajin nada se da ovo nije i neće biti INA ove Vlade. Uvjeren je da je Croatia osiguranje trebalo privatizirati, jer je zbog lošeg upravljanja gubilo tržište u zemljama u okruženju. 

Srđan Gjurković (HNS) pozvao je oporbu da "ne diže tenzije", te da će se o izvješću Državne revizije raspravljati i odlučivati.

- Državna revizija odlično i stručno radi svoj posao, no to ne znači da u ovom slučaju nije pogriješila - rekao je Gjurković. 

Naveo je da je privatizacija CO provedena u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom iz 2010. i naglasio da je za privatizaciju CO-a konzultant dao jamstvo te da će se iz tog jamstva, ako se pokaže da je konzultant pogriješio, moći obeštetiti država. 

Iako SDP nije sudjelovao u raspravi o ovoj temi, Peđa Grbin novinarima je u Saboru rekao da je privatizacija provedena u skladu sa zakonom, a nema ništa protiv da cijelu stvar istraži posebno saborsko povjerenstvo. 

- Prilikom privatizacije CO nije zaobiđen Sabor, 14. lipnja 2013. donesena je Strategija upravljanja državnom imovinom, u kojoj je jasno utvrđeno da u tom trenutku traje privatizacija tri trgovačka društva od posebnog državnog interesa. To su bili 3. maj, HPB i CO. Znamo kako su završile dvije od te tri privatizacijske priče, no činjenica je da je Sabor, usvajajući Strategiju, utvrdio da će se privatizacija tih trgovačkih društava provesti u po Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Dakle, teza da je Sabor zaobiđen potpuno je netočna - poručio je.

Uvjeren je da su državni revizori pogriješili u ocjeni da se na privatizaciju CO trebao primijeniti Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja iz 1992. godine.

- Privatizacija CO je jedna od najuspješnijih hrvatskih privatizacijskih priča. S dokapitalizacijom, došli smo u situaciju da u Zagrebu niče potencijalno veliki regionalni igrač i umjesto da zbog toga svi budemo sretni, jer će to u Hrvatsku i Zagreb donijeti nove poslove, mi oko toga danas pravimo probleme - rekao je. 

Na primjedbu da su neki saborski zastupnici iznijeli sumnje oko toga je li novac od dokapitalizacije doista ostao u CO ili je povučen, Grbin je upozorio da bi takvo povlačenje novca iz tvrtke predstavljalo kazneno djelo.

- Ukoliko netko ima saznanja da je kazneno djelo počinjeno, dužan je to prijaviti DORH-u, ali tada mora jasno navesti na temelju čega iznosi takve sumnje, a onda mora stajati iza svoje riječi. Mislim da ovakva naklapanja ne treba dalje komentirati - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."