Iz Krke je najbolje: Skradin ima 500 stanovnika, a u restoranima je 1000 mjesta. Imaju i jela kojima se ponose. Među njima su omleti, kamenice...
U Skradinu kušajte orzot, bižot, čokalice i koprtlje
Skradinski omlet s pršutom, pancetom, gljivama, lukom i povrćem iz restorana Marina vraća u život nakon burnih noći. A divlje kamenice daju snagu i za ljubavne okršaje.
- Dvostruko su veće nego u Stonu - kaže Ante Petrović, vlasnik Zlatnih školjaka. Posebne su i jegulje iz Krke, koje zovu bižot.
- Nemaju mirisa i ne ‘traže’ puno začina - kaže Ivan Bulat, vlasnik restorana Bonaca, i hvali čokalice, gavune prepržene u brašnu. Skradinski rižot priča je za sebe. Za sto ljudi treba po deset kila teleće ruže, luka i riže, 100 litara mesne juhe i deset sati kuhanja. Tko ne voli rižu i rižot, uživat će u orzu (ječmu) i orzotu, koji na crno, sa sipama, priprema u skali Petar Vuković. Skradinski ručak može se nastaviti koprtljama, suhim mesom koje se kuha umotano u janjeće iznutrice, a završiti skradinskom tortom s mljevenim orasima i bajamima umjesto brašna.