Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

U špilji otkrili krivca za smrt 800 ljudi, a mogao bi opet ubiti

Virus je otkriven na jednoj populaciji šišmiša potkovnjaka i virolozi se boje da bi ta varijanta virusa lako sa šišmiša mogla prijeći na ljude. Boje se da postoje svi elementi koji bi mogli izazvati epidemiju

Carlsbad Caverns
Foto: Profimedia

Grupa kineskih znanstvenika je u zabačenoj špilji na krajnjem jugozapadu Kine pronašla zloglasnog ubojicu koji je 2002. godine skrivio smrt 800 ljudi i koji bi mogao krenuti u novi smrtonosni pohod. Riječ je o varijanti SARS virusa koji sadrži genetske elemente onog SARS virusa koji je napao ljude 2002. godine.

Virus je otkriven na jednoj populaciji šišmiša potkovnjaka i virolozi se boje da bi ta varijanta virusa lako sa šišmiša mogla prijeći na ljude. Boje se da postoje svi elementi koji bi mogli izazvati sličnu epidemiju.

Te 2002. godine u provinciji Guangdong na jugoistoku Kine pojavila se tada misteriozna bolest slična upali pluća. Nazvana je teški akutni respiratorni sindrom (SARS). Virus je zamalo uzrokovao pandemiju između studenog 2002. i srpnja 2003., s 8096 poznatih slučajeva i 12 potvrđenih smrti. Od svibnja 2006., širenje SARS-a je u potpunosti zaustavljeno.

Bats in the Old Brewery | Autor: Oliver Mehlis/DPA/PIXSELL Foto: Oliver Mehlis/DPA/PIXSELL

Znanstvenici su tada rekli da je uzročnik SARS-a varijanta korona virusa i otkrili su genetski slične viruse kod životinja larveni uvijač koje su se prodavale na tržnicama u Kini. Kasnije je pronađen veliki broj korona virusa povezanih sa SARS-om kod šišmiša potkovnjaka. Znanstvenici su zaključili da je smrtonosna varijanta potekla od šišmiša te je preko larvenih uvijača prešla na ljude. 

Znanstvenici su zato skupili na tisuće šišmiša širom Kine i uzeli uzorke. Najizazovnije im je bilo locirati njihove špilje. Niti jedan šišmiš nije imao točnu varijantu korona virusa SARS-a nađenog kod ljudi, ali su analize pokazale da se varijante često miješaju.

Znanstvenici su zaključili da se "ljudska" varijanta najvjerojatnije pojavila iz tih miješanja. Kineski virolozi upozoravaju da se smrtonosna epidemija može vratiti jer se pećine u kojima su našli zaražene šišmiše nalaže samo kilometar od najbližeg sela, piše ScienceAlert. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message