Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
76 komentara

U Splitu prodali pljeskavice, a rok im istekao prije 20 mjeseci!

OPASNO Obitelj je u Splitu kupila pljeskavice na akciji. Kad su došli kući vidjeli su da na deklaraciji piše da im je istekao rok trajanja. Stručnjaci kažu da mljeveno meso može biti opasno

76 komentara

Pljeskavice su zamrznute 20. kolovoza 2015. i piše da ih je najbolje upotrijebiti do 20. veljače 2016. No to smo shvatili tek doma, kad je suprug pogledao deklaracije, rekla je Splićanka za Dalmatinski portal.

Dodala je kako je sreća što suprug ima naviku detaljno pregledati deklaracije proizvoda nakon što se vrate iz kupovine. Te su pljeskavice bile na akciji, a odlučili su ih kupiti pregledavši katalog prije odlaska u subotnju kupovinu.

- Što je ovo nego sirotinju ubij do kraja, jer na akciji sigurno će malo kupovati dobrostojeći?! Strah me pomisliti što je s onima koji nisu vidjeli deklaraciju - kaže zgrožena žena. Kolegama u Dalmatinskom portalu napomenula je da su na mnogim pakiranjima deklaracije bile gotovo potrgane ili izlizane.

- Zvali smo Plodine, ali jedino što ih je zanimalo je u kojoj prodavaonici smo ih kupili. Ponudili su da će nam vratiti potrošeni novac - dodala je.

Iz Dalmatinskog portala zvali su Plodine, no navode da se u upravi nitko nije javljao. U prodavaonici su im rekli da je došlo do pogreške.

- Nastala je pogreška, kolegica koja ne radi na tom odjelu izbacila je robu po koju je trebala doći Agroproteinka i odvesti je. Meso je povučeno iz prodaje - kažu u Dalmatinskom portalu.

I mi smo Plodinama poslali upit, no do jučer poslijepodne odgovor nismo dobili. Pitali smo stručnjaka o mesu koje je zamrznuto prije više od dvije godine.

- Pljeskavice neće bitno izgubiti na okusu zbog dodanih začina, no potencijalno su opasne - upozorava Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost hrane.

Dodao je da je zabrinjavajuće što u Hrvatskoj nema preporuke koliki je rok trajanja duboko zamrznutog mesa, što bi koristilo i onima koji doma zamrzavaju hranu.

- Stavljanjem mesa u hladnjaču zaustavljamo mikrobiološke procese, bakterije hiberniraju, ali se opet bude u povoljnim uvjetima. No ne zaustavljaju se kemijski procesi i oksidacija, djelovanje kisika se nastavlja. Kisik djeluje na masnoće, ali i bjelančevine i nastaju spojevi potencijalno opasni za zdravlje - pojašnjava.

Dodao je da se zbog štetnog djelovanja kisika, oksidacije, mnogi proizvodi pakiraju u kontroliranoj atmosferi ili u vakuum pakiranja.

- Kod mljevenog mesa to je manje učinkovito jer je zrak pri mljevenju ušao u strukturu mesa i teško ga je istjerati iz ambalaže. Zbog toga rok trajanja takvih proizvoda mora biti kratak - kaže Katalenić.

Hranu kojoj je istekao rok treba maknuti.

- U skladištu se ne smije miješati zdravstveno ispravna hrana i ona koja to nije. Zbog toga je došlo do pogreške. Zakazao je unutarnji sustav kontrole - napominje Katalenić.

Ministarstvo zdravstva nadležno je za kontrolu pakiranog mesa, a svježeg Min. poljoprivrede.     

Pljeskavice na akciji nisu bile u svim prodavaonicama Plodina

Na internetskoj stranici Plodina, kako biste mogli pregledati aktualni katalog, treba odabrati prodavaonicu. Na katalogu za obje splitske prodavaonice na stranici 11 među zamrznutim proizvodima su pljeskavice. No u katalozima koji vrijede u četiri zagrebačke i onima za četiri riječke prodavaonice na istoj stranici 11 (slika desno) tih pljeskavica nema, nego je na akciji drugi proizvod iste tvrtke.     

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message