News

Komentari 104

U Splitu tjedan dana čekaju na testiranje za koronu: Ozdraviš prije nego saznaš da si bolestan

U Splitu tjedan dana čekaju na testiranje za koronu: Ozdraviš prije nego saznaš da si bolestan

Po svemu sudeći problem je što liječnici primarne zdravstvene zaštite izbjegavaju pregledavati Covid pacijente jer se boje širenja zaraze, te sve šalju na hitni prijem splitske bolnice

Iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, kao i iz splitske bolnice u petak je odaslan apel zbog očitog nefunkcioniranja sustava.

Naime, ogroman broj ljudi nakon razgovora sa svojim obiteljskim liječnicima dolazi na preglede izravno na hitni prijem splitske bolnice.

Tako se na hitnom prijemu dnevno pojavi oko 130 pacijenata, od kojih su većina sa blažim ili uopće bez simptoma koronavirusa.

POGLEDAJTE VIDEO U Areni Zagreb preminuo prvi pacijent

Svi se oni medicinski obrađuju, što hitni prijem, odnosno bolnicu dovodi na prag funkcioniranja.

Da podsjetimo, zamišljeno je da pacijente s blažim ili srednjim simptomima pregledaju obiteljski liječnici, ili ih upute u posebnu Covid ambulantu na Mertojaku.

Po svemu sudeći problem je što liječnici primarne zdravstvene zaštite izbjegavaju pregledavati Covid pacijente jer se boje širenja zaraze.

- Hitni prijem je svakako u ovoj sitauciji opterećen, a pogotovo prijemom bolesnika za koje niti ne dolazi u obzir da budu teško bolesni, a koji bi trebali biti zbrinuti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ne znam zašto ih liječnici obiteljske medicine šalju u bolnicu, ali se primarna zdravstvena zaštita mora žešće i aktivnije uključiti u trijažu bolesnika, u prihvat pregledavanja bolesnika, a ne samo telefonskim konzultacijima. Predviđeno je i da se pregledi odvijaju u Covid ambulanti, ali očito da to ne funkcionira, rekao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Split: Zatvoren šator za uzimanje briseva za Covid-19 na Križinama

I Luka Brčić, načelnik Stožera civilne zaštite apelirao je na pacijente s lakšim simptomima da ne dolaze u splitsku bolnicu.

Osim gužve u bolnici, problem je i sa testiranjima. Doznali smo da se na testiranja čeka punih sedam dana. Provjerili smo iz više izvora. Tako su pacijenti koji su se javili svojim liječnicima primarne zdravstvene zaštite 1. prosinca upisani za testiranje tek 8. prosinca, dakle za sedam dana.

Kada se uzme u obzir da se i na rezultate čeka dan-dva, jasno je da čovjek može i ozdraviti prije nego dozna da je bolestan.

Najčitaniji članci