Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
58 komentara

U Splitu su osnovali 'Rišpet', udrugu za zaštitu LGBT osoba

Povorka ponosa i ove će godine, 8. lipnja, krenuti iz Đardina preko Marmontove ulice do Rive gdje će biti dvosatni program. Organizatori očekuju brojnu podršku

Ivo Čagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
58 komentara

Treći Split Pride najavljen je za 8. lipnja, a tema će biti ista kao protekle dvije godine, prava na obiteljski život istospolnih zajednica te osiguranje privatnog života transrodnih osoba. Povorka ponosa i ove će godine krenuti iz Đardina preko Marmontove ulice do Rive gdje će biti dvosatni program. Ove godine, osim udruga Kontra i Iskorak, u organizaciji sudjeluje i udruga Rišpet, prva splitska udruga koja će se baviti zaštitom prava LGBT osoba u Splitu. 

- Registraciju udruge pokrenuli smo danas i očekujemo da ćemo od Grada dobiti prostor. Bavit ćemo se edukacijom javnosti o LGBT temama, kulturnim događanjima, javnim tribinama i izložbama, festivalima te drugim aktivnostima koje promiču LGBT te queer kulturu – rekla je Ljubica Lipanović, koordinatorica udruge Rišpet. 

Rišpet za sada broji 10 članova

Drži kako je došlo vrijeme da Split dobije udrugu koja će okupljati LGBT populaciju kao i one koji ih podržavaju. Zasad broje 10 članova. 

- Nadamo se da je Split postao slobodniji grad, otvoreniji prema različitostima. Ne razmišljamo o eventualnim negativnim posljedicama, odnosno neistomišljenicima. Ako se to dogodi, bit ćemo spremni – kaže nam Ljubica Lipanović.  

U organizaciji trećeg Split Pridea očekuju podršku državnih i gradskih institucija te pozivaju sve da im se pridruže. 

Prvi splitski Pride završio neslavno, drugi nitko nije doživio

Prvi Pride završio je neslavno – masa prosvjednika gađala je malobrojne sudionike povorke svime što im je palo pod ruku – kamenjem, bocama, upaljačima. Uhićeno je na desetke ljudi zbog govora mržnje. 

Drugi Pride policija je mnogo bolje osigurala te nije bilo nikakvih izgreda. U povorci je sudjelovalo stotine podržavatelja LGBT populacije, no prošetali su gotovo praznim gradom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message