News

Komentari 127

Ubijena djevojčica u sukobu Izraela i Hamasa: 'Idemo prema ratu punih razmjera, trajat će'

Ubijena djevojčica u sukobu Izraela i Hamasa: 'Idemo prema ratu punih razmjera, trajat će'

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak navečer pošto je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze

Sukobi Izraela i Hamasa eskalirali su u srijedu, izraelski premijer najavio je da će intenzivirati napade na Gazu, dok je UN-ov izaslanik za Bliski istok pozvao na prekid vatre i upozorio da "troškove rata plaćaju obični ljudi". 

Izrael je izveo stotine zračnih napada na Gazu rano u srijedu, dok su palestinske militantne skupine ispaljivale rakete na Tel Aviv i Beršebu. 

"Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punog razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju", tvitao je izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland. 

"Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje", napisao je Wennesland.

Israeli firefighters, security and rescue forces stand next to a burning bus and car that were hit by a rocket fired from Gaza towards Holon

Sirene koje upozoravaju na zračni napad zaorile su u Tel Avivu u srijedu rano ujutro, rekao je svjedok Reutersa. 

Odjeknulo je i nekoliko eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što je Hamas objavio da je ispalio više od stotinu raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne udare na palestinsku obalnu enklavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak navečer da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada. 

"Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela", obećao je Netanyahu. 

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad. 

Raste broj civilnih žrtava 

Ministarstvo zdravstva u Gazi u utorak je objavilo da je ubijeno 32 Palestinaca, CNN javlja da je broj ubijenih narastao na 35, što je potvrdila informacija jedne radio stanice povezane s Hamasom, koja je objavila da je u izraelskom zračnom napadu na stan iznad jednog restorana poginulo još troje ljudi, uključujući ženu i dijete.

Izraelska hitna služba Magen David Adom izvijestila je da je 50-godišnja žena ubijena u raketnom napadu na zgradu u Rišon Lezionu blizu Tel Aviva te da su još dvije žene ubijene u raketiranju Aškelona. U gradu Lodu poginulo je dvoje ljudi nakon što je raketa pogodila vozilo. Izraelski mediji pišu da je među žrtvama sedmogodišnja djevojčica. 

Nasilje je započelo u ponedjeljak kada su palestinski militanti raketirali Jeruzalem, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će militanti za to platiti "vrlo tešku" cijenu.

Palestinske militantne skupine rekle su u zajedničkoj izjavi da su rakete ispaljene na Izrael u znak prosvjeda zbog sukoba koji su izbili između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al-Aksi u istočnom Jeruzalemu.

Israeli firefighters, security and rescue forces stand next to a burning bus and car that were hit by a rocket fired from Gaza towards Holon

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak navečer pošto je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.

Međunarodna zajednica je pozvala na mir, a muslimanske zemlje izrazile su negodovanje zbog najgoreg porasta nasilja zadnjih godina između islamističkog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze i židovske države koje su potaknuli sukobi u istočnom Jeruzalemu.

Zapaljena sinagoga 

Zapaljena je sinagoga blizu izraelske zračne luke Ben Gurion u utorak usred sukoba između arapskih i židovskih stanovnika, pišu lokalni mediji. 

Arapski stanovnici navodno su oskvrnuli sinagogu u gradu Lodu, 15 kilometara jugoistočno od Tel Aviva i zapalili je. Zapaljeno je na desetke automobila i razbijeni su izlozi trgovina. 

Gradonačelnik Loda Jair Revivo govorio je o "građanskom ratu" i pozvao da se odmah uvede policijski sat, a BBC javlja da je u Lodu proglašeno izvanredno stanje. Do ozbiljnih konfrontacija došlo je i u Akri na sjeveru Izraela te u Jafi blizu Tel Aviva.

Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se u srijedu 

Vijeće sigurnosti UN-a održat će izvanredan sastanak u srijedu zbog izraelsko-palestinskog sukoba. 

Rockets fired from Gaza onto Israel

Sastanak su inicirali Kina, Tunis, Norveška, Francuska, Estonija, Irska, Sveti Vincent i Grenadini, Niger i Vijetnam, otkrivaju diplomati. 

Na ranijem sastanku u ponedjeljak, Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo usuglasiti zajedničku izjavu. 

Pozadina sukoba

Problemi su opet krenuli nakon što su još prošle godine u listopadu Trumpova administracija i Izrael poduzeli dodatne korake kako bi 'zacementirali' izraelsku kontrolu nad palestinskim područjem, kada su nestale sve nade da bi se više desetljeća stari sukob mogao mirno riješiti. 

Dodatnu frustraciju Palestincima dodao je i Mahmoud Abbas, palestinski predsjednik, koji je odgodio planirane parlamentarne izbore za svibanj, prve od 2006. godine. U međuvremenu su izraelski izbori u ožujku ojačale poziciju krajnje desnice i dovele do koalicije u knesetu Netanyahuovog Likuda sa strankom židovskih ultranacionalista.

Israeli-Palestinian violence flares up

Zadnjih dana sve je eskaliralo uoči donošenja odluke na izraelskom sudu, što je bilo zakazano za ponedjeljak, o tome hoće li vlasti istjerati desetine Palestinaca iz pretežno arapske četvrti u istočnom Jeruzalemu, Sheikh Jarrah i njihove domove dati židovskim naseljenicima. Istog dana bilo je predviđeno okupljanje izraelskih nacionalista koji su planirali provokativnu parada u Starom gradu kojom se slavi izraelsko preuzimanje vlasti u gradu 1967. godine. No, sud je odlučivanje u ponedjeljak odgodio.

Najčitaniji članci