News

Komentari 16

U tjedan dana HGSS-u zapalili čak dva skloništa za planinare

U tjedan dana HGSS-u zapalili čak dva skloništa za planinare

Planinari iz Šibenika za vikendu su ostali šokirani prizorom na Kurtagić Docu. Planinarsko sklonište bilo je potpuno spaljeno. Par dana ranije izgorjelo je još jedno

U samo nekoliko dana razmaka HGSS je ostao bez dva skloništa, odnosno planinarske kuće. Prvo je izgorjela kuća iznad Vrdova, a u subotu je netko zapalio i skloništa na Krtagić Docu na planini Kamešnici. Da je kuća izgorjela do temelja otkrili su planinari iz Šibenika. 

- Ako smo prije nekoliko dana željeli pomisliti da je planinarska kuća ispod Troglava zapaljena slučajno sada smo uvjereni da je još nepoznat netko namjerno zapalio obje planinarske kuće. Palikuću vjerojatno treba tražiti među onim pojedincima kojima smeta što su planine Kamešnica i Dinara sve napučenije planinarima i drugim izletnicima pa ih, možda, inkomodiraju u švercu i(li) krivolovu - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Darko Gavrić Čerčo, pročelnik za infrastrukturu HGSS-a. 

Kuća na Kurtagića docu nalazila se na 1.450 metara. Bila je omiljeno odredište planinara i posjetitelja Kamešnice. Zajednički su je izgradili članovi planinarske udruge "Dinaridi" iz Splita i planinarskog društva "Kamešnica" iz Livna uz veliku pomoć HGSS-a. Kuća je imala 20 spavaćih mjesta, a nedavno je proširena i potpuno obnovljena. 

Najčitaniji članci