Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
47 komentara

'U toj stolici kao da nešto uđe u vas! Kao da je ukleta stolica'

Tijekom saborske rasprave Gordan Maras je u nekoliko navrata govorio izvan teme. Osvrnuo se na glasovanje mrtvih, smijenjenog ravnatelja bolnice Srebrnjak, ali dotaknuo se i prijatelja predsjednice države.

Sjednica sabora nastavljena raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o obrtu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
47 komentara

Tijekom saborske rasprave na objavu koja stoji na službenim stranicama Ministarstva uprave, da je mrtvi više neće moći glasovati, osvrnuo se Gordan Maras (SDP). Iako su iz ministarstva izvijestili da je riječ o objavi iz 2014. godine odnosno da je ona iz vremena SDP-ove Vlade, Maras je cinično ustvrdio kako treba priznati ministru Ivanu Malenici da je napravio nevjerojatan iskorak. 

- Možda bi to bilo zanimljivo i nasmijali bi se kada bi u Hrvatskoj postojala sigurnost u uvjerenje da su izbori pošteni - kazao SDP-ovac. 

Naveo je kako vladajući ne žele dopusti da imamo kvalitetan nadzor predsjedničkih izbora, što je izmjenama zakona tražio SDP, a priključio im se i ostatak oporbe. 

- Opravdano se ovdje bojimo za demokratski sustav i za ono što bi trebalo biti najvrjednije, a to je glas birača, a ne krađa na izborima. Zašto HDZ ne želi dati kontrolu nad biračkim procesom? I prije pet godina na to se upozoravalo, jer razlika je bila vrlo mala. Sve se čini da će i na ovim izborima razlika biti mala, a kandidati opravdano sumnjaju da će biti poštena utakmica, a i mnogi neovisni analitičari govore da se HDZ sprema na krađu izbora - ustvrdio je Maras.  

Odgovorio mu je državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić, koji se ispričao zbog objave da "Umrle osobe više neće moći glasovati". 

- Ministarstvo je već sinoć objavilo ispriku, jer je došlo do pogreške, prenesena je stara vijest iz 2014. - rekao je državni tajnik. 

- Znači, imamo vaše čvrste garancije da mrtvi ne mogu glasovati na ovim izborima, to nas veseli s obzirom na HDZ-ova iskustva s prethodnih izbora - uzvratio mu je SDP-ov zastupnik. 

Ivan Šuker (HDZ) zahvalio je Marasu što je podsjetio na jednu od "veleumnih izjava SDP-ove vlade", a spomenuta objava kaže ukazuje da su potrebne određene kadrovske promjene u ministarstvima, jer takve objave često mogu biti i zlonamjerne. Maras mu je odgovorio kako je to normalno kad se događa u SDP-ovom mandatu, jer su "svi mandati HDZ-a obilježeni glasovanjem mrtvih". 

- Ako 2010., 2011., mrtvi glasuju, normalno da smo se morali pohvaliti da mrtvi više neće glasovati, jer HDZ više nije na vlasti - rekao je Maras. 

Tijekom svojih rasprava otvorio je i pitanje smjene Bore Nogala s mjesta ravnatelja bolnice Srebrnjak. Maras je pozvao DORH, ali i novinare da provjere čija su zemljišta u okolici senatorija Brestovec, na kojem se želi graditi žičara. Maras je tijekom rasprave  spomenuo i prijatelje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović od gradonačelnika Milana Bandića do Zdravka Mamića, koji joj je organizirao rođendane.

- Ljudi su upoznati s društvom, koje je ona izabrala. Kako će sad doći do 50 posto, a ništa nije napravila u pet godina - upitao je Maras. 

Predsjedavajući Željko Reiner konstatirao je kako replike nisu imale veze s temom te kako je to već postalo uobičajeno. Javio se Maras i pozvao Reinera da ne komentira izjave zastupnika nego da, ako misli da je potrebno, reagira opomenom. Reiner se odlučio posegnuti za stegovnim mjerama. Dao mu je dvije opomene i oduzeo riječ. Marasa je zanimalo zašto, a Reiner ga je zatim udaljio sa sjednice. 

- Zašto to radite, želite incident - upitao je Maras.

Reiner ga je udaljio sa sjednice u dvostrukom trajanju. Prepucavanje se nastavilo, a Maras mu je poručio:

-  Vi kad sjednete u tu stolcu, kao da nešto uđe u vas. To ne mogu razumjeti. Kao da je ukleta stolica - ustvrdio je SDP-ovac.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message