Obavijesti

News

Komentari 0

U Umagu se gradi zgrada s 84 POS stanova, imat će šest etaža

U Umagu se gradi zgrada s 84 POS stanova, imat će šest etaža

Polaganjem temeljnog kamena u Umagu je u utorak počela izgradnja četvrte zgrade iz programa poticane stanogradnje (POS) s 84 stana. Očekuje se da će se krajem 2022. godine u nju useliti 250 građana

Kako je rekao državni tajnik Željko Uhlir, dosad je u Hrvatskoj izgrađeno 8350 takvih stanova, u što je država uložila 1,1 milijardu kuna.

Izgradnja zgrade u Umagu će trajati 540 dana te se očekuje da će se krajem 2022. godine u nju useliti 250 građana Umaga, koji će, kako je istaknuto, "zakoračiti u novo poglavlje svojeg života i riješiti jedno od najvažnijih životnih pitanja". 

Nova POS-ova zgrada gradi se na čestici površine 6601 metar četvorni, imat će šest nadzemnih etaža, dva zasebna ulaza, dva stubišta i dva dizala.

- Grad Umag posebnu pažnju pridaje upravo svojim mladim sugrađanima i njihovim obiteljima. Četvrtom po redu zgradom u okviru programa društveno poticane stanogradnje na najbolji način potičemo razvoj demografije u našem gradu te podižemo kvalitetu života svoje zajednice - rekao je gradonačelnik Vili Bassanese.

Dodao je kako je projekt stanova za mlade obitelji ponajprije razvojan i poticajan društveni program čija je vrijednost iznimno važana jer ulijeva sigurnost i daje perspektivu. Podsjetio je kako su u Umagu do sada u sklopu POS-ova programa izgrađena 122 stana u tri zgrade, a s 84 stana koja će se uskoro izgraditi to je ukupno 206 stanova. 

- Umag je grad primjer i lider u Istarskoj županiji. Grad Umag prednjači u realizaciji programa POS-a i sigurno može biti mnogim jedinicama lokalne samouprave smjernica i pokazatelj kako omogućiti svojim stanovnicima ostvarenje kupnje stana po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih - istaknuo je direktor APN-a Dragan Hristov. 

Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir rekao je kako sustav POS-a, s obzirom ne to da je stambeno pitanje među najvažnijim životnim problemima,  i u ovom primjeru potvrđuje svoju višeslojnu vrijednost i opravdanost.

- U Hrvatskoj je do sada izgrađeno 8350 stanova u 257 objekta u 80 jedinica lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost za 8350 stanova iznosi 4,3 milijarde kuna, a za što je Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1,1 milijardu kuna - zaključio je državni tajnik Željko Uhlir.