Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U utorak presuda Željku Sabi: 'Svi dokazi upućuju da je kriv'

Iako bivši vukovarski gradonačelnik i dalje tvrdi kako je nevin, zamjenica Uskoka Zorka Fumić rekla je kako svi provedeni dokazi nedvojbeno upućuju da je Sabo kriv

Davor Javorović/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
60 komentara

Sat vremena uoči početka suđenja bivšem vukovarskom gradonačelniku Željki Sabi, bivši, odmetnuti članovi SDP-a Vukovar došli su pred osječki Županijski sud s transparentima usmjerenim protiv Sabe. Naime, njih nekoliko nosilo je transparente na kojima je pisalo „Sabo, odobri svjedoku Bošnjaku dolazak na sud. Sramota je da ga privode!“ te „Milanoviću, kada ćeš vratiti pokradeni novac od djece i penzića?!“. 

Nositelji transparenata tako su htjeli podsjetiti da protiv Sabe postoje još neke kaznene prijave koje čekaju 'na red', a koje su uglavnom podignuli članovi vukovarskog SDP-a koji su zbog nezadovoljstva otišli iz stranke. 

Sabo: Budimir nisam nudio mito nego suradnju

U nastavku suđenja Željku Sabi saslušan je njegov prvi suradnik i predsjednik stranke SDP Vukovar Željko Bošnjak. On je u svom iskazu rekao kako nije bilo govora o kupovini vijećnika. U nastavku suđenja sud je smatrao da su saslušani svi relevantniji svjedoci pa je određeno da stranke daju svoje završne riječi. Optuženi Sabo sat je vremena davao svoj iskaz na sve okolnosti koje ga terete. Istaknuo  je kako Mariji Budimir nije nudio nikakvo mito nego već suradnju koju bi mogli imati da se našla na njihovoj izbornoj listi te da je ona njegove riječi krivo razumjela. Isto tako rekao je da je iz istih pobuda razgovarao s Radivojem Đurićem od kojega je želio da svojim utjecajem unutar HDZ-a razbije neugodne razgovore po pitanju srpske nacionalne manjine. 

USKOK: Namjera mu je bila osigurati većinu SDP-u

Unatoč opsežnoj Sabinoj samoobrani, tužiteljica USKOK-a Zorka Fumić zatražila je za njega optužujuću presudu smatrajući da su točke optužnice dokazane tijekom suđenja. Dodala je kako nema govora o tezi da se izabrani vijećnici smatraju vijećnicima objavom službenih izbornih rezultata pa ne stoji teza obrane da vijećnik postaje onda kada uđe u Gradsko vijeće te da se zbog toga ponuđena suradnja Mariji Budimir ne može smatrati mitom. 

Fumić je dodala kako je Sabo jako dobro znao da čini kazneno djelo u vrijeme kada je nudio suradnju Budimir jer je njegova namjera tada bila osigurati većinu SDP-u pod svaku cijenu te da uopće nije štitio vladavinu prava. 

Nobilo: Budimir je i sama rekla da joj nije nudio novac

Nasuprot njoj, Sabin odvjetnik Anto Nobilo smatra da uopće nije dokazano da je Sabo ikome nudio mito. 

- I sama Budimir je rekla da joj nije nudio novac nego članstvo u Nadzornom odboru Borova, a što je danas uobičajena praksa nagrađivanja koalicijskih partnera. Kazneni zakon nije dao definiciju vijećnika, a prema Zakonu o lokalnim izborima oni prije konstituiranja Gradskog vijeća nisu bili vijećnici. Sama snimka uostalom dokazuje da Sabo nikome nije nudio novac - rekao je Nobilo. 

Nobilo je istaknuo kako se na snimci jasno čuje da Budimir nekoliko puta od Sabe traži mito govoreći 'a što ja imam od toga', pa zašto onda USKOK, ako se smatra da je ona bila vijećnica tada, nije i nju optužio za traženje mita. Presuda Željku Sabi biti će izrečena 2. rujna. 

Možda vas zanima i ovo:
Message