News

Komentari 1

U Varaždinu prestali odvoziti smeće - nemaju gdje s njim

U Varaždinu prestali odvoziti smeće - nemaju gdje s njim

Direktor Čistoće Davor Skroza rekao je da trenutno ne postoji lokacija za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada na što su, kaže, ukazivali od listopada 2020. godine

Varaždinska komunalna tvrtka Čistoća obavijestila je u utorak građane da privremeno ne odvozi miješani komunalni otpad zbog nemogućnosti njegovog odlaganja, a o tom problemu za srijedu je najavljen sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Kako Čistoća odvozi otpad s područja gradova Varaždina i Varaždinskih Toplica te još 13 općina s područja Varaždinske županije, održan je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

POGLEDAJTE VIDEO Koliko otpada stvori jedna obitelj tjedno?

Direktor Čistoće Davor Skroza rekao je da trenutno ne postoji lokacija za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada na što su, kaže, ukazivali od listopada 2020. godine. Dodao je kako je Državni inspektorat zabranio daljnje skladištenje miješanog komunalnog otpada na pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj kao i uklanjanje dosad uskladištenih 600 tona u roku od 15 dana.

Varaždinska Čistoća dnevno prikuplja oko 50 tona miješanog komunalnog otpada, a godišnje oko 11.700 tona.

Skroza je pozvao na hitno iznalaženje odlagališta za grad Varaždin i još 21 jedinicu lokalne samouprave koje nisu definirane u Dinamici zatvaranja odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj.

„Treba konačno pronaći trajno rješenje, da se sukladno Dinamici zatvaranja odlagališta definira odlagalište koje nije dosad bilo napisano od strane Ministarstva“, rekao je Skroza.

Naglasio je da će, ako prođe 30 dana, a ne dođe se do rješenja, Čistoća izgubiti dozvolu za gospodarenje otpadom.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj za srijedu je najavio razgovor s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, na kojem bi trebao biti i varaždinski župan Anđelko Stričak.

„Ministar je jedina mjerodavna osoba prema zakonu i prema redoslijedu zatvaranja odlagališta, koji određuje kud će se voziti otpad pojedinih jedinica lokalne samouprave. Jedino Čistoća nema definirano svoje odlagalište“, kazao je Bosilj.

Varaždinski gradonačelnik kaže da bi prema dinamici zatvaranja odlagališta, otpad morao ići u Jerovec, na području grada Ivanca, no tamo taj otpad ne žele primiti.

Najčitaniji članci