Obavijesti

News

Komentari 26

'U željama i nadi s obiteljima iščekujemo pronalazak posade'

'U željama i nadi s obiteljima iščekujemo pronalazak posade'
1

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je u Atlantiku tijekom plovidbe za Gvajanu kad se našao zahvaćen uraganom Lorenzo. Traga se za 11 članova posade pod zapovjedništvom Dina Miškića

VIDEO

Na Atlantiku je u nedjelju ujutro nastavljena potraga za potonulim brodom Bourbon Rhode i preostalih 11 članova posade pod zapovjedništvom hrvatskog kapetana Dina Miškića. U potragu je uključeno osam brodova, ali traže ga i iz zraka.

U nedjelju su se oglasili i iz udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik preko Facebooka, a njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

'Plovio sam takvim brodovima, Bourbon je vjerojatno stariji...'
'Plovio sam takvim brodovima, Bourbon je vjerojatno stariji...'

- Već nekoliko dana s pažnjom pratimo dramu tegljača Bourbon Rhode na Atlantiku. Poznato nam je da su plovili iz luke Las Palmas (Kanarsko otočje) prema Georgetownu u Guyani.

Na brodu pod zapovjedništvom kapetana Miškića bilo je još 13 članova posade kad ga je na 15°35’N40°10’W  približno 970 nautičkih milja zapadno od Cape Verde otočja zahvatilo nevrijeme uzrokovano premještanjem ciklona Lorenzo. Dana 26.09. oko 12.00 šalju signal za pomoć zbog prodora mora u krmeni do broda.

Dana 27.09. oko 12.00 UTC brod SSI Excelent dolazi na mjesto odakle je poslan signal pogibelji i ne pronalazi Bourbon Rhode i nastavlja pretragu područja.

Dana 29.09. oko 06.30 UTC pronalaze splav sa tri člana posade tegljača koji potvrđuju potonuće 26.09. U željama i nadi s obiteljima i prijateljima iščekujemo da će uskoro brodovi koji su u operaciji spašavanja pronaći ostale članove posade žive i zdrave - navode u priopćenju Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik. 

"VEĆ NEKOLIKO DANA SA PAŽNJOM PRATIMO DRAMU TEGLJAČA BOURBON RHODE KOJA SE ODVIJA NA.ATLANTIKU..POZNATO NAM JE DA SU...

Posted by Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik on Saturday, September 28, 2019

U međuvremenu je objavljeno i kako će ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova preko predstavnika Bourbon Offshorea razgovarati s njihovim članovima posade koji su spašeni u subotu na splavi na napuhavanje.

Objavljeno je kako se radi o Dmitru Marčenku, Evgeniju Nikolovu i Igoru Morozovu.

MVEP: Hrvatska se nada pozitivnom ishodu potrage za pomorcima s Bourbon Rhodea

Potraga za pomorcima s broda Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea kojemu je kapetan hrvatski državljanin traje dalje i Hrvatska se nada pozitivnom ishodu, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić- Radman.

U izjavi novinarima ministar je rekao da u ovom trenutku nema nikakvih novih informacija u odnosu na subotu te je ponovio da su spašena tri od 14 članova posade, dok se za ostalima - među kojima je i kapetan Dino Miškić - i dalje traga.

Francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenio MVEP, uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin, objavila je da su mobilizirana sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea.

"Kolege su s obitelji Dina Miškića u stalnom kontaktu, uključene su sve pomorske i zračne snage koje bi pratile spašavanje. Potraga i dalje traje i mi se nadamo doista pozitivnom ishodu", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Grlić-Radman je naglasio da su hrvatski predstavnici u stalnoj izravnoj vezi s francuskom kompanijom i francuskim kriznim stožerom te da oni raspolažu informacijama i uključili su svoje pomorske i zračne snage.

Čim budemo nešto novo znali, javnost će biti obaviještena, dodao je ministar.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa