Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Ubija ih hladnoća: U osam dana more izbacilo čak sedam želvi

Snažna bura i niske temperature na obalu su izbacili već sedmu glavatu želvu u osam dana u Karinskome moru. Posljednja je nađena u srijedu na plaži Ćuskijaš u Pridrazi...

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
11 komentara

Snažna bura i niske temperature na obalu su izbacili već sedmu glavatu želvu u osam dana u Karinskome moru. Posljednja je nađena u srijedu na plaži Ćuskijaš u Pridrazi.

Foto: Morski obrazovni centar Pula

Nasreću, bila je živa, pa su mještani pozvali djelatnike Veterinarske stanice u Zadru.

- Utoplili smo je u velikim posudama s grijanim morem koje zovemo maštel. Nakon toga kombijem ih prevozimo u Pulu, gdje postoje bazeni za njih i gdje čekaju bolje vrijeme za povratak u more. Melita, prva nađena želva, nažalost, uginula je, Marko je već u Puli, a Patricija i Miroslav čekaju na transport - rekao nam je dr. Marino Mirčeta, veterinar koji juri spasiti unesrećene morske kornjače čim ih netko nađe.

On im uglavnom i daje imena, uvažavajući i sugestije prijatelja s inspiracijom.

Nakon spašavanja i grijanja u toplome moru želve čeka i pomalo riskantan prijevoz kombijem do Pule jer se do tamo voze samo umotane u deku. Kako su podvelebitske ceste posljednjih dana uglavnom zatvorene, kornjače moraju preživjeti i dug put s puno čekanja. Miroslav i Patricija, nasreću, bili su stabilno dok su čekali da se vremenski uvjeti smire. Jučer su ih brižno čekali u Aquariumu i Morskom obrazovnom centru Pula.

Foto: Morski obrazovni centar Pula Foto: Morski obrazovni centar Pula

- Naglo je zahladilo, a Karinsko more je pomalo izolirano i u njemu brže padaju temperature. Kako su kornjače hladnokrvne, ne mogu se same zagrijati, pa im metabolizam staje i pada im imunitet - rekla je Karin Gobić Medica iz Morskog obrazovnog centra Pula. Takve pothlađene kornjače smještaju u bazene, gdje se polako oporavljaju, te ih hrane. Imaju mjesta za ukupno devet kornjača, a s dvije koje dolaze iz Karina ondje će ih danas biti sedam. S obzirom na veličinu, stručnjaci za životinje smatraju kako i Marko, Miroslav i Patricija imaju između 10 i 20 godina.

Foto: Morski obrazovni centar Pula

Trebali bi se brzo oporaviti, a u more će ih pustiti tijekom lipnja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message