Obavijesti

News

Komentari 11

Ubojica iz Đakova na suđenju: 'Ne osjećam se krivim, osjećam nekakve šumove u glavi...'

Ubojica iz Đakova na suđenju:  'Ne osjećam se krivim, osjećam nekakve šumove u glavi...'
1

Nastavljeno je suđenje Andriji Drežnjaku na kojemu se trebalo saslušati vještaka dr. Ivana Požgaina koji iznio svoje stručno mišljenje o tome je li Andrija raspravno sposoban

VIDEO

Početkom lipnja započelo je suđenje Andriji Drežnjaku, ubojici iz Đakova koji je prošle godine ušetao u Centar za socijalnu skrb u Đakovu i hladnokrvno oduzeo dva života. Život je prvo oduzeo Ivanu Paviću, a zatim i Blaženki Poplašen.

POGLEDAJTE VIDEO Kako je Drežnjak počinio masakr u Đakovu

Pokretanje videa...

Andrija Drežnjak priznao krivnju 01:43

Na suđenju je do sada saslušano više svjedoka, a nakon izlaganja Andrije Drežnjaka, koji je početkom suđenja priznao krivnju, a zatim isti iskaz opovrgnuo, njegov branitelj zahtijevao je još jedno psihijatrijsko vještačenje.

Ubojica iz Đakova: 'Blaženka mi je rekla da sam dosadan, ubio sam je nakon kratke svađe'
Ubojica iz Đakova: 'Blaženka mi je rekla da sam dosadan, ubio sam je nakon kratke svađe'

Branitelj je naveo kako Andrija očito nije raspravno sposoban jer je iskaz iznosio vrlo konfuzno i nakon više upozorenja. Vijeće je tada prihvatilo zahtjev za ponovno psihološko vještačenje.

' Ne prihvaća svoju krivnju već ju projicira na druge'

Doktor Ivan Požgain obavio je psihijatrijsko vještačenje . U dva navrata ga je pregledao prije suđenja.

- Potvrdio sam već ranije nalaze. Radi se o osobi ograničenih intelektualnih sposobnosti i s poremećajem ličnosti ograničenog tipa. Većina tih problema je posljedica njegove ovisnosti o alkoholu. Optuženi je meni djelo opisivao vrlo detaljno. - rekao je Dr. Požgain.

Osijek: Nastavljeno je suđenje Andriji Drežnjaku za dvostruko ubojstvo

Donio je zaključak kako je Andrija raspravno sposoban te kako su njegova zbunjujuća objašnjenja samo posljedica njegovih ograničenih intelektualnih sposobnosti. Da je svjestan što je napravio i kako je sposoban iznijeti svoju obranu i savjetovati se sa svojim branuteljem. 

- Mislim da je Andrija sposoban osjetiti krivnju, no uz odsutnost. Koristi patološko odbijanje krivnje, ne prihvaća svoju krivnju već ju projicira na druge. - nastavio je. 

Andrijin branitelj dao je primjedbu na vještačev zaključak kako je Andrija raspravno sposoban. Naveo je kako on sam nije mogao na taj način raspravljati s Andrijom te iz tog razloga stavlja primjedbu. 

Nakon ovog zaključka, Andrija je ponovno dobio priliku iznijeti svoju obranu pošto je zaključeno kako je u konačnici raspravno sposoban.

Osijek: Nastavljeno je suđenje Andriji Drežnjaku za dvostruko ubojstvo

- Ja znam da je nešto bilo ali kako ne znam. Ne osjećam se krivim, osjećam nekakve šumove u glavi ali to je to. - započeo je Andrija svoju obranu. 

Tužitelj Kraljević je zatim pitao Andriju zna li on pisati i čitati na što je Andrija odgovorio da zna. Kraljević je Andriji priložio njegove pisane prijašnje izjave. 

- Ne mogu se sjetit jesam li ja to pisao. - odgovorio je Andrija. 

Više puta ponovio da nije kriv

Na upit da li se može sjetiti kada je kupio pištolj, optuženi Andrija rekao je kako se ničega ne može sjetiti jer mu dolaze već spomenuti šumovi u glavu. 

Na kraju svoje obrane Andrija je predložio da se suđenje ponovno provede jer ne zna što se i kako dogodilo zbog šumova te je više puta ponovio kako se ne osjeća krivim za ubojstvo Blaženke Poplašen i Ivana Pavića u Centru socijalne skrbi u Đakovu. 

Osijek: Nastavljeno je suđenje Andriji Drežnjaku za dvostruko ubojstvo

Na kraju postupka i nakon Andrijine obrane tužitelj je naveo kako je neupitno, uz sve navedene dokaze, kako je Andrija počinio ta ubojstva. Pištolj je njegov, svjedoci su bili jasni i to da je on ubojica socijalnih radnika neupitno je. Međutim, zbog svojih ograničenih sposobnosti, Andrija je smatrao kako je prema njemu učinjena velika nepravda, kako su mu Blaženka i Ivan htjeli oteti kuću što je bio njegov motiv za ova dva teška ubojstva. 

Drežnjak priznao krivnju, sestra ubijene socijalne radnice u suzama: 'Svi su je obožavali'
Drežnjak priznao krivnju, sestra ubijene socijalne radnice u suzama: 'Svi su je obožavali'

Tužitelj je zaključio i kako su ova stravična djela, uz sve navedeno, bila neupitno planirana te je motiv bio osveta. Osveta je u stvarnom svijetu bila ne osnovana, no Andrija si je u svojoj glavi posložio priču kojom bi bio žrtva u stvarnosti nerealnih događaja. 

- Činjenica koja sve otežava je to da motiva u realnom svijetu nije bilo. Socijalni radnici su napravili svoj posao, prebacili su vlasništvo kuće s Andrijinog oca na njega, no on to na vrijeme nije mogao shvatiti. - naveo je tužitelj. 

Osijek: Nastavljeno je suđenje Andriji Drežnjaku za dvostruko ubojstvo

Rekao je i kako je ovaj događaj bio važna prekretnica u kojoj se radilo o nevinim žrtvama, a posljedica toga je to da su socijalni radnici u Hrvatskoj dobili status službenih osoba. Kako je drugim socijalnim radnicima omogućena veća zaštita nego su ju imali ubijeni Blaženka i Ivan. 

- Zaštitar nije imao pištolj, Andrija ga je imao. Kupio ga je, kako je naveo, na pijaci kod čovjeka koji prodaje krastavce. Krastavci, krumpiri i pištolji. Socijalni su radnici prijavili policiji događaje koji su doveli do ubojstva, no zaštitu ni reakciju nisu imali. Želim naglasiti kako se treba uzeti u obzir kako Andrija nije jedini krivac u ovoj priči. - zaključio je Kraljević, tužitelj u ovome postupku. 

'Andrija treba pomoć društva i psihološku pomoć'

Nakon kratke pauze, završnu riječ iznio je Andrijin branitelj Jurić.

- Dolazak okrivljenika u Centar socijalne skrbi, prema izjavi svjedokinje Zovko, vidjelo se kako je okrivljenik bio zbunjen te kako je neprestano tražio objašnjenja. - rekao je. 

Spomenuo je i Andrijinu izjavu kako mu je nepoznati čovjek govorio što da radi. Taj čovjek ne postoji što je branitelj naveo kao dokaz njegovih halucinacija koje su vjerojatna posljedica dugogodišnjeg konzumiranja alkohola. Naveo je i nuspojave tableta koje je Andrija uzimao, a neke od njih su halucinacije i poremećaji u ponašanju. 

- Očito je da zbog kombinacije lijekova i alkohola okrivljenik nije bio uračunljiv kada je počinio ovo djelo. Nije bio svjestan svojih postupaka. - dodao je branitelj. 

Naveo je kako nema dokaza da je Andrija planirao ovo djelo, kako se tijekom dolazaka u Centar ponašao bojažljivo, a ne agresivno. Kako je Andrija osoba lišena poslovne sposobnosti, otac je dvoje djece koji ranije nije bio kažnjavan i da to treba utjecati na konačnu odluku.

- Andrija treba pomoć društva i psihološku pomoć, a ne najstrožu zatvorsku kaznu. - zaključio je branitelj Andrije Drežnjaka. 

Andrija je prihvatio riječi svojega branitelja, no ponovno zatražio da se suđenje ponovi. 

Presuda će biti objavljena u ponedjeljak 29. lipnja u 12:00 sati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.