Obavijesti

News

Komentari 152

Ubio roditelje hicem u potiljak, prijeti mu i 50 godina zatvora

Ubio roditelje hicem u potiljak, prijeti mu i 50 godina zatvora
1

Državno odvjetništvo tereti Tina Šunjergu za okrutno ubojstvo iz osvete, no ukoliko ublaže kvalifikaciju djela, za svako ubojstvo mogao bi biti kažnjen s 20 godina kazne

VIDEO

Pripremno ročište za Tina Šunjergu, 19-godišnjaka za kojeg se sumnjiči da je u ožujku prošle godine ubio svoje roditelje hicem u potiljak, održat će se u srijedu na Županijskom sudu u Zadru. 

Ubojica (19) roditelja u bolnici: 'Još nije spreman za psihijatre'
Ubojica (19) roditelja  u bolnici: 'Još nije spreman za psihijatre'

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Šibenika će sucu tom prilikom podastrijeti nove dokaze, ukoliko su se oni pojavili nakon potvrđivanja optužnice. Isto pravo ima i Šunjergova obrana. Pripremno ročište nije javno i moći će prisustvovati samo pozvane osobe. 

Šunjerga će se morati izjasniti je li shvatio optužnicu, nakon čega će i službeno započeti suđenje, javlja Šibenski portal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Državno odvjetništvo tereti 19-godišnjaka za dva teška ubojstva iz bezobzirne osvete te na posebno okrutan način, za što može dobiti kaznu zatvora i do 50 godina. Ukoliko sud ublaži samu kvalifikaciju djela, Šunjergi za svako ubojstvo prijeti 20 godina iza rešetaka, što je ukupno 40 godina. 

Ukrao pištolj iz sefa i oboje ih smaknuo

Tin je u subotu 25. ožujka 2017., najprije oko 16 sati pri povratku iz polja hicem iz pištolja u glavu ubio majku Silvanu (46) u trenutku kad je sjela za upravljač svog automobila Citroena, da bi oko 17.30 sati u garaži obiteljske kuće u Čistoj Velikoj ubio i svog oca Marina (45), pucnjem u potiljak sa udaljenosti od 30 centimetara. Prethodno je provalom u sef, došao do očevog privatnog pištolja.

'Ubio sam ih jer su me stalno psihički pritiskali'

Kako smo već pisali, nakon ubojstva, na braniteljevo pitanje zašto je počinio ovaj monstruozni zločin, Tin je rekao: 'Ubio sam ih jer su me psihički stalno pritiskali, prigovarali mi zbog škole i društva u kojem sam se kretao'.

Prije toga istražiteljima je također bez emocija i zamuckivanja ispričao sve detalje zločina.

- Podigao sam pištolj, prislonio ga na majčin zatiljak i opalio. Krv je prsnula posvuda. S pištoljem sam krenuo kući. Tata je nešto radio ispred garaže. Stajao sam pored njega. Samo sam čekao da se okrene, da ga ne gledam u oči. U jednom trenutku okrenuo se leđima i sagnuo. Prislonio sam mu cijev pištolja na zatiljak i pucao - govorio je ubojica.

Ni suzu nije pustio: "Svjestan je svega, hladan i bez emocija"
Ni suzu nije pustio: "Svjestan je svega, hladan i bez emocija"

Njegov branitelj tvrdi da je mladić cijelo vrijeme njihovog razgovora bio jako utučen, depresivan. Nije puno govorio. Iako svjestan svega, Tin ni u jednom trenutku nije zaplakao niti je na bilo koji način pokazao svoje emocije.

- Ne znam plače li kad je sam u ćeliji, no preda mnom suzu nije pusto. Jasno mu je što je napravio, ali odaje dojam da se sa situacijom u kojoj se nalazi potpuno pomirio. Ljudi koji se nađu u istražnom zatvoru, iako svjesni zločina, u pravilu se brane, pokušavaju opravdati svoje postupke na ovaj ili onaj način. Ovaj mladić to uopće ne čini. On je potpuno rezigniran. Kao da je odustao od samoga sebe, priznao poraz, predao se - pojasnio je odvjetnik Frano Baica.

- On ima 19 godina i punoljetan je, ali to je dijete. Ne znam kakav je inače, ali u vremenu koje sam ja proveo s njim bio je jako tih, povučen. Ništa od mene nije zahtijevao niti tražio da ga netko posjeti - rekao je Baica dodavši da je Tina upitao je li sve u redu u ćeliji u koju su ga smjestili, na što mu je mladić odgovorio da je sve OK.

- Pretpostavljam da ćeliju dijeli s još nekim, a spoznaja da tretmanom nije zadovoljan uistinu nemam - pojašnjava Baica najavljujući da će državni odvjetnik nad Tinom odrediti psihijatrijsko vještačenje.

U razgovoru s Tinom odvjetnik je stekao dojam da mladić ubojstva nije planirao dulje vrijeme. Tvrdi, pravno gledano, nema velike razlike je li zločin planirao 15 dana ili nešto dulje.

- Koliko sam ja iz razgovora s Tinom uspio shvatiti, on se nećkao i dvoumio netom prije samih ubojstava. Što je pritom prevagnulo, ne znam. Nisam psihijatar i teško mi je o tome govoriti i razumjeti njegove razloge - govori odvjetnik dodajući kako je njegova uloga u ovom slučaju Šunjergi osigurati pravično suđenje.

Dvostruki ubojica Tin Šunjerga uskoro stiže u šibenski zatvor
Dvostruki ubojica Tin Šunjerga uskoro stiže u šibenski zatvor

- Mnogi pitaju: ‘Kako možeš braniti ovakve ubojice?’. Moj je odgovor jednostavan. Oni kao i svi drugi imaju pravo na obranu i na pravično suđenje. Ja sam tu da mu to osiguram i da se borim da se u vrijeme istrage i suđenja sva njegova zakonska prava ispoštuju. Mladić je sve priznao, ništa ne skriva i ne taji - pojašnjava njegov odvjetnik dodajući kako je riječ o strašnoj tragediji kojom je Tin upropastio svoj život, kao i život svih članova uže i šire obitelji Šunjerga.

Bio je najbolji učenik

Marijan Belamarić, ravnatelj Osnovne škole ‘‘Čista Velika’, govori kako je Tin bio jedno divno dijete, baš kao i njegova majka Silvana koja je uvijek svima bila spremna pomoći.

- Do sedmog razreda osnovne škole bio je najbolji učenik i išao je na natjecanja iz matematike i drugih predmeta - rekao je Belamarić dodavši da je u školu kojoj je na čelu pohađala i sama Silvana Šunjerga kao i njezine sestre i brat.

- U vrijeme kad je Tin krenuo u srednju školu Silvana mi se jednom prilikom požalila da je nestao nakon što je otišao na nekakvu utakmicu i da ga već tri dana traže. Kasnije mi je rekla da su ga našli i da je sve u redu - prisjetio se Belamarić ne mogavši shvatiti što se i u kojem trenutku dogodilo s dječakom kojeg bi svaki roditelj mogao poželjeti.

Nažalost, taj isti dječak je, u subotu, 25. ožujka, majku i oca smaknuo očevim pištoljem kojeg je ukrao iz njegova sefa s oružjem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a