Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Ubio vršnjaka: 'On je psihopat kojemu je mjesto u zatvoru...'

Potječe iz uredne obitelji, čiju je potporu zadržao i nakon kaznenog djela, zaključio je Vrhovni sud ne odredivši ni mjere opreza za Karla Gustava Kriveca

Foto: Pixsell/Facebook
297 komentara

Može se zaključiti da će i dosadašnji boravak u istražnom zatvoru imati preventivno djelovanje na njega te utjecati na njegovu svijest da shvati ozbiljnost svoje situacije, navodi Vrhovni sud u odluci o ukidanju istražnog zatvora Karlu Gustavu Krivecu (18), koji je na Zapadnoj obali u Splitu 19. studenog 2016. ubio vršnjaka Gorana Vidića.

Foto: Promo

- To što su ga pustili nikako nije dobra poruka. Po ovome kako je vještak opisao mladića, jednostavno ću vam reći da je on psihopat. Ubiti mladog čovjeka i da ga puste na slobodu, to ne može biti. Društvo je krenulo krivim smjerom, smrt i ubijanje postaju prirodni, od toga se više ne zazire - kaže ugledni psihijatar i sudski vještak Mijo Milas.

Ubijeni Goran Vidić

No Vrhovni sud smatra i da način ubojstva ne upućuje na to da bi se radilo o izrazito velikoj kriminalnoj količini i upornosti u inkriminiranom postupanju vrlo mlade osobe.

- Prema svim podacima u spisu, vidi se da je do ubojstva uredno pohađao četvrti razred Komercijalno-trgovačke škole te da slobodno vrijeme provodi svirajući s vlastitim bendom - navodi Vrhovni sud zaključujući kako se “u konkretnoj situaciji radi o osobi pozitivnog životnog usmjerenja”. Tako će se Krivec braniti sa slobode.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

- Istražni zatvor određuje se zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog djela i, rijetko, zbog osobito teških okolnosti pri počinjenju kaznenog djela. Čim prestaju uvjeti, istražni zatvor se ukida - pojasnio nam je Branko Šerić, bivši sudac a sad odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo.

Nakon što netko završi u istražnom zatvoru, gleda se je li već prije bio kažnjavan. Ako je, recidivista rijetko puštaju da se brani sa slobode. Psihijatrijsko vještačenje može upozoriti radi li se o sociopatu, pa će onda takav osumnjičenik ostati u pritvoru, a druga vještačenja pokazat će je li možda ovisnik o drogama ili alkoholu, pa ako je, i takvi osumnjičenici ostaju u istražnom zatvoru.

Prema mišljenju vještaka psihijatra, Gustav Krivec je “emocionalno nezrela osoba s poteškoćama socijalnog i interpersonalnoga komuniciranja, sa smetnjama te koristi nezrele obrambene mehanizme u situaciji pojačanih zahtjeva”. U izvješću vještaka stoji i kako je Karlo Gustav sklon konzumaciji alkohola.     

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Prišao i zabio mu nož u srce

Rekao mi je sto puta kako bi radije da je on umro tu večer, kazao nam je krajem siječnja Karlov otac Boris. No iako je tvrdio da je njegov sin slučajno zamahnuo nožićem, koji mu je on kupio, doznajemo kako nema ni govora o ubojstvu iz nehaja jer je Karlo Gustav bio sa strane i prišao je Goranu Vidiću te ga ubo u srce iako nije bio upleten u sukob njega i prijatelja ispred hotela.     

Možda vas zanima i ovo:
Message