Obavijesti

News

Komentari 121

Ubojica Ivan Bulj izašao je na slobodu: Ovo su nevjerojatni propusti policije u tom slučaju

Ubojica Ivan Bulj izašao je na slobodu: Ovo su nevjerojatni propusti policije u tom slučaju

Policijski inspektor je proganjao Anđelinu sestru dok je radila kao konobarica. Kad se požalila da više ne može izdržati policajčeve nasrtaje, u ocu je prokuhalo: "Stavio sam pištolj za pas i krenuo ga tražiti!'

VIDEO

Jedna dlaka s kojom se nije moglo ništa jer je bez korijena i pokrivač, deka izuzeta iz Renaulta 4 ubojice Ivana Bulja (61) mjesecima kasnije, nakon što je tko zna koliko puta oprana, praktički su bili jedini materijalni dokazi u slučaju ubojstva srednjoškolke Anđele Bešlić u ožujku 2002. godine. Zašto je i na koji način ubijena? Je li u tome sudjelovao još netko, pitanje je koje - bez obzira na pravomoćnu presudu ubojici Ivanu Bulju - više od dva desetljeća muči obitelj 17-godišnje djevojke iz Suhača kraj Sinja. Ubojica Ivan Bulj danas je, 10. travnja 2024. godine, izašao na slobodu iz zatvora otvorenog tipa u Turopolju gdje je izdržavao posljednje mjesece zatvorske kazne nakon godina iza rešetaka u strogo čuvanom zatvoru u Glini. 

Nakon 22 godine, ubojica izlazi iz zatvora. Otac ubijene Anđele: 'Bulj se u Sinj više neće vratiti!'
Nakon 22 godine, ubojica izlazi iz zatvora. Otac ubijene Anđele: 'Bulj se u Sinj više neće vratiti!'

I dan danas - točan način, mjesto i vrijeme smrti srednjoškolke do danas su misterij i nikad nisu u potpunosti razjašnjeni jer se Ivan Bulj branio da je kobne večeri, vraćajući se automobilom kući, nehotice naletio na Anđelu Bešlić i usmrtio je. Anđela je, međutim, pronađena gola, bez odjeće i prekrivena grmljem. Prije smrti je silovana. Tijelo je u nepristupačnom kamenjaru pronašao prolaznik koji je šetao psa. Na suđenju je presudan detalj za osudu bio njegov nevjerodostojan alibi da je kobne večeri bio sa suprugom u posjeti prijateljima. Ona je posvjedočila drukčije - da je Ivan bio vani, a ona kući s djecom i Bulj je osuđen na 22 godine zatvora. Odležao je 21 godinu strogog zatvora u Glini i prebačen je u kaznionicu otvorenog tipa u Turopolje.

Svjedok: Vidio sam Anđelu kako pješači uz cestu i Renault 4

Prema rekonstrukciji zločina, djevojka je poslije koncerta u kasnim satima pješačila državnom cestom D-1 prema svojoj kući u selu Suhač kod Sinja, a 300-tinjak metara od kuće presreo ju je, strpao u automobil i ubio Ivan Bulj. Njeno tijelo bacio je u šikaru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ivan Bulj izašao iz zatvora: 'Anđelu nikad u životu nisam vidio, 22 godine sam nedužan u zatvoru' 00:59

Jedan od svjedoka te noći vozio je djevojku kući cestom Sinj Vrlika, odnosno Ulicom fra Filipa Grabovca, gdje je kuća obitelji Ivana Bešlića. Vidio je Anđelu Bešlić kako hoda uz cestu te automobil Renault 4 parkiran nedaleko od nje, u sporednoj ulici. Pedesetak metara odalje iz smjera Vrlike ususret mu je došao automobil svijetle boje s dugim svjetlima. U retrovizoru je svjedok vidio da je auto "odsječeno" otraga i da ima treći "stop" na stražnjem vjetrobranskom staklu. Taj svjedok dao je izjavu policiji, koja je i njega poligrafski provjeravala.

Beslic

 -  Istraga je jadno provedena. Pa ako je osuđeni Bulj priznao da je ubio moje dijete, mogao je onda priznati i gdje je sakrio njenu odjeću. Zašto bi to skrivao? Malo je tu dokaza. Malo. Ivana su osudili bez dokaza, a i Pavla su sada oslobodili jer nema dokaza - rekao je Ivan Bešlić, Anđelin otac, prije nekoliko godina za 24sata Express. 

FOTO Ovako izgleda kuća Ivana Bulja koji je prije 22 godine ubio maloljetnu Anđelu Bešlić
FOTO Ovako izgleda kuća Ivana Bulja koji je prije 22 godine ubio maloljetnu Anđelu Bešlić

Anđelinoj sestri upucavao se policijski inspektor, otac mu zaprijetio

I dok obitelj ubojice Ivana Bulja traži da ga se pusti iz zatvora ranije, jer je odslužio 21 od 22 godine zatvorske kazne, obitelj Anđele Bešlić - ubijene 2002. godine - ne želi ni čuti za takvu mogućnost. Ubojica bi inače po presudi na slobodu trebao 10. travnja 2024. godine. Kaznu mu je Vrhovni sud bio smanjio s 27 godina na 22. 

U najmanju ruku šlampavu policijsku istragu familija Bešlić smatra ključnom za oslobađajuću presudu Pavlu Bulju, rođaku ubojice Ivana Bulja. On je bolovao od karcinoma i 2020. godine preminuo je kao beskućnik u Splitu.

Otac je, naime, tijekom istrage sumnjao da mu se osvećuje policijski inspektor, koji je proganjao njegovu stariju kćer dok je radila kao konobarica, ali nije to uspio dokazati.  

- Kad mi se požalila da više ne može izdržati policajčeve nasrtaje, u meni je prokuhalo. Stavio sam pištolj za pas i krenuo ga tražiti.  Navukao sam ga u slijepu ulicu i nabio mu pištolj u usta zaprijetivši da ću ga ubiti ne pusti li mi kćer na miru. Nije joj više dosađivao - ispričao je za Express Bešlić 2010. sve o konfliktu. Dvojica policijskih inspektora tada nisu htjeli komentirati slučaj i sudske odluke, onu osuđujuću zbog ubojstva za Ivana Bulja, i oslobađajuću za rođaka Pavla. Slučaj je za njih 'čist'.

Činjenica je, međutim, da način, detalji Anđeline smrti nikad nisu u potpunosti razjašnjeni i da je tijekom istrage bilo očitih propusta. Tvrdilo se da su je svukli, silovali, a potom i ubili, no njena odjeća nikad nije pronađena. Ubojica im se cijelo vrijeme šetao pred nosom - Anđelin otac i osumnjičeni Ivan Bulj tijekom potrage sretali su se u hotelu Alkar i jedan se drugome javljali kao znanci, rukujući se. Materijalnih dokazana s mjesta zločina, tvrde upućeni u slučaj, gotovo da nije ni bilo.

- Od prvog dana sinjska policija je nešto zataškavala. Uz već osuđenog ubojicu Ivana Bulja, tu je još netko bio umiješan, ali tko? (...) Zbog policijske traljavosti vodio sam svoju istragu i mene se sumnjičilo da sam ubojica svoga djeteta. Htjeli su mi ‘prišiti’ to ubojstvo. Bio sam jedini osumnjičenik sve dok je nismo našli mrtvu. Siguran sam da bih i danas nevin ležao u zatvoru da svojom istragom nisam ‘nanjušio’ njenog ubojicu - ispovijedao nam se prije 13 godina Ivan Bešlić, otac Anđele (17) koja je misteriozno nestala u noći na nedjelju 3. ožujka 2002. Mjesec dana kasnije našli su ju mrtvu. 

Bulj se predao pijan, pjena mu je išla na usta

Potraga očito nije bila najsretnije organizirana jer golo i raspadnuto Anđelino tijelo bilo je prekriveno granjem i skriveno u nepristupačnoj jami u Suhaču, svega 500-tinjak metara od njene kuće. 

Potresna ispovijest: 'Ubio nam je Anđelu i sad će na slobodu. Ja sam ga ulovio, izdao ga je auto'
Potresna ispovijest: 'Ubio nam je  Anđelu i sad će na slobodu. Ja sam ga ulovio, izdao ga je auto'

Vidjevši da policijska istraga mjesec dana tapka u mjestu, očajan što sumnjaju u njega, Anđelin otac Ivan sam je s prijateljima istraživao zločin. Doznao je da se uz nestanak kćeri spominjao zelenkasti Renault 4 bez registracija što je odmah dojavio policiji.

-Tu mi je nešto sumnjivo jer prvog dana kad sam saznao za Renault 4 koji bi mogao imati veze s nestankom moje kćeri u policiji su mi odmah rekli da je to vozilo jednog sinjskog policajca - pričao nam je svojedobno Bešlić.

Ivan Bulj bio je inače direktor Radio Sinja, član sinjskog HKDU-a i nekoć zadužen za promidžbu Alke, a policiji se predao u alkoholiziranom stanju nakon što je saznao da mu je Anđelin otac na tragu. On je, naime, vozio zeleni Renault 4. 

U početku je, prisjećaju se, dobro upućeni izvori, uistinu bilo lutanja u istrazi, a napravljene su i neke pogreške u prikupljanju dokaza tako da je dio spisa morao biti izdvojen. Nikakvi tragovi nigdje nisu nađeni osim jedne dlake bez korijena s kojom se nije moglo ništa, a pokrivač, deku iz ubojičina Renaulta 4 izuzeli su od njegove supruge mjesecima kasnije, nakon što je 10-ak puta oprana. Činjenica je isto tako da Ivana nije otkrila policija, već se on sam predao alkoholiziran i pod čudnim okolnostima - očevici su ga opisivali "kao bijesnog psa kojemu je i pjena išla na usta".NEN

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...