Obavijesti

News

Komentari 4

Ubojicu Branka Rafajca smjestit će u psihijatrijsku ustanovu

Ubojicu Branka Rafajca smjestit će u  psihijatrijsku ustanovu

Branko Rafajac, optužen za teško ubojstvo maloljetne djevojke (16), koju je u veljači prošle godine usmrtio nožem, smješta se u psihijatrijsku ustanovu, odlučilo je sudsko vijeće Županijskog suda u  Rijeci

VIDEO

Budući da je zločin počinio u neubrojivom stanju i tijekom suđenja bilo je razvidno je da se radi o osobi sa psihičkim poremećajima, Branko Rafajac, optužen za teško ubojstvo maloljetne djevojke K.T. (16), koju je sredinom veljače prošle godine usmrtio nožem, smješta se u psihijatrijsku ustanovu, odlučilo je sudsko vijeće Županijskog suda u  Rijeci.

Ubojica, koji je 2018. godine, zbog alkohola, ovisnosti i psihičkih poremećaja već liječen u psihijatrijskoj ustanovi na Rabu, je u svojoj današnjoj obrani još jednom izjasnio da nije kriv te da on nije ubojica.  

Nastavak suđenja Branku Rafajcu za ubojstvo maloljetnice na Malom Lošinju

- Taj dan iz mog stana, koji je od mjesta zločina udaljen 20-tak metara, čuo sam viku i pozive upomoć. Budući da sam znao da mi je u toj zgradi zatočena nevjenčana supruga, spustio sam se dolje. Došavši u to dvorište bio je mrkli mrak i iznenadio sam se ugledavši neku ženu kako puši. Dozivao sam svoju suprugu, a ta žena rekla mi je da ona tu ne živi i povikala - šta ti tu radiš. Tada sam vidio da u ruci drži moj ribarski nož u futroli i tražio sam da mi ga da. Tad sam vidio i kako moja supruga proviruje kroz vrata jednog stana, ali ne reagira. Vidio sam i jednu curu koju je netko gurnuo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nastalo je naguravanje pri kojem sam htio uzeti nož od te žene (majke žrtve) i pri čemu sam lakše ozlijeđen, a onda me je netko, činilo mi se kao muškarac, gurnuo s leđa prema izlazu iz dvorišta i ja sam otišao nazad u svoj stan. Došavši tamo vidio sam da mi je stan provaljen i čuo škripu auta pa sam pomislio da počinitelj bježi. Sjeo sam u auto i krenuo u potragu za njim no nisam našao nikog - dio je nesuvislog izlaganja obrane o kojoj je pričao Rafajac, tvrdeći da je smrt djevojčice rezultat dugogodišnje istrage koju je on provodio baveći se istraživačkim novinarstvom u kojem je otkrivao i na svojim face book stranicama ukazivao na kriminalne radnje nadležnih institucija i policije Malog Lošinja, koja mu je, tvrdi, namjestila mjesto zločina.

Sutkinja socijalnoj radnici koja je bila zadužena za Rafajca: 'Vi i bolesnik ste odgovorni za ovo'
Sutkinja socijalnoj radnici koja je bila zadužena za Rafajca: 'Vi i bolesnik ste odgovorni za ovo'

Iz njegovog nesuvislog izlaganja bilo je očito da se radi o osobi sa psihičkim problemima, kojoj se potrebno liječenje i terapija, koju je neko duže vrijeme prije ubojstva prestao uzimati, zbog čega mu se stanje ponovi pogoršalo. Šta više, o njegovom zabrinjavajućem ponašanju bivša supruga u više navrata obavještavala je nadležne institucije (socijalnu službu, policiju, obiteljskog liječnika) tražeći pomoć i tvrdeći da je opasan za sebe i okolinu, no nitko nije poduzeo korake kojim bi se bolesnika smjestilo u odgovarajuću ustanovu.

Zabio joj nož u prsa

Podsjetimo, do tragičnog ubojstva došlo je 14.02.2020. u 6.25 kada je rastrojeni Rafajac došao u dvorište zgrade gdje je djevojčica živjela s roditeljima te vičući tražio svoju partnericu, koja ga je nekoliko mjeseci prije ostavila i preselila se, ali ne na toj adresi.

Pri tom nasrće na majku djevojčice koja je u dvorištu prije posla ispijala prvu jutarnju kavu i koja ga iznenađena pitala šta hoće. Rafajac tada nasrće na nesretnu ženu, a čuvši viku iz stana, u papučama i pidžami istrčala je djevojčica te u panici i strahu za svoju majku, unatoč krhkosti i psihičkoj nezrelosti pokušala ju obraniti.

Nasrnuvši na ubojicu s leđa on se tada okreće prema njoj te joj zadaje ubodnu ranu nožem u prsa, od koje je preminula na mjestu.

'Rekla sam policiji da je Branko opasan. Moglo se sve spriječiti'
'Rekla sam policiji da je Branko opasan. Moglo se sve spriječiti'

U završnoj riječi Rafajčev odvjetnik, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, istakao je kako je u ovom postupku imao nezavidnu ulogu braniti osobu za koju je bilo očito da  je počinila zločin, no poštivajući njegov iskaz u kojem poriče krivnju i uzimajući u obzir sve okolnosti ovog nesretnog događaja, predlaže da državna tijela porade na zaštiti osoba s teškim duševnim smetnjama, kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale u budućnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.