Obavijesti

News

Komentari 241

Ubojicu ruskog veleposlanika proglasili 'turskim Principom'

Ubojicu ruskog veleposlanika proglasili 'turskim Principom'
1

Ubojstvo u Ankari ima dosta sličnosti s ubojstvom Franje Ferdinanda u Sarajevu - piše Express navodeći kako je jedan analitičar Mevlütov čin nazvao "objavom rata"...

VIDEO

Brutalno ubojstvo ruskog veleposlanika u Turskoj Andreja Kadirova mnoge je podsjetilo na čin Gavrila Principa, srpskog ekstremista koji je 1914. godine u Sarajevu ubio austro-ugarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i zapalio iskru Prvog svjetskog rata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:23

Britanski tabloid Daily Express otišao je korak dalje i ubojicu Kadirova Mevlüta Merta Altıntaşa izravno usporedio s Gavrilom Principom ističući veliku sličnost događaja 1914. i 2016.

- Ubojstvo u Ankari ima dosta sličnosti s ubojstvom Franje Ferdinanda u Sarajevu - piše Express navodeći kako je jedan analitičar Mevlütov čin nazvao "objavom rata".

Paralelu s 1914. povukao je i švedski političar Carl Bildt:

- Prije šest mjeseci ubojstvo u Ankari moglo je postati novo Sarajevo 1914., ali sada teško - napisao je Bildt na Twitteru.

Policajac Mevlüt Mert Altıntaş (22) u ponedjeljak popodne pucao je s leđa u Kadirova dok je ovaj držao govor na izložbi u Ankari. Turski dužnosnici tvrde da je u trenutku ubojstva Altıntaş bio izvan dužnosti.

- Allahu Akbar! Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! - vikao je atentator upozorivši novinarke da se maknu jer "samo će ga smrt spriječiti u njegovom naumu". 

Pustili ga jer je imao policijsku značku

Provladin dnevni list Sabah piše da je napadač aktivirao detektor metala ušao u umjetničku galeriju jer je kod sebe imao pištolj. Osiguranje ga je, međutim, pustilo da uđe kad im je pokazao policijsku značku.

Nakon što je mecima iz pištolja pokosio veleposlanika, svladale su ga i ubile turske specijalne postrojbe. Potom je policija uhitila njegovog oca,  majku, sestru, cimera i još dvoje ljudi. 

Za Mevlüta se tvrdi da je u mladosti bio aktivan u Erdoganovoj stranci AKP, ali i da bi mogao biti povezan s Al Nusrom, organizacijom koja surađuje s Al Qaidom. 

I iz Turske i iz Rusije čin su opisali kao teroristički poručivši da "to neće proći". Putin je rekao da je ubojstvo usmjereno na slabljenje sve boljih odnosa između Moskve i Ankare i rušenje mirovnog procesa u Siriji u kojem sudjeluju Rusija, Turska i Iran. 

Iako je Putin najavio oštar odgovor teroristima, iz Rusije stižu jasne poruke kako atentat neće narušiti odnose s Turskom. Obećao je i da će Moskva doznati tko stoji iza ubojstva Kadirova. 

- Naš veleposlanik bio je inteligentan i dobar čovjek. Predlažem ga za državno nagradu - bila je jedna od posljednjih sinoćnjih Putinovih izjava. 

'Opet je kriv Guelen'

Neke turske novine pišu u utorak da bi ubojica mogao biti povezan s imamom Fethullahom Guelenom, protivnikom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji ga optužuje za poticanje propalog pokušaja puča u srpnju.

Gradonačelnik Ankare Melih Goekce spomenuo je tu mogućnost odmah nakon napada u ponedjeljak navečer.

Guelen, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama i niječe bilo kakvu umiješanost u neuspjeli puč, rekao je u priopćenju da je "zgranut i iskreno žali" zbog ubojstva ruskog veleposlanika.

Skupina osamnaest ruskih istražitelja, agenata tajnih služba i ruskih diplomata, putuje u utorak u Tursku kako bi proveli istragu o ubojstvu veleposlanika Andreja Karlova, priopćio je Kremlj a prenose ruske novinske agencije.

"Skupina će djelovati u Turskoj u okviru istrage o ubojstvu ruskog veleposlanika Andreja Karlova, o čemu su se ruski i turski predsjednik dogovorili u telefonskom razgovoru" u ponedjeljak navečer, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 241
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature