Obavijesti

News

Komentari 13

Ubojitu drogu kupe preko 'dark weba', na adresu stiže poštom

Ubojitu drogu kupe preko 'dark weba', na adresu stiže poštom
4

Pedeset je puta jači od heroina, a danas se može putem interneta naručiti od dilera i ovisnika, a na njihovu adresu stići poštom. Najčešće se naručuje iz Kine

VIDEO

U 2017. godini u SAD-u je oko 47.000 ljudi umrlo od opijata, a to je više nego što ih je poginulo u prometnim nesrećama ili su ranjeni vatrenim oružjem. Te su zastrašujuće brojke bile dovoljne da se u SAD-u proglasi stanje epidemije što se opijata tiče.

Fentanil postaje sve veći problem jer se propisuje kako bi ublažio ozbiljne bolove, ali se sve češće prodaje na ulici, gdje se miješa s heroinom ili drugim drogama. Pedeset je puta jači od heroina, a danas se može putem interneta naručiti od dilera i ovisnika, a na njihovu adresu stići poštom. Najčešće se naručuje iz Kine, a u Hrvatskoj je trenutno dostupan kao naljepak za kožu kod osoba koje boluju od karcinoma.

To je lijek protiv bolova koji je izumljen '60-ih godina prošlog stoljeća, a koristio se za ublažavanje agonije pacijenta u terminalnim fazama karcinoma.

A box of the Fentanyl-based drug Subsys, made by Insys Therapeutics Inc, is seen in an undated photograph provided by the U.S. Attorney

Ovisnost Amerike, tj. Amerikanaca o lijekovima za ublažavanje boli na bazi opijata i heroina zbog toga je postala višestruko opasnija. Najjači lijekovi za ublažavanje boli na tržištu, prepisani receptom za liječenje raka, proizvode se ilegalno i prodaju na ulicama, djeluju omamljujuće, a često uzrokuju i smrt. Ilegalna verzija droge preplavila je zajednice širom SAD-a i povremeni korisnici svjedoče o tome da njihove fentanil pilule i prah djeluju snažno omamljujuće, te se lako njima predozirati. Mogu čak prouzročiti i smrt.

Može se apsorbirati preko kože i količina od tri zrna pijeska može biti smrtonosna

Doslovce je dovoljno nekoliko zrnaca ovog bijelog praha da ubije čovjeka. U Americi su ga zato već nazvali "oružjem za masovno uništenje". Fentanil je toliko moćan da predstavlja prijetnju za osoblje hitnih službi koji se s tim lijekom susreću na poslu. Broj smrti uzrokovanih predoziranjem sintetičkim opioidima poput fentanila između 2014. i 2015. povećao se za 72 posto. Fentalin su koristili i Michael Jackson i Prince, a potonjeg je supstanca i ubila.

Sky News je prije godinu dana objavio potresan video u kojem malena djevojčica, stara svega dvije ili tri godine, bezuspješno pokušava probuditi majku koja leži na podu predozirana fentanilom.

Tragedija jedne majke

Natasha Butler nikada nije čula za supstancu koja je ubila njezinog jedinog sina, Jeroma. Liječnici su joj rekli da je umro od predoziranja fentanilom, za koji stručnjaci kažu da je 100 puta jači od morfija, a pedeset puta od heroina.

- Liječnik je rekao da se radi o predoziranju. Ja sam upitala o kakvom predoziranju? To je bilo ubojstvo! - rekla je Butler.

- Učila sam svoju djecu dvjema stvarima: o Bogu i o tome da ne uzimaju drogu - dodala je.

Jeromu Butleru nisu bili prepisivani visoko kontrolirani narkotici. Majka je izjavila da joj je rečeno da je jedan poznanik dao Butleru nešto za što je njen sin mislio da je pilula Norcoa, slabijeg lijeka za bolove koji se bazira na opijatu – mješavini hidrokodona i paracetamola.

- Prodavači su znali, navodi Butler, 'da pilula sadrži fentanil i oni su ubili moga sina'.

U posljednje je vrijeme na ilegalnom narko tržištu heroin uvelike zamijenjen fentanilom i u tome leži velik dio objašnjenja zašto je smrtnost od predoziranja u porastu. Od kile fentanila može se napraviti čak 25 kila droge za uličnu prodaju, što je za preprodavače i više nego unosno.

Pokretanje videa...

00:31


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik