Obavijesti

News

Komentari 117

Pistorius kriv za ubojstvo iz nehaja, pušten uz jamčevinu

Pistorius kriv za ubojstvo iz nehaja, pušten uz jamčevinu
13

Sutkinja Masipa odluku o duljini kazne donijet će 13. listopada. Oscar Pistorius nije ranije osuđivan i to će se uzeti u obzir prilikom određivanja zatvorske kazne

VIDEO

Oscar Pistorius osuđen je u četvrtak na sudu u Južnoafričkoj Republici za ubojstvo iz nehaja. Slavni paraolimpijac (27) tvrdi da je nevin te da je na Valentinovo prošle godine u svom domu ustrijelio svoju 29-godišnju djevojku Reevu Steenkamp, koja je bila iza zatvorenih vrata u WC-u, jer je mislio da je riječ o provalniku. 

Sutkinja je u srijedu istaknula da ne postoji dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je Pistorius namjerno ubio svoju djevojku. Također, tužiteljtsvo nije uspjelo dokazati niti ubojstvo s predumišljajem, odnosno da je ispalio hitac prema kupaonici znajući da će nekoga iza vrata ubiti.

Za ubojstvo iz nehaja može dobiti i do 15 godina zatvora. Ono što ide na ruku Pistoriusu je da ne postoji zakonski propisana minimalna kazna, o njoj odlučuje sutkinja temeljem diskrecijskog prava. 

Što se tiče optužnice za pucanje u javnosti, maksimalna moguća kazna je pet godina. 

Pistorius nije ranije osuđivan i to će se uzeti u obzir prilikom određivanja zatvorske kazne.  Sutkinja Masipa odluku o dužini zatvorske kazne donijet će 13. listopada.

Pistorius smiren, ali iznenađen

Dok je sutkinja Masipa izricala presudu, čini se da su svi nazočni prestali disati, opisuje Daily Telegraph atmosferu u sudnici u Pretoriji. Oscar Pistorius djelovao je smireno, ali i pomalo iznenađeno. Nije bilo slavlja na klupi Pistoriusovih.

Otac ubijene Reeve nakon presude je napustio sudnicu, dok je majka ostala s novinarima. Pistorius je bio u društvu svog ujaka Arnolda Pistoriusa i odvjetnika. Pistoriusova obitelj bi trebala u nekom trenutku dati izjavu novinarima.

Izlazi na slobodu uz jamčevinu

Odluku o dužini zatvorske kazne, Pistorius će čekati na slobodi uz jamčevinu. Sutkinja je rekla da je navodi tužiteljstva nisu uvjerili da ga zadrži u pritvoru.

- Prerano je predviđati kolika će biti kazna - rekao je Pistoriusov odvjetnik  te istaknuo kako je njegov klijent imao mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu i pod mnogo oštrijom optužbom, onom za ubojstvo s predumišljajem.

Tužitelj Gerrie Nel je istaknuo da se radi o ozbiljnom zločinu.

 -Pistorius je kriv za ubojstvo nevine djevojke  - rekao je Nel dodajući da pravosuđu nije u interesu pustiti na slobodu zločinca. Istaknuo je i da je Pistorius bio upleten u incident u jednom noćnom klubu iz kojeg je i izbačen, dok je bio uvjetno na slobodi.

-Pistoriusova obitelj je posvjedočila da je sklon destruktivnom ponašanju, a psihatrijska procjena je pokazala da je sklon suicidu. Osim toga, Pistorius je prodao kuću, sad živi s obitelji i ništa ga ne vezuje za ostanak u Južnoafričkoj Republici- rekao je Nel.

Kriv za pucnjavu u restoranu

Sutkinja je izricanje presude u četvrtak započela čitanjem 2. točke optužnice za pucanje u javnosti.  

Pistoriusa se tereti da je pucao iz pištolja u jednom restoranu u siječnju 2013. godine, samo nekoliko tjedana prije ubojstva Reeve SteenkampParaolimpijac je na sudu kazao da mu je prijatelj Darren Fresco dodao pištolj. Porekao je da je pucao. U završnim riječima njegov branitelj je rekao da je Pistorius pogriješio.

- Moguće je da nije namjerno ispalio hitac. Ipak to ne znači da nije počinio zločin iz nehaja- rekla je Masipa.

Nije kriv za pucanje iz automobila

Sutkinja je utvrdila da je Pistorius kriv za pucnjavu u restoranu.

Prema 3. točki optužnice, također za pucanje u javnosti, Pistorius je pucao kroz krov automobila dok je bio u društvu Fresca i bivše djevojke Samanthe Taylor. Incident se dogodio u studenom 2012. godine. Pistorius je rekao kako se razljutio nakon što je policajac, koji ih je zaustavio zbog prebrze vožnje, zatražio oružje na pregled. Pistorius tvrdi da nije pucao, Fresco i Taylor tvrde suprotno.

Sutkinja Masipa tvrdi da se činilo kako ova dva svjedoka, iako su oboje tvrdili da je Pistorius pucao, govore o dva različita događaja. Masipa je istaknula da Fresco nije bio "nimalo impresivan svjedok". Što se tiče Taylor, Masipa smatra da je djevojka vjerojatno bila povrijeđena načinom na koji je veza s Pistoriusom završila, no dodaje da to ne znači da je dala lažan iskaz.

Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je Pistorius kriv za pucanje kroz krov automobila.

Nije kriv za ilegalno posjedovanje oružja

Posljednja točka optužnice je ona za ilegalno posjedovanje oružja. Pistorius nije imao dozvolu za pištolj i 38 metaka. Osuđeni paraolimpijac rekao je na sudu da meci pripadaju njegovom ocu i da ih je imao kod sebe radi zaštite. Njegov otac odbio je potpisati ovaj iskaz i time ga potvrditi.

Pistorius nije kriv za ilegalno posjedovanje oružja. Masipa je rekla da je Pistorius čuvao očevu municiju, i nije ju planirano pribavio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa