Obavijesti

News

Komentari 80

Ubrzava se postupak ostvarenja statusa ratnog vojnog invalida

Ubrzava se postupak ostvarenja statusa ratnog vojnog invalida

Izmjenama Zakona, pojasnio je ministar branitelja Tomo Medved, ukida se prethodna stručna procjena po osnovi bolesti i vještačenje se vraća u nadležnost Ministarstva branitelja

VIDEO

Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojima radi ubrzanja postupka ostvarivanja statusa ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata predlaže ukidanje prethodne stručne procjene po osnovi bolesti. 

Izmjenama se predlaže i da vještačenja, koje je do sad obavljao Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, provode posebna liječnička povjerenstva koja će imenovati ministar branitelja.

-  Nakon tri godine primjene Zakona, uočeno je kako je određene mjere potrebno dodatno prilagoditi potrebama korisnika, a kako bi u potpunosti rezultirale planiranim učinkom. Naime, u postupku ostvarivanja statusa HRVI postoje organizacijski problemi koji utječu na trajanje postupka. Prema rezultatima sustavno praćenog rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI, postupak traje gotovo tri godine - objasnio je ministar branitelja, Tomo Medved, razloge ukidanja prethodne stručne procjene te vraćanje vještačenja u nadležnost Ministarstva.

Predloženim izmjenama ubrzava se i postupak stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida kroz kupnju stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja. Pojednostavljuje se i postupak prijenosa stanova za stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja između tijela državne uprave i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Kako stoji u nacrtu Zakona, pravo na stambeno zbrinjavanje ostvaruje se dodjelom stambenog kredita za kupnju stana ili kuće, odnosno izgradnju kuće, dodjelom financijske potpore prilikom kupnje ili izgradnje prve nekretnine na tržištu, dodjelom stambenog kredita ili financijske potpore za razliku u površini, nastavak izgradnje i dovršenje obiteljske kuće ili za poboljšanje uvjeta stanovanja, mogućnošću kupnje stana ili kuće u državnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinice lokalne samouprave u kojoj pet godina neprekidno prebivaju, mogućnošću kupnje stanova uz obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih glede kamata i rokova otplate i
pravom na javni najam stanova u vlasništvu Republike Hrvatske na rok od deset godina uz mogućnost produljenja nakon isteka, odnosno uz mogućnost kupnje ako najmoprimac ispunjava zakonske pretpostavke za ostvarenje prava na stambeno zbrinjavanje sukladno Zakonu.

Jednokratna pomoć i naknada za nezaposlene branitelje

- Predlaže se i ubrzanje postupka i dodatna prilagodba ostvarivanja prava namijenjenih socijalno ugroženim skupinama, kao što su jednokratna novčana pomoć i naknada za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji - istaknuo je Medved.

Kako stoji u nacrtu izmjena Zakona, omogućilo bi se ostvarivanje prava na mirovinu i za one branitelje koji su naknadno ostvarili taj status, status dragovoljca ili dodatne dane sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, a već ranije imaju priznato pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Kao i provođenje ranije priznatih prava i određivanje nove svote najniže mirovine umjesto priznate mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i za one hrvatske branitelje koji nisu bili zatečeni korisnici najniže mirovine.

To se odnosi na branitelje kojima je u trenutku odlaska u mirovinu ona određena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju bila povoljnija od tada najniže braniteljske mirovine (bez povećanja za sudjelovanje u Domovinskom ratu).

Sredstva za provedbu Zakona osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023. godinu u sklopu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u procijenjenom iznosu od 12,1 milijuna kuna u 2021. godini, 15,5 milijuna u 2022. godini te 17,1 milijuna kuna u 2023. godini.

Potom u sklopu Ministarstva hrvatskih branitelja u iznosu od 1,3 milijuna kuna u 2021. godini te po 1,9 milijuna kuna u 2022. i 2023. godini, po stavku naknada građanima i kućanstvima u iznosu od 672.000 kuna za ovu godinu te po milijun kuna u iduće dvije godine, ali i u sklopu jednokratnih prava za obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u iznosu od 119.000 kuna za svaku godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa