Obavijesti

News

Komentari 25

Učiteljica je učenicu gurala čak 14 kilometara: 'Za našu Nataliju ništa nam nije teško napraviti'

Učiteljica je učenicu gurala čak 14 kilometara: 'Za našu Nataliju ništa nam nije teško napraviti'
1

Natalija (17) je s razrednicom Marijom (47) sudjelovala u utrci Wings for Life. 'Ovo nam je bilo tek krštenje, nadam se da ćemo se i sljedeće godine naći na startu', priča nam Natalija (17)

VIDEO

Još sam pod dojmom, emocije su tu. Ja se ne mogu samostalno kretati, a kamoli trčati. Nikad se nisam usudila ni pomisliti na ovako nešto, a sad smo nas dvije prešle više od 14 kilometara, govori nam Natalija Perin (17), vrsna slikarica i odlična učenica zadarske škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Iako zbog spinalne mišićne atrofije ne može samostalno hodati, uspjela je sa svojom razrednicom Marijom Kurtom (47) sudjelovati u međunarodnoj utrci Wings for Life proteklog vikenda u Zadru. I prevaliti 14,2 kilometara.

- Mogle smo nas dvije i dalje, ali smo stigle do iza Sukošana. Ovo nam je bilo prvi put, pa smo zapravo obje vrlo zadovoljne, nema potrebe za dalje. Plan je bio dostići 10 kilometara, ali smo i to premašile. Moram pohvaliti, uz Nataliju i njenu volju, cijelu ekipu iz škole koja je putem navijala za nas i naravno bodrila nas - govori profesorica, prekaljena trkačica i maratonka, sretna što je jednoj učenici ostvarila san.

- Ovo nam je bilo tek krštenje, nadam se da ćemo se i sljedeće godine naći na startu - rekla je Natalija koja unatoč svojim problemima nije klonula duhom.

Vrijedno uči i radi u školi koja je puna strukovnih predmeta. A ističe se iznimnim slikarskim sposobnostima. Priznala nam je da joj je najdraže slikati na akrilu, a slikanje je njezin način iskazivanja kreativnosti. Natalija je iz mjesta Kali na otoku Ugljanu i otac je svakoga dana doveze u grad. Tu je preuzima njezina pomoćnica u nastavi Katarina Golubović (40), koja je samo zbog Natalije postala asistentica.

'Nemam ruku ni nogu, rodila sam petero anđela. Prematala sam pelene uz pomoć proteze'
'Nemam ruku ni nogu, rodila sam petero anđela. Prematala sam pelene uz pomoć proteze'

- Ona je iznimno bistra i treba joj asistent, a ne pomoćnik. No po zakonu na njega ima pravo tek kad postane punoljetna. Škola, nasreću, ima lift, ali da dođemo do njega moramo proći četiri druge škole koje su u istoj zgradi. Da nema profesora koji puno se više trude jer imaju učenicu koja treba napraviti postolje dok nešto modelira, sve je to na nama. Dovoljno je reći da smo mi toliko oduševljeni Natalijom, njezinim duhom i energijom da nam ništa nije teško. No doista treba urediti stvari i riješiti problem zbog nje i svih drugih koji su sličnom zdravstvenom stanju - rekla je Katarina.

Pomažu i mnogi u Natalijinoj školi.

- U trku možete ako ste punoljetni, pa su brojni učenici samo volontirali kako bi nas podržali. Potrudili su se napraviti posebne majice na kojima je pisalo 'Utrka sa srcem' i 'Natalija i raska' - rekla je profesorica Marija koja jedva čeka sljedeću utrku.

Čudo za Ogija iz Ploča: 'Isti sam dan dobio srce i jetru. Liječnici su mi dali priliku za novi život'
Čudo za Ogija iz Ploča: 'Isti sam dan dobio srce i jetru. Liječnici su mi dali priliku za novi život'

Dok Natalija vrijedno uči, mnogo još toga treba poboljšati. Nije sve u trudu kolektiva, naime pred njom je previše prepreka koje tu ne bi trebale biti.

- Čekao se zadnji tren da je otac prebaci do broda, u Zadru ju je čekala Katarina. Natalija se radovala svakom trenutku utrke jer je sve išlo po našim planovima. Ali bez podrške roditelja, škole i nastavnika ovo ne bi bilo moguće. Zato zahvaljujemo svima na potpori i pomoći koju nam svakodnevno pružate - rekla je profesorica Marija. Razrednica i učenica tako su dokazale da je nemoguće itekako moguće, ako se na to odvažite. Beskrajno smirene, ali i radosne postignutim rezultatom, ovaj neobični trkaći tim sigurno je zaslužio medalju u kategoriji zlatnog srca. Iako su mnogi istrčali nekoliko puta duže rute, 14.200 metara zauvijek ostaje upisano kao velika pobjeda Natalije i Marije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca