Obavijesti

News

Komentari 120

Evo zašto nemate veću plaću: Imaju love, a koče niže poreze

Evo zašto nemate veću plaću: Imaju love, a koče niže poreze
1

Županije, gradovi i općine imaju 1,2 milijarde kuna više, zaposlili su 478 novih ljudi, ali ne žele niži porez. U to vrijeme plaćamo 1322 gradonačelnika, župana, načelnika i njihovih zamjenika

Lokalna i regionalna samouprava izgubit će od 600 do 700 milijuna kuna poreznim izmjenama. Tražit ćemo od ministra financija Zdravka Marića da nam to kompenzira.

Poručio je to krajem srpnja čelnik Udruge gradova Željko Turk (HDZ), koji je ujedno gradonačelnik Zaprešića.

Podržale su ga i Zajednica županija i Zajednica općina, koje također vode HDZ-ovci. Radi se o planu Vlade i ministra financija da mladi do 25 ne plaćaju porez na dohodak, a oni do 30 godina da bi plaćali samo pola tog poreza.

Porez na dohodak je direktni prihod gradova, općina i županija, a i povećanje neoporezivih iznosa za prehranu radnika, smještaj, plaćanje vrtića... opet izbija novac iz blagajni gradova, županija i općina.

VIDEO: Vlada je nedavno predstavila novi krug porezne reforme

Pokretanje videa ...

Prema izjavi njihovih čelnika, građani bi mogli pomisliti da njihovim lokalnim jedinicama prijeti bankrot. Istina je sasvim suprotna. Čak 576 gradova, općina i županija pliva u novcu.

Prema Vladinu izvješću od četvrtka, svi oni zajedno su u pola godine ostvarili čak 1,2 milijarde kuna viška koje nisu potrošili. I to nije slučajnost. Prošlu godinu su imali dvije milijarde kuna viška, dakle novca koji nisu ni stigli potrošiti!

U 2018. su im prihodi porasli s 23 na 26,3 milijarde kuna, i to ponajviše od poreza na dohodak. Kad je bilo toliko novca, dio je otišao na investicije, ali krenulo je i masovno zapošljavanje i povećanje plaća. Krajem 2015. godine je u gradovima, općinama i županijama bilo zaposleno 13.580 ljudi. A već za tri godine, krajem 2018. godine, taj je broj narastao za 478 novozaposlenih.

I to nije sve, oni plaćaju još i 1322 načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika.

Sve jake udruge županija, gradova i općina vode HDZ-ovci koji su protiv nižeg poreza na plaće. Najjači među lobistima protiv takvih rješenja je još i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je ključni partner HDZ-u. Jer svako rasterećenje plaća od poreza direktno prazni njihovu blagajnu. S druge strane, unatoč ovom novcu, prirez također nije spustio skoro nitko.

- Bila je ideja povisiti neoporezivi dio plaće s 3800 na 4300 kuna, ali to je palo zbog protivljenja lokalnih jedinica. Time su išli nauštrb svih građana - kaže nam sugovornik blizak Ministarstvu financija.

Željko Turk nam se nije javio za komentar.

Pokretanje videa ...