Obavijesti

News

Komentari 222

Udar: Rusi zahtijevaju odlazak Todorića i 'cijepanje' Agrokora

Udar: Rusi zahtijevaju odlazak Todorića i 'cijepanje' Agrokora
1

Agrokor bi trebao dobiti još svježeg novca jer je Todorić pristao na uvjete za konsolidaciju koje su mu postavili Rusi i četiri domaće banke: RBA, Intesa, Unicredit te Erste...

VIDEO

RBA, Intesa, Unicredit i Erste banka, u dogovoru s Rusima i dobavljačima, odlučile su spasiti Agrokor i osigurati daljnje poslovanje kompanije. Ta se informacija pojavila jučer poslijepodne, u jeku dramatičnih pregovora o spasu tvtke. Ivica Todorić i njegovi ljudi pregovarali su o novim kreditima koji bi trebali iznositi oko 900 milijuna eura, no ruska strana  inzistirala je i na Todorićevu odlasku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:48

Tijekom večeri Todorić je navodno odlučio popustiti. Neće se opirati promjenama unutar  Agrokora. Spreman je potpisati novi aranžman s Rusima...

Dogovaralo se o takozvanom standstill sporazumu, prema kojem bi se zamrznulo vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a sa svježim novcem platile bi se dospjele obveze dobavljača.

Paniku je jučer izazvao Orbico Branka Roglića koji je odlučio prisilno naplatiti Agrokoru 10 milijuna kuna jer nije vjerovao u novi dogovor s bankama.  Novi veliki pad obveznica Agrokora i dionica njegovih tvrtki potaknula je i izjava Jurija Solovjeva iz VTB banke da su Agrokorova izvješća falsificirana. Banka je kasnije ublažila izjavu.

Ipak, mogućnost da je Agrokor naštimavao izvješća i da je dug veći od prikazanih 45 milijardi kuna postala je i prvorazredni politički problem u kaotičnom danu. Naštimavanje izvješća je kazneno djelo, a ministar financija Zdravko Marić prije dolaska u Vladu bio je zadužen za strategiju i odnose s investitorima.  

- Bio sam izvršni direktor i nisam bio zadužen za financijska izvješća. Nisam bio u upravi. Oporba sve prenapuhuje - rekao je Marić i odgovornost prebacio na svog nadređenog u Agrokoru, Ivana Crnjca. Osim što je ruska državna banka VTB ublažila izjavu svog čelnika Solovjeva da je Agrokor falsificirao izvješća, oglasio se i revizor. Kuća Baker Tilly priopćila je da je riječ o pogrešci u komunikaciji.  

 - Tijekom proteklih godina utvrdili smo određene nepravilnosti u pojedinačnim izvješćima članice grupe. Te nepravilnosti su kasnije ispravljene - priopćili su.  

Oni su podsjetili da nisu jedini koji rade reviziju nego je i ugledni Delloite pregledavao izvješća i nisu pronađene nepravilnosti. Jučer se otkrilo i da je predsjednik Sabora Božo Petrov, ali kao fizička osoba, podnio kaznenu prijavu protiv uprave Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem. Pretpostavlja se kako je to učinio zbog navodnih sumnji u falsificiranje financijskih izvješća.  

Nakon što je Branko Roglić, koji je najveći distributer robe u središnjoj i jugoistočnoj Europi, jučer ujutro potvrdio da je aktivirao zadužnicu na 10 milijuna kuna (Agrokor mu duguje 12 milijuna, op.a), tijekom dana objavljeno je kako je još nekoliko velikih dobavljača učinilo isto, odnosno da kreću u prisilnu naplatu dugova. Roglić nam je rekao kako ne vjeruje da Agrokor i Konzum mogu podmirivati svoje obveze i vratiti dug.

- Moj financijski menadžment bio je na sastanku u Agrokoru. Tražili su da im plate dug, ali im je u jednom trenutku rečeno da oni više ne odlučuju o plaćanju. Kad oni ne odlučuju o plaćanju, mi smo odmah pustili zadužnicu. Robu im ne isporučujemo još prije Božića jer znamo da ne mogu platiti - bez dlake na jeziku rekao je Roglić i dodao da je strašno ako su lažirali izvješća. Prisilna naplata tako ugledne tvrtke i gospodarstvenika izazvala je paniku, ali ona se stišala nakon što je jučer kasno navečer navodno postignut dogovor banaka i Agrokora, koji duguje 16 milijardi kuna dobavljačima. Kad bi svi oni, ili oni najveći, učinili isto što i Roglić,  a da dogovor jučer nije postignut, račun Agrokora mogao je završiti u blokadi, što bi bio uvod u stečaj ili predstečaj.

Mnogi  dobavljači, koji zapošljavaju više od 15.000 ljudi, navodno su imali dogovor da pričekaju kako će završiti pregovori s bankama. Roglićevo soliranje zato ih je iznenadilo.

Agrokor ne poštuje rok plaćanja od 60 dana prema svojim dobavljačima. Agencija Moody’s navodi da je on dulji od 150 dana i Agrokor bez novih kredita ne bi imao novca za plaćanje dobavljačima. Sve mu odlazi na kamate. Zato su mu nanovo snizili rejting u srijedu.

Ruski Sberbank i VTB drže oko 1,4 milijarde kuna duga. Kako je ranije potvrdio Jurij Solovjev iz VTB-a, oni su s drugim bankama dogovarali aranžman s Agrokorom kojim bi se zamrznulo plaćanje kamata. Agrokor bi trebao dobio svježe kredite da plati dobavljačima, a ne bi barem nekoliko mjeseci morao plaćati kamate. To bi pomoglo stabilizaciji, ali onda idu velike promjene. Solovjev je bio izričit. 

- Mora otići uprava koja je dovela do ovog stanja. Spremna je i prodaja dva segmenta tvrtke kad se situacija smiri - rekao je u svojoj izjavi iz Moskve. 

Iz Agrokora jučer nije bilo službenih informacija o tom aranžmanu. Todorić je navodno već pristao na prodaju dijelova tvrtke. Prvo bi išla prodaja manjinskog udjela u poljoprivredi, a onda možda i i Konzuma.

Međutim, uz sve to, Rusi nisu odustajali od zahtjeva da Todorić napusti čelnu poziciju tvrtke.  

Vijest o tomu naveliko se širila gospodarskim krugovima jučer popodne, dok se očekivao dogovor s vjerovnicima. Doznajemo, Todoriću je i u takvom raspletu bio draži angažman s bankama nego da čeka državni zakon. Prema zakonu koji je digao veliku političku prašinu, Agrokor ne bi mogao ići u stečaj. Ali bi zato tvrtku vodila izvanredna uprava koju bi postavila ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Ključno je hoće li Most podržati zakon i u kojem obliku. Mostovci su jučer bježali po Saboru izbjegavajući iznositi bilo kakav stav o tome. Nikola Grmoja rekao je da će stav imati danas, nakon što bi već zakon trebao biti usvojen na Vladi. Već ranije je Mostov Tomislav Panenić rekao da je zakon loš i da ga neće podržati. Međutim, sve se to može promijeniti jer Most navodno nije želio nikakvo spašavanje koje bi uključivalo ostanak Ivice Todorića. SDP je jučer tvrdio da neće podržati zakon jer su protiv ulaska državnog upravitelja u Agrokor.  

- Neprihvatljivo je da država snosi štetu za pogreške koje bi taj upravitelj nanio - kaže Siniša Hajdaš Dončić.  

HNS-ov šef Ivan Vrdoljak pozvao je da se gubi dragocjeno vrijeme i da je hitno potreban dogovor o Agrokoru, inače bi moglo patiti gospodarstvo.   Ivan Pernar iz Živog zida prozvao je državnu banku HBOR, za koju je nadležan Zdravko Marić, što je zimus odobrila kredit od 283 mil. kuna. 

 - Odobren je kredit koji se neće moći vratiti i time je oštećen HBOR - ustvrdio je Ivan Pernar sa saborske govornice.

Most i HDZ više ne žele Todorića. Most bi mu uzeo i imovinu

Zakon kojim bi se spašavao Agrokor, ali i pokušala potpuno razvlastiti uprava na čelu s Ivicom Todorićem danas bi trebao biti na Vladi. 

Kako saznajemo, još su trajala dorađivanja, a konačni tekst nisu jučer vidjeli ni ministri koji bi ga danas trebali usvojiti. Kako bi izbjegli rušenje na Ustavnom sudu, Vlada će vjerojatno napraviti izmjene. Prema zadnjem prijedlogu, Martina Dalić bi imenovala povjerenika koji će voditi tvrtku. Već smo objavili da bi Vlada voljela vidjeti Ivicu Mudrinića na tome mjestu, a detalje ima tjednik Express.

Premijer Plenković potvrdio je da će danas zakon biti na Vladi iako postoje brojne kritike. Neslužbeno bi Mostovi ministri mogli podržati zakon samo ako u prinudnoj upravi i restrukturiranju ne sudjeluje Todorić. Njihova ideja je da se Agrokor razbije na posebne kompanije. Iako zakon ima protivnike i u Mostu i u HDZ-u, očito su čelnici tih stranaka odlučili da Todorić više ne bude državni prijatelj br. 1, kako su ga neki nazivali. Mostovci bi Todoriću oduzimali i privatnu imovinu za  naplatu dugova.

Todorić ima rok za daljnji dogovor s bankama dok se zakon ne usvoji u Saboru. I bankama i Todoriću je zato cilj dogovoriti se jer s prinudnom upravom potpuno gube kontrolu nad sudbinom Agrokora.

Gazdina spirala propasti: 

Todorić tješi radnike u tvornicama    

Na oglasnim pločama u Agrokorovim tvornicama stoji Todorićevo pismo u kojem umiruje radnike. Uvjerava ih da će tvrtka opstati, a oni će biti zaštićeni. Netko je u Ledu na to nadopisao: “Laž”.     

“Morat ćemo se boriti svatko za sebe”     

Branko Roglić suprotnost je Todoriću. On nije zadužen, ali i ne proizvodi u Hrvatskoj nego uvozi i distribuira. Jedan je od najbogatijih ljudi, ali veoma skroman. On ne vjeruje da će Todorić moći plaćati, pa je poručio ostalim dobavljačima:

- Morat ćemo se boriti svatko za sebe.  

TOP 50 ICT WOMEN in CROATIA

  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 222
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...