Obavijesti

News

Komentari 0

Udruga Crohm piše Plenkoviću: 'Zauzmite jasna stajališta oko proizvoda smanjene štetnosti'

Udruga Crohm piše Plenkoviću: 'Zauzmite jasna stajališta oko  proizvoda smanjene štetnosti'

Iz Udruge korisnika osobnih isparivača kažu da mjere za suzbijanje pušenja treba nadopuniti novima, ali i da dostupnost proizvoda i znanja o proizvodima manje štete trebaju biti znanstveno utemeljena

VIDEO

Udruga korisnika osobnih isparivača (Crohm) poslala je Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i našim zastupnicima u Europskom parlamentu na temu “Važnost proizvoda smanjene štetnosti pri adresiranju negativnih posljedica pušenja”.

U pismu apeliramo na političare da kao "kreatori budućih politika i regulatornih rješenja, temeljem racionalnog i znanstveno utemeljenog pristupa, zauzmu jasna stajališta o potrebi da se potencijal proizvoda smanjenje štetnosti uzme u obzir, jer je to smjer koji će dugotrajno donijeti značajno unaprjeđenje javnog zdravlja".

U pismu naglašavaju štetnost pušenja i skreću pozornost na upotpunjavanje aktualnih mjera za suzbijanje pušenja.

- Navedene mjere potrebno je upotpuniti novima, a pritom posebno uzeti u obzir te primijetiti one mjere koje omogućavaju informiranost o alternativnim proizvodima te dostupnost proizvoda čija konzumacija znači manji zdravstveni rizik za korisnike i populaciju u cjelini u odnosu na nastavak pušenja. Pritom, primat treba ostati na mjerama prevencije i prestanka, a dostupnost proizvoda i znanja o proizvodima manje štete trebaju biti znanstveno utemeljena - napisali su među ostalim u Otvorenom pismu.

Upozoravaju kako se regulatorni okvir ne mijenja u smjeru koji bi omogućio prostor proizvodima koji su manje štetni u odnosu na pušenje. 

- Svjedoci smo različitih nastojanja da se manje štetni proizvodi u potpunosti izjednače s onim najštetnijima, kako u smislu informiranja onih koji bi u protivnom razmotrili uporabu takvih proizvoda nauštrb nastavku pušenja, tako i u smislu komercijalnih sloboda manje štetnih proizvoda i u konačnici poreznog opterećenja istih. Činjenica je kako će takvim regulatornim pristupom značajan broj pušača ostati pri svakoj navici korištenja najštetnijih proizvoda - poručuju u pismu.

Cijelo pismo pročitajte u nastavku

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"