Obavijesti

News

Komentari 16

Udruga Nastavnici organizirano: 'Za škole bez antivakserskog populizma!'

Udruga Nastavnici organizirano: 'Za škole bez antivakserskog populizma!'

Valjda bi škole trebale prve uvoditi nešto takvo, bez obzira na to što se događa u kladionicama i birtijama, jer je civilizacija uspostavljena na temeljima znanja, razuma i znanosti, čiji je korijen u školstvu, poručuju

Udruga Nastavnici organizirano zauzela se u ponedjeljak za „škole bez antivakserskog populizma“ kritizirajući, uz vlasti koje samo prebacuju odgovornost na druge, sindikate školstva koji se samo „čude i pitaju, umjesto da su se aktivno uključe u suzbijanje pandemije“.

Udruga ističe da je masovno cijepljenje jedno od ključnih dostignuća moderne civilizacije, čije je pozitivno djelovanje dokazano kroz više od stotinu godina djelovanja. Svi komentari koji se pokušavaju progurati kao “skepsa”, “oprez” ili “kritičko razmišljanje” samo su loša maska za antiznanstveno i anticivilizacijsko, politikantsko i populističko podilaženje bivšim lošim učenicima i vraćanje u srednji vijek. 

Kritizirajući epidemiologe i Stožer civilne zaštite jer su se tek sada sjetili obrazovnog sustava, a nisu se sjetili prosvjetare staviti među prioritete kada se počinjalo s cijepljenjem ili nakon pojave delta soja, Nastavnici organizirano primjećuju da se nakon odluke o uvođenju covid potvrda i u škole "otvorio pandemonium".

Pandemija je imala utjecaj na mentalno zdravlje, a posljedice se osjećaju i na tržištu rada
Pandemija je imala utjecaj na mentalno zdravlje, a posljedice se osjećaju i na tržištu rada

"Dio zbornice urla kako je to napad na osobne slobode jer se ne žele cijepiti, a neki čak niti testirati, dio se, pak, slaže s mjerom jer se nada da će pripomoći suzbijanju galopirajućih i zastrašujućih brojki oboljelih".

Sindikati se čude da je lakše ući u kladionicu nego u učionicu i pitaju se što će biti s nastavom odu li necijepljeni učitelji iz sustava, kao da škole nisu institucije u koje je dolazak obavezan, gdje ipak trebaju "vrijediti druga pravila od onih u kladionicama i birtijama".

"Kako biti antivakser, a da ne kažeš ja sam antivakser"

Valjda bi škole trebale prve uvoditi nešto takvo, bez obzira na to što se događa u kladionicama i birtijama, jer je civilizacija uspostavljena na temeljima znanja, razuma i znanosti, čiji je korijen u školstvu, kaže udruga.

Sindikati se samo čude i pitaju umjesto da se aktivno uključe u kampanju suzbijanja pandemije, bilo edukacijama o cijepljenju, bilo inzistiranjem na sigurnim uvjetima za odvijanje odgojno-obrazovnog procesa.

Za slobodu i pravo izbora sada se bore baš oni koji tu slobodu i to pravo drugima osporavaju
Za slobodu i pravo izbora sada se bore baš oni koji tu slobodu i to pravo drugima osporavaju

Kao da među 7000 novozaraženih danas ili među gotovo 10.000 umrlih do danas nema niti jednog sindikalca, učitelja, nastavnika, stručnog suradnika, tajnika ili domara, nikoga tko plaća sindikalnu članarinu, kaže se u objavi i ocjenjuje da je to sto i jedna lekcija iz "Kako biti antivakser, a da ne kažeš ja sam antivakser".

Očito su i sindikati povjerovali u ono u što vjeruje dio pučanstva: da je škola uslužna djelatnost u kojoj je klijent uvijek u pravu. Nije, škola je javna ustanova koja služi za elementarno, a kasnije i opsežno opismenjavanje onih koji ju pohađaju, ističu Nastavnici organizirano.

Rusi uvode nove avionske linije za Zagreb zbog cijepljenja - do kraja studenog stiže ih 7 tisuća
Rusi uvode nove avionske linije za Zagreb zbog cijepljenja - do kraja studenog stiže ih 7 tisuća

Dosadašnji “reformski” zahvati, pedocentrizam, permisivno postupanje u odgojnom aspektu škole zatrli su veći dio njezine prosvjetiteljske uloge i od nje napravili prostor u kojemu djeca borave dok roditelji rade, a ako baš moraju, nešto i nauče.

Uz želju da se ujednače mjere u prijevozu, državnim, javnim i ostalim službama i ustanovama, trgovačkim centrima, ugostiteljskim objektima, kinima, kazalištima i tako dalje, možemo samo poručiti: perite ruke, držite razmak, nosite zaštitne maske, testirajte se, cijepite se. Ako baš želite preboljeti covid i tako steći imunitet, posjetite neki infektološki odjel bez zaštitne opreme, poručuju Nastavnici organizirano.