Udružili se zbog utaje poreza: Oštetili državni proračun za više od pet milijuna kuna | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

Udružili se zbog utaje poreza: Oštetili državni proračun za više od pet milijuna kuna

Udružili se zbog utaje poreza: Oštetili državni proračun za više od pet milijuna kuna

Od ukupno devetero osumnjičenih, osmero je u pritvoru. Protiv svih je podnesena kaznena prijava. Sumnja se da je vođa skupine bio 45-godišnjak iz Zagreba

VIDEO

Završeno je opsežno višemjesečnog kriminalističko istraživanje nad 9 hrvatskih državljana te jednim trgovačkim društvom s područja Republike Hrvatske zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja i produljena kaznena djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja na štetu državnog proračuna, objavila je PU bjelovarsko-bilogorska.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su se tijekom 2019. i 2020. godine osumnjičene osobe i jedno trgovačko društvo udružili u zločinačko udruženje s ciljem organiziranog činjenja kaznenih djela u cilju da za sebe i druge steknu nepripadnu materijalnu dobit uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost, a na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske.

Jedan mrtav u požaru u Zagrebu
Jedan mrtav u požaru u Zagrebu

Sumnja se da je 45-godišnjak sa područja Zagreba organizirao i vodio zločinačko udruženje i u zajedničkom djelovanju sa ostalim osumnjičenim osobama tijekom 2019. i 2020. godine u nakani stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim umanjenjem obveza poreza na dodanu vrijednost njegovom trgovačkom društvu oštetio državni proračun Republike Hrvatske.

Osumnjičene osobe su organizirale nabavu robe od dobavljača iz država članica Europske Unije za navedeno trgovačko društvo, pri čemu su, postupale protivno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, kako bi omogućili da prijavljeno trgovačko društvo neosnovano umanji obvezu poreza na dodanu vrijednost za 2019. i 2020. godinu iskazivanjem pretporeza po nevjerodostojnim ulaznim računima više trgovačkih društava u vlasništvu osumnjičenih 48-godišnjaka i 35-godišnjaka. Na taj način su oštetili državni proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 5.152.021,61 kuna, dok su se osmorica osumnjičenih okoristili za iznos od najmanje 2.252.683,00 kuna.

Podnesene kaznene prijave

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 45-godišnjak počinio kazneno djelo protiv javnog reda - zločinačko udruženje te kazneno djelo protiv javnog reda – produljeno kazneno djelo utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Za ostale osumnjičena utvrđena je osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo protiv javnog reda – produljeno kazneno djelo pomaganjem u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

50 nijansi Trumpa: Izgubio je od Bidena i u tjedan dana posijedio
50 nijansi Trumpa: Izgubio je od Bidena i u tjedan dana posijedio

Za prije navedeno trgovačko društvo iz Zagreba se sumnja da je bilo odgovorno zbog kaznenog djela protiv javnog reda – utajom poreza ili carine počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.  

Prilikom realizacije kriminalističkog istraživanja izvršene su pretrage više osoba, stambenih i poslovnih objekata te vozila korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela. Tijekom pretraga pronađena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, pečata trgovačkih društava, mobilnih telefona, računala, medija za pohranu digitalnih podataka, kao i višemilijunski iznos gotovog novca .

Protiv ukupno 9 osoba, od kojih je osam dovedeno pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, te trgovačkog društava s područja Zagreba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava.

Ako nemate osiguranje, jedan dan na respiratoru je 1000 kn?
Ako nemate osiguranje, jedan dan na respiratoru je 1000 kn?

Akciju su proveli Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Samostalnim sektorom za financijske istrage te Središnji ured Porezne uprave Ministarstva financija u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru
NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru

Veća je gustoća prometa na pojedinim dionicama autocesta, prilazima turističkim središtima duž jadranske obale, cestama u Istri, pojedinim graničnim prijelazima te trajektnim lukama i pristaništima...

Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju
DRAMA U ZAGREBU

Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju

Na mjestu događaja obavljen je očevid. Materijalna šteta zasad nije utvrđena te slijedi kriminalističko istraživanje...
Zaštitar  u Zagrebu ubio čovjeka
POD NADZOROM POLICIJE JE

Zaštitar u Zagrebu ubio čovjeka

Zaštitar je pod nadzorom policije te se utvrđuju sve okolnosti događaja