Obavijesti

News

Komentari 44

Ugodna nepcu i novčaniku: 30 najboljih vina jeftinijih od 30 kn

Ugodna nepcu i novčaniku: 30 najboljih vina jeftinijih od 30 kn
9

Sve više vinarija nudi vrlo fina vina jeftinije od psihološke granice, ali samo su se rijetka približila španjolskom bijelom vinu od sorte viura čija je cijena 22 kune

VIDEO

I s manje od 30 kuna za neka vina pokrivamo troškove. Nećemo se obogatiti, ali plaćamo račune, skroman je Domagoj Buhač iz Iloka. S ocem Ivanom vodi obiteljsku vinariju koja je osvojila kupce vrlo dobrim vinima po “prijateljskim” cijenama.

Butelja njihove aromatične, lepršave, a pune graševine stoji 25 kuna, a ružičasto vino je pet kuna skuplje. Ni ostala vina, a imaju i fine crnjake, ne prelaze 50 kuna po butelji. Tajna povoljnih cijena je u relativno velikoj proizvodnji, u vlasništvu ili najmu imaju više od 25 hektara vinograda, te činjenici da nisu opterećeni kreditima.

Uostalom, većina vina s ove liste 30 najboljih do 30 kuna stiže iz velikih vinarija kojima je i nabava svega što treba za vino i njegov plasman na tržište povoljnija po pojedinačnoj boci.

Veseli i to što je na listi hrvatskih vina puno više od uvoznih i to pobija uvriježeno mišljenje da su naša vina skuplja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najjeftinije vino na listi je iz vinograda eko proizvodnje

Veseli i što najjeftinije fino vino na ovoj listi, bijeli španjolac Candidato od sorte viura, autohtone u regiji Castilla, stiže iz vinograda s ekološkom proizvodnjom, bez kemijskih zaštitnih sredstava i samo s prihranom stajskim gnojem. A vinarija Cosecheros y Criadores ima čak 421 hektar vinograda i bila bi među najvećima u Hrvatskoj.

Butelja mlade graševine 2014. Iločkih podruma stoji 25 kuna i samo je tri kune skuplja od cjenovnog prvaka ove liste, španjolskog bijelog vina Candidato Viura iste berbe. Vino je u skladu s vremenom prošle godine, svježe i nižih alkohola, a to znači da se može lijepo piti tijekom vrućih ljetnih dana.

Istu cijenu ima i Graševina Belje 2012., no onoj iločkoj treba dati prednost jer je mlada, a vina tog stila namijenjena su brzoj potrošnji, uglavnom u roku od godine dana, dok na tržište ne dođe sljedeća berba.

Oba vina zatvorena su navojnim čepovima, a to je izvrsno za ugostitelje koji ga nakon otvaranja mogu i dobro zatvoriti pa je pogodno za istakanje na čaše. Takav je čep dobar i za izletnike, jer mu se ponovno zatvoreno vino neće proliti ako se prevrne, a i za kupce općenito. Dobar navojni čep jeftiniji je od dobrog plutenog pa, ako se koristi i najobičnija boca, ambalaža može vinu spustiti cijenu za koju kunu. Proizvođači navojnih čepova tvrde da oni zadržavaju kvalitetu vina tri godine, pa znatiželjni to mogu i provjeriti usporedbom mlade iločke graševine s trogodišnjom iz Belja.

Bijela vina ispod 30 kuna, graševine, pinot sivi, traminac, chardonnay, ima Mirko Čobanković iz Iloka, čija vinarija nema veze s onom njegova brata Petra, bivšeg ministra poljoprivrede. Kvalitetna graševina 2012. stoji 24,70, a vrhunska, godinu dana starija, 29,70 kuna.

Među crvenim vinima najjeftiniji je Plavac mali 2012. Pave Miličića s Pelješca. Za vina od naše najrasprostranjenije crne sorte kažu da ih treba piti ili mlada, tri mjeseca nakon berbe, ili ih pričekati tri godine, a po tom pravilu ovaj je plavac na pragu pune zrelosti. Ne treba ga uspoređivati s gromovitim vinima s Dingača jer je od grožđa uzgojenog na poljima u unutrašnjosti poluotoka, a ti položaji jamče lakša vina s više svježine, primjerenija ljeti, nego što su gusti i snažni, nedvojbeno bolji, plavci s vrelog kamena na južnim padinama Pelješca.

Kunu skuplji od Miličićeva plavca i dva posto alkohola lakši je Cuvee Perak 2012. mješavina crnih sorata Ivice Peraka, dugogodišnjega glavnog enologa podruma Kutjevo, koji je 2012. osnovao obiteljsku vinariju i odmah iznenadio odličnim vinima po vrlo pristojnim cijenama.

Naveli smo cijene od utorka s www.vrutak.hr, iz vinoteke s najvećom ponudom vina i, uglavnom, najboljim cijenama. Neka od vina se, na akcijama u trgovačkim centrima, mogu pronaći i povoljnije. 

Candidato Viura 2013., Španjolska - 21,60 kuna

Svježe, niskog alkohola, ugodne kiselosti i vitkog tijela je španjolsko bijelo vino Candidato viura 2013. Odlično je za aperitiv, lakšu hranu i dulje pijuckanje tijekom ljetnih večeri. 

Rose Buhač 2014., Ilok - 29,70 kuna

Osvježavajuće ružičasto vino od frankovke i cabernet sauvignona iločke obiteljske vinarije Buhač fino miriše na jagode. Može se piti cijeli dan, a fino je i uz svinjetinu sa žara. 

Chardonnay Belje 2013., Branja - 29,98 kuna

Miriše po zreloj marelici i orašastom voću, prilično je jako i punog tijela, a pristaje jelima od tjestenine, bijelog mesa i ribe. Ohladiti i piti navečer, kad temperatura malo padne.

Merlot 2013., Vina Laguna - 29,99 kuna

Vinogradi su na zapadu Istre, provjetrava ih obalni povjetarac pa je vino voćnije i s manje alkohola nego merloti drugih krajeva. Izvrsno uz ćevapčiće  i pljeskavice, ako nisu ljuti. 

Traminac 2013., Iločki podrumi - 29,99 kuna

Karakteristično miriše traminac po ruži, a u iločkim vinima miris je izraženiji nego u drugima. Ovaj traminac je suh, nema neprovrelog voća, a dobar će biti uz ovčje i kozje sireve. 

Bicikl 2013., Iuris, Erdut - 27,98 kuna

Sauvignon i graševina dali su osvježavajuće i mirisno vino prepoznatljivo po etiketi s biciklom za dvoje. Fino je za pijuckanje, a pristaje i jelima s povrćem pečenim na roštilju. 

Plavac Antunović 2013., Pelješac - 29,70 kuna

Tjestenine i rižota s mesnim umacima i začinskim travama ili pečena plava riba posuta ružmarinom prava su hrana za ovaj lagani plavac koji miriše po zrelom voću i duhanu. 

Prvostolnik 2011., Misna vina, Đakovo - 29,98 kuna

Mješavina chardonnayja, traminca i graševine iz vinarije Đakovačke nadbiskupije je zrelo vino s 12.5 posto alkohola koje zavodljivo miriše po zelenoj jabuci i ruži, a fino je uz perad. 

Škrlet 2013., Mikša, Moslavina - 24,98 kuna

Autohtona moslavačka sorta daje vina vitkog tijela, nježnog mirisa jabuke i poljskih trava, koja odlično pristaju hladnim salatama s tjesteninom i krem juhama od bundeve, špinata...


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.